nuori maalaa.

Työpajat

Työpajat – parasta ajankäyttöä jatkoa ajatellen

Tule mukaan rentoon, aktiiviseen ja kannustavaan työympäristöön. Meillä on yhdeksän pajaa Intiössä ja kolme Haukiputaalla. Pääset oppimaan taitoja samanhenkisten ihmisten parissa ammattilaisten ohjauksessa. Tarvitset vain halukkuutta löytää oma polkusi ja oppia uusia taitoja.

Meidän #huippumeininki tarkoittaa sitä, että nuorilla on pajalla kivaa.

Työpajat on tarkoitettu kaikille oululaisille työttömille nuorille ja toisen asteen opiskelijoille. Meille tullessasi sinun ei välttämättä tarvitse osata mitään ja aiemmalla työ- ja koulutustaustallasi ei ole merkitystä. Työpajat on suunnattu alle 30-vuotiaille.

Haluatko mukaan?

Voit hakea pajalle:

  • Tekemällä työkokeiluhakemuksen työpörssissä avoimista pajapaikoista
  • Tai jättämällä yhteydenottopyynnön mille tahansa pajalle
  • Tai soittamalla, laittamalla viestiä tai sähköpostia yksilövalmentajille, yhteystiedot löytyvät jokaisen pajan omalta sivulta
  • Pajalla sinulla on tilaisuus tuumailla rauhassa koulutus- tai työllistymisvaihtoehtoja. Samalla opit uusia taitoja tulevaisuuttasi ajatellen. Voit kokeilla eri ammattialojen töitä turvallisesti. Lisäksi saat parempaa työttömyysetuutta. Pajalle voit tulla työkokeiluun, koulutussopimukseen perustuvaan koulutukseen tai osallistua toimintaan nuorisopalveluiden omalla sopimuksella. Työkokeilun myötä on mahdollista päästä palkkatuettuun työhön, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät.

    Kaikkien pajojen arkeen kuuluu muiden työtehtävien lisäksi luontoretket, ruuanlaitto ja liikunta. Suurimman osan työpäivästäsi saat kuitenkin tehdä oman pajan alakohtaisia työtehtäviä. Pääset kokkailemaan (ja syömään) yhdessä oman pajaryhmän kanssa suosikkiruokia. Pajoilla käymme retkillä Oulun lähiseudun luontokohteissa. Meidän viikoittainen liikunta on leppoisaa yhdessä liikuskelua. Työpäivässä on kaksi 10 minuutin taukoa ja 20 minuutin lounastauko. Työvalmentajat ohjaavat sinua päivittäisessä pajatyöskentelyssä ja yksilövalmentajat auttavat elämän muilla osa-alueilla. Työhönvalmentaja auttaa työnhaussa.

    Lisäksi sinulla on käytössäsi mm. terveydenhoitajan, seksuaalineuvojan sekä ammatillisten opinto-ohjaajien palvelut ajanvarauksella. Sinulla on mahdollista saada tarvittaessa myös neuropsykiatrista valmennusta sekä hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) valmennusta.

  • Nuorten työpajoilla osaaminen karttuu pajojen monipuolisissa työtehtävissä. Karttuvaa osaamista dokumentoidaan pajajakson aikana, ja sen päättyessä nuori saa mukaan työtodistuksen lisäksi osaamistodistuksen. Osaamistodistuksen avulla hän voi selvittää osaamistaan hakiessaan työ- tai työkokeilupaikkaa tai hyödyntää osaamistodistusta opintoihinsa liittyen. Käytössämme on PAIKKO-osaamistodistus.

    Pajoilla hankittu osaaminen on tunnistettavissa osana esimerkiksi ammatillista perustutkintoa. Työpajoilla on käytössä myös ammattiosaajan työkykypassi, joka on yksi tapa dokumentoida osaamista.

    Nuorten työpajoilla on asiakkaana myös toisella asteella opiskelevia nuoria silloin, kun he tarvitsevat yksilöllistä tukea oman elämäntilanteensa takia. Nuori voi tarvita tukea esimerkiksi omaan jaksamiseensa, uuteen elämäntilanteeseen sopeutumisessa esim. henkilökohtaisen elämän kriisin tai sairastumisen jälkeen tai pohtiessaan ammatinvalintansa osuvuutta.

    Pajan valmennusjakso voi olla opintojen keskellä paikallaan myös silloin, kun nuori tarvitsee uutta puhtia opiskelumotivaatioonsa tai tuetumman koulutussopimukseen perustuvaan koulutuksen osana ammatillisia opintojaan.

    Toisella asteella opiskelevan nuoren on mahdollista osallistua työpajatoimintaan koulutussopimuksen tai muun erikseen sovittavan sopimuksen turvin. Työpajat on yksi tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) toteutusympäristöistä. Toteutamme yhdessä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden yksilöllisiä ratkaisuja TUVA-opintoihin liittyen. TUVA-opiskelijoiden kanssa tehdään koulutussopimus.

    Opiskelemassa olevien nuorten jaksoista työpajoilla voi sopia yksilövalmentajien kanssa. Yksilövalmentajien yhteystiedot löytyvät löytyvät jokaisen pajan omalta sivulta.

    Nuorten työpajoilla on yhteistyösopimus Koulutuskuntayhtymä OSAO:n, Ammattiopisto Luovin ja Oulun Palvelualan Opiston kanssa. Teemme yhteistyötä myös muiden alueen oppilaitosten kanssa.

    Lisätietoja:

    Anu Puhakka
    Työpaja-asiantuntija
    anu.m.puhakka@ouka.fi
    044 703 8283

    Mika Leinonen
    Yksilövalmentaja, opinnollistaminen
    mika.a.leinonen@ouka.fi
    040 141 8765

  • Nuorten aikuisten palvelut järjestävät mahdollisuuden maksuttomaan vapaa-ajan harrastustoimintaan yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Toiminta on suunnattu alle 30-vuotiaille oululaisille, ja se on kaikille avointa.

    Harrasteryhmät ovat tällä hetkellä täynnä tai päättyneet. Uudet ryhmät käynnistyvät syksyllä 2024.

  • Pajoille voi tehdä asiakastilauksia ottamalla suoraan yhteyttä pajojen työvalmentajiin. Työvalmentajien yhteystiedot löytyvät jokaisen pajan omalta sivulta.

  • Mitä pajalla pitää osata?
    Millään pajalla ei tarvitse osata mitään sinne tullessasi. Motivaatio riittää. Ei toki haittaa vaikka sinulla on alan koulutus, koska pajoilla pääset vahvistamaan ammattiosaamistasi. Poikkeuksena Lounasravintola Makoisassa sinulla pitää olla ravitsemusalan ammatillinen koulutus.

    Joillakin pajoilla tehdään tilaustöitä, mitä ne ovat?
    Pajoilla tehdään erikokoisia ja -tasoisia tilaustöitä. Lisäksi tehdään harjoitustöitä. Kaikkiin töihin saa ohjausta omalta työvalmentajalta. Saat tehdä oman taitotasosi mukaisia töitä.

    Mitä pajaliikunta on?
    Pajaliikunta ei ole koululiikuntaa vaan erilaisia lajikokeiluja sekä rentoa ja iloista liikuskelua. Se ei ole joukkueurheilua veren maku suussa.

    Mitä hyötyä pajajaksosta on minulle tulevaisuudessa?
    Pajajakson jälkeen saat uusien taitojen lisäksi osaamistodistuksen, jota voit hyödyntää tulevissa opinnoissa tai työnhaussa. Lisäksi saat yksilövalmentajalta apua opiskelupaikan hakemiseen ja työhönvalmentajalta työnhakuun.

    Mitä rahaa pajalla käynnistä saa?
    Meidän toiminta on pääasiassa työkokeilua, josta maksetaan työmarkkinatukea ja ylläpitokorvausta. Työkokeilun myötä on mahdollista päästä palkkatuettuun työhön, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät. Lisäksi meille voi tulla koulutussopimukseen perustuvaan koulutukseen tai osallistua toimintaan nuorisopalveluiden omalla sopimuksella.

    Sain kutsun työhaastatteluun, millainen se on?
    Sinua haastattelevat yleensä pajan työ- ja yksilövalmentajat. Haastattelut ovat rentoja tilanteita, joita ei tarvitse jännittää. Haastattelussa sinulta kysytään elämäntilanteestasi, tavoitteistasi ja mietitään mitä paja voi sinulle tarjota.

    Millainen ilmapiiri pajalla on?
    Pajalla tutustuu samanikäisiin ihmisiin. Usein pajalla on myös samanhenkisiä nuoria samassa elämäntilanteessa. Meillä on turvallista, ketään ei kiusata tai syrjitä. Meille olet tervetullut sellaisena kuin olet.

    Tarvitseeko minulla olla omia työvälineitä tai -vaatteita?
    Ei tarvitse. Työvälineet, -vaatteet ja -suojaimet saat pajaltasi. Myös luontoretkille saa lainaksi kumisaappaita, sadetakkeja ja muita varusteita.

    Mitä jos en pääsekään heti pajalle?
    Ei hätää. Yksilövalmentaja katsoo sinulle vaihtoehtoisia suunnitelmia. Paja voi ohjata sinut myös muihin palveluihin. Pajalle voit jäädä jonottamaan, jos vapaita paikkoja ei sillä hetkellä ole.

Jätä yhteydenottopyyntö

Tämän lomakkeen kautta voit jättää meille yhteydenottopyynnön. Pyrimme tavoittelemaan sinua toivomallasi tavalla (puhelin tai sähköposti) kolmen arkipäivän sisällä.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Muu henkilökunta

Jutta Pernu-Määttä

Palvelupäällikkö

Tuula Väisänen

Työpajaesimies

Anu Puhakka

Työpaja-asiantuntija

Sirpa Alapiessa

Suunnittelija

Johanna Laru-Heikkinen

Palvelusihteeri