Vertaistuki

Vertaistuki tarjoaa omien kokemusten jakamista ja kuuntelijan

  • Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen samankaltaisia asioita kokeneen ihmisen kanssa. Se voi selkeyttää ymmärrystä omasta tilanteesta.
  • Vertaistuki perustuu henkilökohtaisten kokemusten kautta saatuun tietoon ja ymmärrykseen asiasta.
  • Vertaistukeen kuuluu vuorovaikutus ja keskustelijoiden tasavertaisuus. Kuullaan toista ja kerrotaan omasta kokemuksesta.
  • Vertaistuki voi olla monenlaista ja usein voi valita itselleen sopivan tavan. Se voi tapahtua verkossa tai paikan päällä. Se voi olla kahdenkeskistä tai ryhmässä tapahtuvaa.
  • Vertaistukea voivat saada myös läheiset.
Kaksi nuorta miestä kerrostalon parvekkeella kupit kädessään. Toinen katsoo eteenpäin suu auki toisen katsoessa häntä. Toisen kupissa lukee Keep calm and drink tea. Alhaalla maassa lunta.

Vertaistukea Oulussa

Verto tarjoaa matalan kynnyksen vertaistoimintaa huumeiden käyttäjille, huumekuntoutujille ja heidän läheisilleen. Toimintaan pääsee mukaan ilman ajanvarausta, asiointikunnossa. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Mukanaolo ei vaadi sitoutumista. Verto on Nuorten Ystävät ry:n järjestämää toimintaa.

Oulun A-Kilta ry on tarkoitettu päihdetoipujille, päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen. Oulun A-kilta tarjoaa vertaistukea ja päihteetöntä mukavaa yhdessäoloa, vertaistukiryhmiä, retkiä ja osallistujien itsensä ideoimaa muuta tekemistä.

Oulun ev.lut. seurakuntien Kohtaamispaikka huumeiden käyttäjien läheisille toimii Sofia seurakuntakeskuksessa. Ryhmä on huumeiden käyttäjien läheisten vertaistukiryhmä.

Vertaistukea ja -tietoa verkossa

Kokemuksia kannabiksesta / Kertomuksia elämästä -kirjassa Kannabis.eu-sivustolla nuoret kertovat kokemuksistaan kannabiksesta. Kirjaan on koottu yksittäisiä nuorten tarinoita kannabiksesta. Yhden ihmisen yksittäinen kokemus ei kuvaa koko totuutta.

Päihdelinkin nettineuvontapalvelusta voit kysyä kokemusasiantuntijalta tai ammattilaiselta päihteistä, riippuvuuksista tai mielenterveyden ongelmiin liittyen omasta tai läheisen tilanteesta.

A-Klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -sivustolla voit ilmoittautua 17–25-vuotiaiden ohjattuun vertaistuen nettiryhmään. Nettiryhmät tarjoavat vertaistukea nuorille, joiden vanhempi juo liikaa tai nuori kokee vanhemman juomisen haitallisena.

 

Päivitetty 23.5.2024

Haluatko itse toimia?

YAD Youth Against Drugs ry:n Street Team sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Nuuska-agentti-toiminta ovat nuorille suunnattua vaikuttamistoimintaa. Tutustu ja osallistu!
  • YAD Youth Against Drugs ry:n Street Team on verkon kautta ohjattua nuorten vaikuttamistoimintaa. Rekisteröitymällä sivustolle voit suorittaa tehtäviä ja kerätä pisteitä. Saavuttamalla pisterajoja voit ansaita palkintoja.

  • Yläkouluikäiset Nuuska-agentit seuraavat nuuskailmiötä nuorten toimintaympäristöissä ja pitävät infoja nuoremmille koulussa tai harrastuksissa. Voit ehdottaa, että koulussasi, nuorisotalolla tai harrastuksessasi aloitetaan Nuuska-agentti-toiminta.

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.