Vanhemmat käyvät vakavaa keskustelua poikansa kanssa pöydän ääressä.

Eripuraa ja riitoja

Kuuntele avoimesti

Vanhemman ja nuoren välinen suhde on erityinen. Kaikki me olemme jonkun lapsia, iästä huolimatta. Vanhemman ja nuoren välinen suhde on ihmissuhde ja kaikissa ihmissuhteissa on ilon hetkiä, mutta myös eripuraa ja riitoja. Jos tuntuu siltä, että nuoren kanssa on paljon riitoja ja eripuraa, pysähdy hetkeksi ja mieti, mistä voisi olla kysymys? Kysy nuorelta, mitä hän ajattelee asiasta. Kuuntele avoimesti nuorta, älä provosoidu ja puolustaudu, vaan ole kiinnostunut siitä, mitä hän kertoo.

Keskustele myös toisen vanhemman tai muun läheisen kanssa. Joskus hieman etäämmältä näkee paremmin. Riitojen selvittelyssä kuuntelemisen taidot ovat ensisijaisia. On tärkeämpää kuunnella kuin puhua.

Voit katsoa videon Miten osaan kuunnella nuorta? myös YouTubessa tästä linkistä.

Miksi riidellään?

Riidat johtuvat usein vuorovaikutuksen haasteista. Ymmärrämme toisiamme väärin, tulkitsemme ja luulemme tietävämme. Tämä on tyypillistä meille kaikille ja kaikille ihmissuhteille. Syyllisen etsintä ei auta ketään. Usein riitojen taustalla on jokin tyydyttämätön tarve tai pelko. Tunteet ja ärtymykset voivat nousta pintaan myös omista ajatuksista, joita erehdymme usein pitämään tosiasioina. Vanhemman ja aikuisten lasten välejä voi haastaa myös molempien epärealistiset odotukset toisilleen.

Usein vanhemmat kantavat huolta nuorista ja tunteet voivat nousta pelkästä huolesta nuoren tulevaisuuteen liittyen. Esimerkiksi vanhempi voi pelätä, että nuori syrjäytyy, jos pelaa liikaa tietokonepelejä tai ei ole kiinnostunut opinnoista. Tai vastaavasti nuori voi kokea, että vanhempi ei hyväksy häntä sellaisena kuin hän on, jos nuoren mielenkiinto kohdistuu muuhun kuin hyvien arvosanojen tavoitteluun ja opiskeluun.

On hienoa, jos voit vanhempana näyttää esimerkkiä siitä, miten haastavissa tilanteissa toimitaan. Jos oma pinna menee punaiselle, sano että nyt pidetään tauko ja rauhoitutaan. Palataan asiaan puolen tunnin päästä, kun tunteet ovat tasoittuneet. Perheen sisäisissä vaikeissa ristiriidoissa kannattaa hakea apua. Auttavia tahoja löydät muun muassa kaupungin ja seurakunnan palveluista sekä yksityisiltä perheterapeuteilta.

Autossa aikuinen mies kuljettajan paikalla ja nuori nainen pelkääjän paikalla. Molemmilla tarvitakki. Auton ikkunasta näkyy lunta.

Kuulemisen taidot

  • Raivaa tila, aika ja paikka kuuntelemiseen. Laita puhelin äänettömälle, keskeytä muu tekeminen.
  • Ole hiljaa ja keskity kuulemaan.
  • Pyri ymmärtämään toisen kokemus.
  • Älä mieti omaa näkökulmaasi ja valmistele omaa puolustuspuheenvuoroasi.
  • Älä yritä ratkaista ongelmaa tai antaa hyviä neuvoja.
  • Anna toisen puhua loppuun asti.
  • Kun toinen on saanut kerrottua asiansa, tee tarkentavia kysymyksiä ja rohkaise kertomaan lisää.

Puhumisen taidot

  • Puhu minä muodossa, omista ajatuksistasi ja tunteistasi käsin.
  • Älä oleta, että toinen osaa lukea ajatuksesi.
  • Tee parhaasi, että toinen ymmärtää sinua.
  • Jos huomaat toistavasi itseäsi ja tunteet kuumenevat, ehdota aikalisää rauhoittumiseen.
  • Sopikaa, milloin jatkatte keskustelua ja pitäkää sopimuksesta kiinni.

Nuoruusiän haasteita

Nuoren kasvun haasteet, kaveri- ja seurustelusuhteet, koulunkäyntiin tai opiskeluun liittyvät huolet tai mielialaan liittyvät pulmat voivat näkyä nuoren ärtyisyytenä, apeutena tai haluna eristäytyä muusta perheestä. Vaikka nuori ei vastaisi heti vanhemman kysymyksiin ja keskustelun aloituksiin, suhtaudu asiaan rauhallisesti ja painostamatta. Kerro nuorelle, että olet valmis keskustelemaan silloin kun nuorelle sopii. Tarjoudu auttamaan ja kysy vointia säännöllisesti. Kiinnostusta voit osoittaa myös houkuttelemalla nuori mukaan esimerkiksi elokuviin, kävelylenkille, ruoanlaittoon tai muuhun yhteiseen tekemiseen.

Laitteet sängyssä

Katso alla olevilta videoilta kolme eri vaihtoehtoa siihen, miten vanhempi voi suhtautua nuoren yölliseen viestittelyyn kavereiden kanssa.

Katso videot ja pohdi sen jälkeen seuraavia kysymyksiä:

  • Video A: Mitä ajattelet, miksi keskusteluilmapiiristä tuli niin agressiivinen? Miten isä olisi voinut välttää konfliktin nuoren kanssa?
  • Video B: Mikä isän ja Mintun vuorovaikutuksessa oli hyvää ja toimivaa? Miten vanhemmat voivat auttaa Minttua, jolla on kova huoli kaveristaan?
  • Video C: Miten vanhempien keskinäinen vuorovaikutus ja tapa käsitellä erimielisyyksiä vaikuttaa perheen lapsiin ja nuoriin? Saako lasten ja nuorten kuullen riidellä? Mitä on tärkeää huomioida, jos nuoret ovat kuulolla vanhempien riidellessä?

Vanhemman hyvinvointi

Vanhemman kohtaamat oman elämän haasteet kuten esimerkiksi ero, sairaudet, työhön liittyvä stressi tai työttömyys ja taloushuolet kiristävät helposti ilmapiiriä koko perheessä. Usein vanhemmat ajattelevat, että omat murheet eivät näy tai kuormita nuorta, mutta tunteilla on taipumus tarttua. Nuori voi kantaa huolta vanhemman jaksamisesta.

On tärkeää ottaa puheeksi nuoren kanssa itseä huolettavat asiat, jotka vaikuttavat selvästi omaan mielialaan. Kaikkea ei tarvitse kertoa, vaan on hyvä miettiä, mitä kertoo ja miten. Nuorelle voi sanoa, että itseä huolettaa työttömyys ja sen vuoksi olen ollut kiukkuinen ja huonolla tuulella. Kerro nuorelle, että selvittelet asioita, haet apua ja asiat kyllä selviävät. Ei hätää. Nuorelle on tärkeää kuulla, että asia on työn alla, samalla nuori oppii, että vaikka vastoinkäymisiä tulee, niihin voi hakea ja saada apua ja asiat selviävät.

 

Päivitetty 11.9.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.