Seurustelu
Seurustelusuhteessa molemmat haluavat olla toisen kanssa enemmän kuin kaveri.
Molemminpuolinen ihastuminen voi johtaa seurusteluun, jos molemmat niin haluavat. Seurustelusta sovitaan yhdessä. Seurustelu on erilaista eri ikävaiheissa. Nuorena seurustelu voi olla kädestä pitämistä välitunneilla, tykkäyksiä ja viestien laittelua somessa. Kun seurustelu muuttuu vakavaksi, toiseen ihmiseen on kiintynyt vahvasti ja on valmis kantamaan toisesta ihmisestä myös vastuuta.
Video seurustelusta
Voit katsoa videon Seurustelu myös YouTubessa tästä linkistä.
Kenenkään ei ole pakko seurustella
Seurusteluun ei pidä ryhtyä sen vuoksi, että kaveritkin niin tekevät, tai ettei joutuisi olemaan yksin. Seurustelua ei kannata aloittaa epärehellisesti. Jos et ole varma, haluatko edes seurustella, kannattaa se kertoa heti hienotunteisesti toiselle osapuolelle. Seurusteluun kuuluu molemminpuolinen tykkääminen ja halu olla toisen kanssa enemmän kuin kaveri.
Sinkkuna olemisessa ja seurustelussa on hyviä ja huonoja puolia
Sinkkuna voi päättää itse omista menoistaan ja aikatauluistaan ilman, että tarvitsee huomioida toisen tarpeita tai ajatuksia. Silloin on paremmin aikaa tutustua itseensä, omiin tunteisiin ja tavoitteisiin elämässä.
Toisista sinkkuna oleminen ei tunnu hyvältä ja vierelleen voi kaivata toista ihmistä. Olo voi tuntua yksinäiseltä tai riittämättömältä. Läheisyyden kaipuu ja toiveet omasta kullasta saattavat vaivata mieltä usein. Silloin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja tehdä hyvää oloa tuovia asioita. Seurustelusuhdetta ei voi pakottaa. Usein seurustelukumppani tulee eteen silloin, kun sitä vähiten odottaa.
Video sinkkuudesta
Voit katsoa videon Sinkkuus myös YouTubessa tästä linkistä.
Seurustelussa toista osapuolta pitää pystyä kohtelemaan rehellisesti ja kunnioittavasti
Toiselta ei voi vaatia enempää kuin itse on valmis antamaan. Toimivassa suhteessa osapuolet tukevat toisiaan elämän eri valinnoissa. Oman elämän päätökset, kuten opiskelu- ja ammatinvalinnat, pitää pystyä tekemään ilman toisen painostusta. Vaikka seurustelu ja yhdessä oleminen on ihanaa ja tuntuu vievän kaikki ajatukset, on tärkeää säilyttää myös omat harrastukset ja ystävät.
Lue millainen hyvä ystävä on Kaveripiiri-sivulta.
Täydellistä kumppania ei ole olemassakaan
Jokaisessa meissä on hyviä ja huonoja puolia. Hyvässä seurustelusuhteessa täytyy oppia hyväksymään myös toisen huonoja puolia. On hyvä muistaa, että toisen ihmisen persoonaa tai tapoja ei voi muuttaa omien mieltymysten mukaiseksi. Jokainen voi muuttaa vain itseään.
Myös ristiriidat, erimielisyydet ja riitely kuuluvat seurusteluun, mutta niitä pitää pystyä käsittelemään rakentavasti ja toista loukkaamatta. Rakentavaan riitelyyn ei kuulu minkäänlainen väkivalta tai haukkuminen. Rakentavasti riitelemällä ja yhteisillä keskusteluilla seurusteluside vahvistuu ja lujittuu.
Seurustelun portaat ja seurustelun päättyminen
-
Jokainen pari ja seurustelusuhde etenevät omaan tahtiinsa.
Seurustelun etenemistä on esimerkiksi vanhemmille ja suvulle esittäytyminen, yhteen muutto, seksin aloittaminen, yhteisen omaisuuden hankkiminen ja kihlautuminen. Ei ole olemassa sääntöjä siitä, miten tai missä tahdissa seurustelun pitäisi edetä.
Seurustelu ja tunteet kehittyvät ja vahvistuvat ajan kanssa
Haluun sitoutua tai edetä suhteessa vaikuttavat myös edelliset kokemukset ihmissuhteissa. Vaikeat tai raskaat kokemukset edellisissä ihmissuhteissa saattavat vaikuttaa hyvinkin pitkään. Käsittelemättömät hankalat asiat voivat varjostaa uutta suhdetta. Asioista, peloista ja omista tunteista on hyvä puhua yhdessä toisen kanssa ennen seurustelusuhteessa etenemistä.
Toista ei saa pakottaa etenemään seurustelussa tai tekemään valintoja, joihin ei ole valmis. Seurustelussa ei pidä kiirehtiä sen vuoksi, että kaveritkin niin tekevät tai kokee ulkopuolelta tulevaa painostusta.
Seurusteleva pari määrittelee itse oman seurustelunsa
Toisen kanssa voidaan sopia, miten usein ollaan yhdessä, mitä asioita toisen kanssa jaetaan ja millaista yhteinen ajanvietto on. Yhteisten pelisääntöjen tulee pohjautua molempien vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen tehdä yhteisiä päätöksiä.
Toista ei voi käskeä tai pakottaa sitoutumaan tai jakamaan elämäänsä enemmän tai nopeammin. On myös tärkeää pohtia rehellisesti omaa valmiuttaan seurustelussa. Ei pidä tehdä mitään sellaista, mihin ei itse koe olevansa valmis.
Seurustelussa eteneminen on ajankohtaista silloin, kun molemmat sitä haluavat
Asioista on hyvä pystyä keskustelemaan. Seuraavan askeleen ottaminen seurustelusuhteessa tulee aina pohjautua yhteiseen haluun, luottamukseen ja avoimeen keskusteluun. Painostaminen, pakottaminen tai kerjääminen erolla uhkaillen ei ole oikea tapa edistää tai kehittää suhdetta.
Seurustelun paikoillaan pysyminen ei ole jämähtämistä tai suhteen laimentumista. Seurustelua ei tarvitse kiirehtiä vain etenemisen vuoksi. Seurustelu ja yhdessä oleminen voivat olla aivan yhtä ihanaa, vakavaa ja sopivaa vaikka portaikon yhdelle askelmalle pysähdyttäisiin pitkäksikin ajaksi. Jotkut seurusteluparit eivät edes yhteisestä päätöksestä halua edetä, vaan ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen.
Joskus voi herätä ajatus, että seurustelun vieminen seuraavalle tasolle poistaa ongelmia
”Ehkä riitelemme vähemmän, jos muutamme nyt yhteen?” Seurustelusuhteessa seuraavalle portaalle astuminen ei ole kuitenkaan ratkaisu ongelmiin tai pakokeino. Suhde on valmis etenemään seuraavalle askelmalle, kun asiat ovat kunnossa ja seurustelusuhde voi hyvin. Vakaalle ja vahvalle pohjalle on hyvä alkaa rakentaa uutta.
-
Eroa ja omia tunteita pohtiessa on tärkeää olla rehellinen itselleen ja toiselle.
Mistä tietää seurustelenko oikean tyypin kanssa? Entä jos seurustelu on tullut tiensä päähän? Haluanko olla oikeasti juuri tämän tyypin kanssa? Joskus seurustelussa voi olla vaikeaa erottaa omaa tai toisen hyvinvointia.
Joskus epäröinti tai tyytymättömyys voi johtua myös itsestä ja omasta elämäntilanteesta, ei suoraan seurustelusuhteesta. Jos kuitenkin seurustelu ja yhdessäolo tuntuvat enemmän pahalta kuin hyvältä, tai itsessään huomaa toistuvasti tyytymättömyyttä, kannattaa asialle tehdä jotain.
Eroa pohtiessa voi itsekseen miettiä esimerkiksi:
- Oletko tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen?
- Onko seurustelu oma valintasi?
- Kuunteletteko toisianne?
- Odotatko hänen näkemistään?
- Onko teillä tulevaisuuden suunnitelmia?
- Oletteko mielestäsi hyvä pari?
- Tykkäättekö liikkua ulkona yhdessä ja tavata uusia ihmisiä pariskuntana?
Jos suurin osa vastauksista on kielteisiä, kannattaa seurustelun jatkamista pohtia vakavasti.
Seurustelun lopettaminen ja eroaminen ovat vaikeita päätöksiä
Eroa pohtiessa tulee pohdittua myös omaa itseään ja tunteitaan. Jos seurustelua halutaan jatkaa haasteista huolimatta, tulee mahdollisista halutuista muutoksista puhua yhdessä toisen kanssa.
Jokainen joutuu joskus elämässään kohtaamaan pettymyksiä ja sydänsuruja. Jos seurustelu päättyy eroon, tuntee varmasti tuskaa, pettymystä, kaipuuta ja muita ikäviä tunteita. Jätetyksi tuleminen voi järkyttää. Päässä pyörii ajatuksia: Miksi? Teinkö jotain väärin? Enkö ollut riittävän hyvä?
Usein myös heräävät epäilykset ja pelko siitä, että toinen löytää tai on jo löytänyt jonkun uuden ja paremman. Sydänsurut ovat tunteita ikävimmästä päästä ja voivat saada mielialan matalaksi.
Suru, pettymys ja tuska seurustelun päättyessä ovat normaaleja tunteita
Tunteet ovat osa elämää. Itselleen pitää antaa lupa surra päättynyttä seurustelua ja hyväksyä pintaan nousevia tunteita itsessään.
Suremalla ja hyväksymällä tunteita ne vähitellen lievittyvät ja helpottavat. Ei ole olemassa oikeaa aikaa sille, milloin erosta pitäisi olla toipunut. Itselleen ja toipumiselle on hyvä antaa riittävästi aikaa ja tilaa.
Tunteista ja pahasta olosta selviää puhumalla. Hyviä kuuntelijoita voivat olla vaikka ystävät, perheenjäsenet, läheiset aikuiset, koulukuraattori tai psykologi. Myös kaikenlainen mukava tekeminen voi piristää mieltä. Älä jää asian kanssa yksin.
Lue lisää tunteista Hyvinvointi ja terveys -osiosta.
Ero on luopumista
Usein seurustelun päättyessä joutuu luopumaan kumppanin ja hyvän ystävän lisäksi myös yhteisistä suunnitelmista, haaveista ja toiveista. Mahdollinen yhdessä asuminen vaihtuu oman kämpän etsintään, ja tavarat menevät jakoon. Eron jälkeen on normaalia, että tuntee yksinäisyyttä, pettymystä ja epäonnistumisen kokemuksia.
On mahdollista, että eron jälkeen pysytään ystävinä. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, ja joskus voi tuntua mahdottomalta jatkaa heti eron jälkeen ystävinä. On tärkeä muistaa, että seurustelusuhteen loppuminen ei tee kenestäkään ihmisenä yhtään huonompaa tai arvottomampaa.
Toiselle osapuolelle ero saattaa tulla yllättäen
Jos itse on aloitteentekijänä seurustelun päättämisessä, on tärkeää selvittää asia hienotunteisesti ja kahden kesken. On tärkeää olla myötätuntoinen ja rehellinen erotilanteessa ja antaa suhteen lopettamiselle jokin selitys. Erotessa kannattaa välttää toisen syyllistämistä ja loukkaamista. Vaikka seurustelu päättyy, ei toisen luottamusta saa rikkoa.
Seurustelussa yhdessä koetut asiat, salaisuudet, kokemukset sekä valokuvat ja viestit ovat edelleen osa seurustelun yksityisyyttä, eikä niitä saa levitellä muille. Omaa pahaa oloa ja tuskaa ei pidä yrittää lievittää loukkaamalla toisen yksityisyyttä.
Päivitetty 28.5.2024