Opiskelijan raha-asiat

Miten opintoja voi rahoittaa?

Toisen asteen koulutus on maksutonta, kun opinnot on aloittanut alle 18-vuotiaana. Koulutus sisältää myös oppikirjat, opetuksessa tarvittavat välineet, yli 7 km pitkät koulumatkat ja loppukokeet. Maksuttomalla koulutuksella tarjotaan kaikille samat mahdollisuudet päästä opiskelemaan. Tällä tavalla heikko rahatilanne ei estä opiskelua.

Voit hakea rahallista tukea toisen asteen opintoihin ja korkeakouluopintoihin Kelasta. Yleisimmät tukimuodot ovat opintoraha ja opintolaina. Opiskelijana voit rahoittaa opintojasi niin tukien avulla kuin tekemällä töitä opintojen ohella. Sinun kannattaa selvittää tuet, joihin olet oikeutettu, ennen opintojen alkua.

Opiskelijan tärkein tulonlähde on opintotuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Opintotukea voi saada ammatilliseen ja lukiokoulutukseen sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin, jotka ovat päätoimisia ja kestävät vähintään kaksi kuukautta.

Opintotuen määrä ja myöntämisehdot ovat erilaisia korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa. Opintorahaa ei tarvitse maksaa takaisin toisin kuin opintolaina.

Valtio takaa opintolainan

Valtiontakauksen voivat saada Kelan opintorahaan oikeutetut henkilöt, ja sen suuruus riippuu iästä ja oppilaitoksesta. Takausta opintolainalle haetaan Kelasta.

Myönteisen takauspäätöksen saatuaan, voi opintolainaa hakea valitsemastaan pankista. Opintolainan korosta ja takaisinmaksun aikataulusta sovitaan pankin kanssa.

Opintotuen lisäksi opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea

Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden tulot. Kela maksaa asumistuen yhteisesti koko ruokakunnalle. Yleistä asumistukea voivat saada myös ne alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka eivät ole oikeutettuja opintorahaan, mutta joille on myönnetty oikeus opintolainaan.

Ulkomailla opiskelevat sekä Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat opiskelijat voivat saada opintotukeen kuuluvaa asumislisää. Opintotuen asumislisää saadakseen on tällöin asuttava oppilaitoksen asuntolassa.

Hyödynnä opiskelija-alennukset

Opiskelijoille on tarjolla erilaisia alennuksia ja etuuksia. Esimerkiksi Kela tarjoaa korkeakouluopiskelijoille ateriatuen opiskelijaravintoloissa. Osan etuuksista saa vain opiskelijajärjestön kautta hankittavalla opiskelijakortilla tai -tunnisteella. Esimerkiksi VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennukset saa opiskelijakortilla.

Opiskelija-alennusta saa useista ravintoloista, kulttuuri-, liikunta- ja elämyspalveluista. Kysy opiskelija-alennusta, kaikki paikat eivät sitä mainosta!

Oppilaitokset ja niiden opiskelijapalvelut tarjoavat opiskelijoille monenlaisia palveluita, kuten kirjastot ja ICT-palvelut. Oman oppilaitoksen tarjoamiin tukipalveluihin kannattaa tutustua.

Monet opiskelijat rahoittavat opintojaan myös työskentelemällä opiskelun ohessa

Työn tekeminen on hyvä tapa tienata hieman lisää rahaa ja saada samalla tuntumaa sekä suhteita työelämään. Se saattaa kuitenkin hidastaa opintoja ja olla pidemmän päälle raskasta. Sopivan työ- ja opiskelutahdin löytäminen on tärkeää. Sinun kannattaa pitää huolta hyvinvoinnistasi ja varata aikaa läheisille, harrastuksille, levolle ja muille voimaannuttaville asioille.

Työskentely opintojen ohella voi vaikuttaa opintotuen määrään. Kela voi periä tukea takaisin, jos tulorajat ovat ylittyneet. Voit seurata tulojesi vaikutusta opintotukikuukausien määrään Kelan laskureilla.

Mikäli havaitset tulorajojen ylittyvän, ota yhteyttä Kelaan. Tukien vapaaehtoinen palauttaminen on takaisinperintää edullisempaa ja tällöin tuet säilyvät myöhempää käyttöä varten.

Opintoja voi rahoittaa myös apurahoilla tai stipendeillä

Apurahoja ja stipendejä myöntävät erilaiset järjestöt ja säätiöt. Niitä voi hakea esimerkiksi ulkomailla opiskelua, päättötyötä tai jatko-opintoja varten. Osa apurahoista on kohdennettu tietyille erityisryhmille, kuten ruotsinkielisille tai tietyn alan opiskelijoille. Ohjeita hakemiseen saa suoraan apurahaa myöntävältä taholta.

Toimeentulotuki opiskelijana

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea Kelasta, selvitä ensin mahdollisuutesi saada opintotukea, yleistä asumistukea tai muuta tukea opintoihisi. Jos et saa tukea opintoihisi Kelasta, sinun kannattaa hakea osa-aikatöitä rahoittaaksesi opintosi. Myös kesäaikana sinun tulisi ensisijaisesti hakea töitä tai opiskella ja hakea kesäopintotukea.

Opiskelijana sinulla saattaa olla oikeus perustoimeentulotukeen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos et saa opintotukea, koska

  • Et ole saanut opintolainaa pankista
  • Olet käyttänyt loppuun opintotukiaikasi
  • Opintotukesi on lakkautettu opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi
  • Sinulle ei ole myönnetty opintotukea tai se on lakkautettu muun syyn vuoksi
  • Toimeentulotuki on verotonta eikä se vaikuta tuloina opintotukeesi

Opintolaina on haettava ennen perustoimeentulotuen hakemista

Opintolainan hakemista edellytetään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä perustoimeentulotukea hakevilta opiskelijoilta. Opintolainan määrä otetaan perustoimeentulotuessa tulona huomioon siltä ajalta, jolloin sinulla on oikeus opintolainaan. Opintolainan kuukausierä lasketaan tuloksi myös, jos et hae lainatakausta tai lainaa, mutta lainan saamiselle ei ole estettä. Jos olet hakenut lainaa, mutta et saa sitä, lainaa ei lasketa tuloksi.

Jos et saa opintotukea

Jos suoritat ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon jälkeen toista tutkintoa, et välttämättä saa enää opintotukea. On myös opintoja, joihin ei voi saada opintotukea. Tällaisia ovat esimerkiksi aikuislukio-opinnot ja opinnot avoimessa korkeakoulussa. Sinun pitää rahoittaa nämä opinnot ensisijaisesti esimerkiksi työttömyysturvalla tai ansiotyöllä.

Perustoimeentulotukea voit näissä tilanteissa saada täysimääräisenä enintään 2 kuukauden ajan. Jos et ole sinä aikana työllistynyt eikä sinulla ole oikeutta työttömyysturvaan, toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa. Tässä tilanteessa Kela ilmoittaa asiasta asuinalueesi sosiaalipalveluihin ja ohjaa sinut asioimaan sinne. Sosiaalipalveluissa laadit työntekijän kanssa yhdessä suunnitelman siitä, miten voit edistää itsenäistä suoriutumista ja miten sinua voidaan tukea siinä.

 

Päivitetty 10.10.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.