Ahdistaa

    • Ahdistunut

      Yksinkertaisesti ja lyhyesti, miten helpottaa ahdistusta ja/tai stressiä?

    • Ohjaaja Tuula

      Hei Ahdistunut,

      Kiitos kysymyksestäsi. Ahdistusta voi helpottaa monin tavoin. Yksi tapa toimii yhdelle, toinen toiselle. Kannattaa kokeilla erilaisia keinoja, jotta löytää itselle parhaiten toimivan.

      Ahdistuksesta ja stressistä kannattaa puhua jonkun kanssa. Läheisten kanssa juttelu voi auttaa, mutta myös ammattilaisten puoleen voi kääntyä. Jos olet oululainen 16-29-vuotias, voit esimerkiksi käydä Walk-in terapiassa. Myös meillä Byströmin Ohjaamossa on tarjolla Käynti kerrallaan -terapiaa ajanvarauksella. Aikoja voit kysyä meiltä joko soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai yhteydenottopyynnön verkkosivuillamme. Voit myös etsiä muita palveluita Löydä oma Palvelusi -hakukoneen avulla.

      Tunteista puhumisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota tekoihin. Minkälaiset teot helpottavat ahdistusta ja stressiä? Esimerkiksi luonnossa oleileminen tai liikkuminen helpottaa tutkitusti stressiä. Voit lukea lisää luonnon vaikutuksista stressiin Mieli.fi-sivustolta. Myös muu itselle mielekäs tekeminen auttaa lievittämään ahdistusta ja stressiä. Mielekäs tekeminen voi olla esimerkiksi liikuntaa tai luovaa toimintaa, kuten piirtämistä, maalaamista tai tanssimista. Myös vaikkapa leipominen tai lukeminen voivat olla mukavaa ja rentouttavaa tekemistä.

      Ahdistuksen hoitoon on tarjolla myös ilmainen omahoito-ohjelma Mielenterveystalo.fi-sivustolla. Verkkosivulla kerrotaan, että voit saada omahoito-ohjelmasta enemmän irti sekä saavuttaa pysyvimpiä tuloksia, kun tutustut siihen yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa. Tukea voit pyytää esimerkiksi ystävältä, vanhemmalta, nuoriso-ohjaajalta, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta tai omasta hyvinvointikeskuksesta.

      Voit lukea lisää mielen hyvinvoinnista Nuortenoulu.fi:n Tietoa nuorille -osiosta. Sivulta löydät hyvin linkkejä lisätiedon äärellä. Kannattaa tutustua myös liikuntaa, ravinto sekä unta ja lepoa käsitteleviin sivuihin.

      Toivottavasti löydät itsellesi sopivat keinot ahdistuksen ja stressin helpottamiseen. Mukavaa kesää sinulle!

    • Ziina

      Hei! Minä tunnen itseni ahdistuneeksi ja turvattomaksi. Osuin vahingossa äitiä päin ja äiti kaato teetä mattoa päin. Isä alkoi huutaa ja haukkua äitiä ja äidillä tuli tosi huono olo. Äiti sanoi mulle et minun olisi pitänyt sanoa iskälle että kannattaa lopettaa mutta en uskaltanut koska en ole koskaan puhunut kenellekään joka huutaa näin kovaa. Tunnen oloni tosi turvattomaksi ja haluaisin tukea. Toivoisin mennä Irakkiin. Se on mun valtio jossa on kaikki sukulaiset ja ystävät. Tässä valtiossa ei valitettavasti ole ketään tuttuja paitsi on ystäviä mutta en tiedä voinko niihin edes luottaa. En kyllä haluaisi kertoa aikuisille koska ne varmaan sanoo hänelle jotain. Toivottavasti vastaatte pian. Isäni ei tiedä tästä sitten mitään.

      • Ohjaaja Hanna

        Hei Ziina. Hyvä, että kirjoitit meille ja kerroit olostasi. Ikävä kuulla, että tunnet olosi ahdistuneeksi ja turvattomaksi. Kertomasi tilanne oli vahinko, eikä se ole kenenkään syytä. Älä turhaan siitä syytä itseäsi. Ei ole sinun syytäsi, että isäsi alkoi huutamaan äidillesi.

        Kerrot, että haluaisit mennä Irakiin tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Oletteko käyneet siellä viime aikoina? Onko teillä suunnitelmia matkustaa sinne perheesi kanssa? Ymmärrän kyllä, että sinulla on heitä kova ikävä. Toivottavasti voit pitää Irakissa asuviin sukulaisiin ja ystäviin yhteyttä ja jutella heidän kanssaan.

        Kerrot, että sinulla on ystäviä Suomessakin, mutta et ole varma voitko luottaa heihin. Mietit, että jos puhut aikuisille, se kertovat isällesi. Sinun ei tarvitse pelätä sitä, että isällesi kerrotaan keskusteluista. Voit esimerkiksi käydä puhumassa koulun terveydenhoitajalle tai koulukuraattorille luottamuksellisesti. He ymmärtävät kyllä, että et halua heidän kertovan isällesi keskusteluista.

        Tiesitkö, että Oulussa toimii myös Tyttöjen talo, jossa voit osallistua monenlaiseen toimintaan? Siellä voit myös käydä juttelemassa työntekijöiden kanssa.
        Tyttöjen talo

        Myös nuorisotiloilla voit jutella ohjaajille. He ovat sitä varten, että kuuntelevat ja auttavat sinua. Voit katsoa Nuortenoulu.fi -nettisivuilta sinua lähellä olevan nuorisotalon ja sen aukioloajat.

        Nyt olisi tärkeää, että kerrot olostasi jollekin turvalliselle aikuiselle. Olosi varmasti helpottaa hieman ja aikuinen voi auttaa sinua kantamaan huoliasi. Hän voi myös kertoa, miten asioitasi voisi edistää. Yritä olla vielä niin rohkea, että menet juttelet jonkun ehdottamani aikuisen kanssa. Tsemppiä sinulle.

    • Emt

      Mua välillä ahdistaa ja haluun koko ajan laihduttaa ja oon epävarma kehosta niin voiko olla syömishäiriö

      • Ohjaaja Hanna

        Moikka Emt. Kerrot viestissäsi, että koet ahdistusta ja haluaisit koko ajan laihduttaa. Sinua myös mietityttää, onko sinulla syömishäiriö. Ahdistuksen tunteet ja laihduttamisen ajatteleminen eivät suoraan tarkoita syömishäiriötä, mutta saattavat joissakin tapauksessa johtaa sellaiseen.

        Ahdistus on myös normaali tunne, jota voi tulla vaikka kiireen tai koulupaineiden vuoksi. Joskus oman perheen asiat tai haasteet ystävyyssuhteissa voivat saada olon hankalaksi. Ahdistus kuitenkin yleensä helpottaa pian, kun asiat muuttuvat parempaan suuntaan. Jos ahdistuksen tunnetta on usein, eikä ahdistavia ajatuksia saa pois mielestään, on tärkeää kertoa aikuiselle.

        Jatkuva laihduttamisen miettiminen ei myöskään ole kenellekään hyväksi. On hyvä, että huomaat miettiväsi asiaa paljon. Suosittelen, että juttelet ajatuksistasi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, omien huoltajien tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Aikuiselle puhuminen yleensä auttaa, sillä et joudu enää yksin kantamaan kaikkia sinua huolestuttavia asioita. Kouluterveydenhoitajan kanssa voisit jutella tarkemminkin voinnistasi, joten suosittelen käymään hänen juttusillaan.

        Laihduttamisen sijaan olisi hyvä miettiä omia tottumuksia ruokailun, liikkumisen ja lepäämisen suhteen. Hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää syödä monipuolisesti ja riittävästi päivittäin. Tämä tarkoittaa 5-6 ateriaa päivässä. Lisäksi olisi hyvä liikkua joka päivä jonkin verran, sekä nukkua mielellään 8-10 tuntia yössä. Kun nämä asiat ovat aikalailla kunnossa, ahdistuminenkin voi helpottaa jonkin verran.

        Löydät hyviä hyvinvointivinkkejä MLL:n Nuortennetti -sivustolta.

        Oikein paljon voimia sinulle. Juttelethan huoltajiesi ja tarvittaessa myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Osallistu keskusteluun