Omilleen muutto 18v

    • avuton_teini

      Elikkäs tarkoituksena olisi 18v täytettyäni muuttaa omilleen. Missä järjestyksessä täytyy edetä? sosiaalitoimistosta rahat takuuvuokraa varten, asunnon etsiminen, vuokrasopimuksen allekirjoitus ja kelalta tuet asumista varten. Mitä tukia kelalta pitää hakea? Tiedän, että ainakin asumistukea täytyy hakea, mutta se ei riitä vuokraan + muihin kuluihin tietääkseni.
      Lisätietoina (mikäli näillä on jotain merkitystä); Lääkärini neuvoi minua hakeutumaan työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon ja sen olen jo tehnyt, vaikka tuskin menen kouluun tai töihin lähivuosina.

    • Ohjaaja Tuula

      Moi!
      Kerrot viestissäsi, että haluat muuttaa asumaan itsenäisesti täytettyäsi 18 -vuotta ja kysytkin, kuinka asian suhteen tulee edetä. Omilleen muuttaminen on pitkä prosessi, jota kannattaa alkaa suunnittelemaan jo etukäteen. Esimerkiksi takuuvuokraa ei ole aina mahdollista saada Kelalta, varsinkin jos muuton syy on pelkästään itsenäistyminen. Takuuvuokraa varten onkin hyvä alkaa säästämään rahaa, jotta sen pystyy varmasti maksamaan. Omaan kotiin muuttaminen vaatii muutoinkin säästöjä, sillä muuttokustannukset, huonekalujen hankinta ja kotivakuutus ovat muuton yhteydessä todella isoja meno eriä.

      Muuttaessasi omaan asuntoon, tulee sinun huolehtia raha-asioista jatkossa itsenäisesti. Suosittelen, että lasket etukäteen tulot ja menot, jotta pystyt arvioimaan, onko omillaan asuminen vielä tässä vaiheessa mahdollista. Mahdolliset tulot voi laskea esimerkiksi Kelan -nettisivuilta löytyvillä laskureilla, jotka antavat aika tarkan kuvan siitä, kuinka paljon sinulla on mahdollista saada asumistukea, opintorahaa, työttömyysturvaa tai toimeentulotukea. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Viestisi perusteella en pysty sanomaan, mihin etuuteen sinä olisit oikeutettu.

      Tulojen lisäksi on äärimmäisen tärkeää myös arvioida omat menot. Kuinka paljon asunnon vuokra on? Onko sen lisäksi vielä erillinen vesimaksu ja kuinka paljon sähkölasku on kuukausittain? Rahaa tulee myös riittää ruokaan sekä muihin hankintoihin. Myös puhelinlaskut, mahdolliset suoratoistopalvelut ja harrastukset vievät budjetista oman osansa. Helppokäyttöinen budjettilaskuri löytyy esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton sivuilta, jonka avulla voit ruveta suunnittelemaan mahdollista omillaan asumista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

      Jos budjettisi mahdollistaa omillaan asumisen, voit alkaa etsiä omaa kotia. Vuokra-asuntoja voi etsiä vapailta markkinoilta, mutta myös kaupungilla on paljon vuokra-asuntoja tarjolla. Oulun kaupungin vuokra-asuntoja tarjoaa Sivakka. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Kun oma asunto löytyy, voi allekirjoittaa vuokrasopimuksen ja hakea mahdollisia etuuksia, ennen muuttopäivää. Omilleen muuttamisesta löydät paljon lisätietoa esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin -oppaasta, suosittelen sinua tutustumaan siihen. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

      Koska omilleen muuttaminen on monivaiheisen prosessi, niin ehdotan, että varaisit ajan meille Byströmin Ohjaamoon (Hallituskatu 5a, Oulu). Voit soittaa meillä arkisin klo 9-16 välisenä aikana numeroon 050 599 2293.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä