Omille muutto

    • Omille muutto

      Moi. Mulla olis pari sellasta seikkaa, jotka mietityttää, nyt ku oon muuttamassa pian omilleen. Oon siis työtön työnhakija ja elän tuilla tällä hetkellä, ku eipä noita töitä saa vaikka haluiski. Mitä kaikkea mun tulis ottaa huomioon, että rahat varmasti riittäis? Seki mietityttää, ku ne toimeentulotuetki tulee aina miten tulee, että mitä sitte, jos ne ei tulekkaan sitte ajallaan ku on vuokra maksettava tai muu tämmönen tilanne?

    • Ohjaaja Hanna

      Hei nimimerkki “Omille muutto”! Olet muuttamassa omaan kotiin pian ja pohdit kuinka voit vaikuttaa siihen, että rahat riittävät. Pohdit myös mitä sitten, jos toimeentulotuki ei tule ajallaan, mutta laskut on silti maksettava.

      Ensiksikin onneksi olkoon omilleen muutosta. Olet tekemässä isoa muutosta elämääsi. Aiemmin sinun ei ole ehkä pitänyt ottaa niin suurta vastuuta nyt sinun vastuullesi tulevista asioista. Laskuista on huolehdittava ja säännöllinen siivouspäivä pitää päättää.

      Isoin säännöllinen menoerä omaan asuntoon muuttaessa on asunnon vuokra. Asuntoa etsiessä tulee ottaa huomioon oma taloudellinen tilanne ja valita asunto omiin tuloihin sopivaksi. Suurinta kilpailua asuntomarkkinoilla on opiskelijakaupungeissa opiskelijoiden aloittaessa koulut kesän lopulla, joten mahdollisuuksien mukaan asunnon hankinta kannattaa ajoittaa ennen tätä tai tämän jälkeen. Kauempana keskustaa asuntojen vuokrat ovat yleensä huokeampia, mutta kannattaa tällöin huomioida mahdolliset liikkumiseen menevät kulut. Esimerkiksi Oulun seudulla kannattaa hyödyntää nuorille tarkoitettu alennus kausilipuista bussilla kulkiessa. Pienituloisille Kela maksaa asumistukea, jota kannattaa hakea heti, kun vuokrasopimus on solmittu. Voit lukea lisää asumistuesta Kelan sivuilta.

      Omaan asuntoon muuttaessa on myös hankittava monenlaista tavaraa. Esimerkiksi kalusteiden hankinnassa kannattaa hyödyntää tuttavia sekä kirppareita – säästät paljon rahaa, kun et hanki kaikkea uutena. Kalusteiden lisäksi välttämättömiä hankintoja ovat esimerkiksi siivousvälineet ja keittiötarvikkeet.

      Voit käyttää apuna esimerkiksi tätä Studentumin tekemää listausta ostoslistaa tehdessäsi.

       

      Sähkösopimus ja kotivakuutus ovat myös hankintalistalla. Näiden hinnoissa on myös eroja ja kannattaa tutkailla tarjontaa ennen sopimuksen solmimista. Sähkönkulutusta kannattaa myös seurata, laitteita ei kannata ladata läpi yötä tai pitää valmiustilassa.

      Muita säännöllisiä menoja omassa asunnossa asuessa, joihin voit itse vaikuttaa, ovat vesi ja ruoka. Useissa asunnoissa vesimaksu on vakio joka kuukausi, mutta ennakkomaksun ylittävän kulutuksen joutuu maksamaan tasauslaskussa myöhemmin. Kannattaa siis välttää veden turhaa kulutusta esimerkiksi tiskatessa ja suihkussa käytetty aikakin kannattaa yrittää pitää minimissään. Toki hyvästä hygieniasta kannattaa silti huolehtia. Ruoanlaittoa kannattaa tässä vaiheessa viimeistään alkaa harjoitella, sillä voit säästää siinä paljon verrattuna nouto- ja valmisruokaan. Ruokakaupoissa kannattaa hyödyntää alennustuotteet, esimerkiksi -30% alennus jauhelihaa voi ostaa useamman paketin pakkaseen ja käyttää sieltä ruuan tekoon. 

      Esimerkiksi K-ruoka on koonnut sivuilleen halpoja reseptejä.

      Suoratoistopalvelujen ostoa kannattaa harkita. Maksuttoman vaihtoehdon esimerkiksi leffojen katseluun tarjoaa kirjastot Cineast-palvelussa, johon voit kirjautua kirjaston tunnuksilla. Muutenkin harrastustoiminnassa kannattaa suosia ilmaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi nyt kesäaikana voit katsoa Nuorten Oulun kokoaman listauksen ilmaisista tai huokeista harrastusmahdollisuuksista Oulussa.

      Mitä tulee tukien maksupäivistä aiheutuviin mahdollisiin ongelmiin, olisi hyvä, että kerrot vuokranantajallesi ajoissa tilanteestasi. Kela maksaa asumistuen säännöllisesti kuukauden 1. pankkipäivänä. Asumistuen voi tarvittaessa laittaa menemään suoraan vuokranantajan tilille. Kannattaa myös keskustella avoimesti läheistesi kanssa, jos he voivat tarvittaessa auttaa sinua laskujen maksussa. Ensimmäinen maksullinen muistutus laskusta tulee 14 päivän jälkeen eräpäivästä, joten laskujen maksussa on jonkin verran joustoaikaa. Laskujen eräpäivää voi yleensä myös siirtää jonkin verran, kun muistaa ajoissa olla yhteydessä laskuttajaan. Kannattaa pyrkiä hakemaan Kelan tukia ajoissa, niin saat ne myös todennäköisemmin ajoissa.

      Voit halutessasi tutustua Nuorisoasuntoliiton julkaisemaan Omaan kotiin -oppaaseen.

      Tässä vielä linkki Penno -sovellukseen, jolla voit suunnitella omaa budjettiasi.  

      Jos tarvitset apua asunnon löytämiseen tai muihin asioihin, voit tulla kysymään neuvoja myös Byströmin Ohjaamosta. Olemme avoinna myös kesällä.

      Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Pipsa.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä