Painoni huolettaa

    • Tiedustelija

      Moi olen 17v tyttö ja minä olen 170cm pitkä ja kävin terveystarkastuksessa viime kuussa ja siellä mä painoin 76kg ja minä juon viikottain 1 energia juoman ja viikonloppisin karkkia syön 1kg

    • Ohjaaja Tuula

      Hei.

      Kerrot, että olet huolissasi painostasi. Painoindeksilaskurin mukaan painoindeksisi on hieman koholla. Painoindeksi ei kuitenkaan ole kauhean hyvä väline painon arviointiin. Se ei ota huomioon erilaisia kehonkoostumuksia, kuten vaikkapa lihasten suhteellista määrää.

      Kerrot, että juot yhden energiajuoman viikossa. Yhdestä energiajuomasta silloin tällöin tuskin on haittaa, mutta mainitsemasi karkin määrä kuulostaa melko hurjalta. Kuten varmasti tiedätkin, karkissa ja energiajuomissa on paljon sokeria. Liiallinen sokeri on huonoksi terveydelle, ja erityisesti hampaille. Vaikka nauttisit pelkkiä sokerittomia energiajuomia, ne silti vahingoittavat hammaskiillettä pysyvästi.

      Kerrot myös, että olet käynyt terveystarkastuksessa. Juttelitko terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa painostasi? Ylipaino vaikuttaa yleisellä tasolla haitallisesti terveyteen ja siitä näkökulmasta painon normaalirajoissa pysymisestä kannattaa toki huolehtia. Toisaalta, ylipainosta ei automaattisesti seuraa terveysongelmia.

      Jos voit hyvin, ei puntarin lukemaa kannata liiaksi tuijottaa. Kannattaa keskittyä elämässä sellaisiin asioihin, joista saa hyvää mieltä. Syö hyvin ja monipuolisesti, harrasta jotakin mieluisaa liikuntaa, huolehdi riittävästä unesta ja muista tavata kavereita, vaikka tämä aika tuokin omat haasteensa. Karkin syöntiä sinun kannattaa yrittää vähentää. Karkkien nauttimisen vähentäminen pienin askelin voisi olla hyvä keino aloittaa.

      Olit rohkea, kun kirjoitit meille asiasta. Kannustaisin sinua käymään tutustumassa SYLI ry:n toimintaan tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Esimerkiksi SYLIn chatissä voi käydä juttelemassa, kun syöminen, ruoka tai liikunta askarruttaa. Terveydenhoitajasi osaa myös neuvoa painoon liittyvissä asioista.

      Lisätietoa terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta löydät olla olevista linkeistä.

    • Tiedustelija

      Minun paini on noussut toukokuusta ainaki 20 kg sillon painoin 76 kg onko hyväksi terveydelle

      • Ohjaaja Tuula

        Hei, 

        Kerroit toukokuussa olevasi huolissasi painostasi. Kerrot nyt, että painosi on noussut ainakin 20 kiloa ja kysyt, onko painon nousu hyväksi terveydelle.

        Vastasimmekin aiemmin, että ylipaino vaikuttaa yleisellä tasolla terveyteen. Siitä näkökulmasta katsottuna ylipaino on terveydelle haitaksi. Kuitenkaan vaa’an lukema ei kerro kaikkea terveydestä, jonka takia sitä ei tulisi seurata liian tarkasti. Painoon vaikuttaa myös luusto ja lihakset. Voit siis olla painoindeksin mukaan ylipainon puolella, mutta samalla olla kuitenkin terve ja hyvä kuntoinen. 

        Tiedätkö syyn sille, miksi painosi on noussut? Mikäli et tiedä, niin kehottaisin sinua olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseesi. Voit selvitellä syytä painosi nousuun yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Terveyskeskusten ja -asemien yhteystiedot löydät tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

        Jos taas tiedät painon nousun syyn, niin suosittelisin sinua katsomaan jo aiemmin vinkattuja SYLI:n nettisivuja. Siellä on Chat -mahdollisuus joka viikko keskiviikkoisin ja perjantaisin, jossa pääset keskustelemaan anonyymisti. Heillä on myös tukipuhelin, joka päivystää maanantaisin klo 9.00-15.00. Syömishäiriöliitto – SYLIn verkkosivut. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) 

    • Huolestunut

      Oon 18v ja oon 170cm pitkä ja painan 151kg ja haluaisin kysyä vinkkejä miten vähentää painoa

    • Ohjaaja Hanna

      Hei huolestunut. Haluaisit vinkkejä painon vähentämiseen. Alkuun on hyvä miettiä millä tavoin painoa on päässyt kertymään. Yleisesti painoa kertyy, kun syö enemmän kuin kuluttaa. Joskus taustalla voi olla jokin sairaus, jonka vuoksi painoa kertyy ja siksi terveystarkastuksessa käyminen on suositeltavaa. Voit varata itsellesi ajan terveystarkastukseen elämäntilanteestasi riippuen joko opiskelijaterveyshuoltoon tai terveysasemalle. Ajan voit varata oulunomahoito.fi -palvelun kautta. Voit mainita viestissä, että olet huolissasi omasta painostasi.

      Terveelliseen ruokailuun kuuluu säännölliset ruoka-ajat, monipuoliset lautasmallin mukaiset ateriat, kohtuulliset annoskoot, sekä napostelun ja herkuttelun rajoittaminen. Noudattamalla säännöllistä ruokailurytmiä, eli nauttimalla aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan, napostelu ja herkuttelu voivat jäädä pois aivan itsestäänkin.  Voit tutustua lautasmalliin ruokaviraston nettisivuilla (ruokavirasto.fi). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Löydät sivustolta myös lisätietoa terveellisestä ruokailusta.

      Liikuntaa tulisi myös harrastaa päivittäin. Jos liikkumisesi on ollut viime aikoina vähäistä, voi olla hyvä aloittaa esimerkiksi kävely- tai pyörälenkeistä. Kaikenlainen liikunta on hyväksi, joten kokeilemalla löydät itsellesi mieluisia tapoja liikkua. Terveystarkastuksessa voit saada vinkkejä myös sinulle mahdollisesti sopivista liikuntaharrastuksista. Liikunnan määrää voit lisätä oman kuntosi mukaisesti hiljalleen  vastaamaan liikuntasuosituksia. Suositusten mukaan viikossa tulisi liikkua ainakin 2h 30 min reippaasti, eli sykettä kohottavasti, sekä harjoittaa lihaskuntoa tai liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa esimerkiksi kuntosalilla tai pallopelejä pelaamalla. Aikuisten liikuntasuosituksiin voit tutustua tarkemmin UKK -instituutin sivuilla (ukkinstituutti.fi).  (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

      Painon hallinnassa voi pienillä elämäntapamuutoksilla saada  aikaan suuria vaikutuksia. Syömällä terveellisesti ja liikkumalla riittävästi pidät huolta itsestäsi. Myös riittävä yöuni on tärkeää. Terveystarkastuksessa käymällä voit saada ohjausta juuri sinulle sopivista painonhallintatavoista. Jos sinulla herää lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme. Tsemppiä painon vähentämiseen!

    • Huolestunut

      Oon huomannut ahmivani ruokaa

      • pulmakulmanohjaaja

        Hei! Kerrot että olet huomannut ahmivasti ruokaa. Terveellinen ruoka ja säännöllinen ateriarytmi ovat tärkeitä asioita. Säännöllinen ruokailurytmi tarkoittaa, että syöt päivittäin suunnilleen yhtä monta ateriaa ja suurin piirtein samoihin aikoihin. Tämä tarkoittaa syömistä noin 4–5 tunnin välein. Keho kaipaa ravintoa säännöllisesti, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Lisäksi säännöllinen ruokailu auttaa pitämään annoskoot kohtuullisina, jolloin myös houkutus napostella tai ahmia ruokaa vähenee. Tasaisella syömisellä vältät nälän kasvamisen liian suureksi ja vireystilasi pysyy hyvänä. Monesti ahmiminen voi tapahtua silloin, kun olet valmiiksi nälkäinen. Oletko itse huomannut, minkälaisissa tilanteissa ahmit ja kuinka usein?

        Joskus ahmimiseen voi liittyä myös tunnepuolen asioita. Olemme ihmisenä kokonaisuus ja meidän kokonaisvaltainen hyvinvointimme on tärkeää. On hyvä huomata, että monet asiat vaikuttavat toisiinsa kehossamme ja mielessämme. Me olemme kokonaisuus. Joskus voi esiintyä tunnesyömistä, eli johonkin tunteeseen liittyy syöminen. On hyvä pysähtyä kuitenkin pohtimaan, olisiko jotain muuta keinoa käsitellä tunteita, mikäli tämäntyyppisestä tunnesyömisestä on kyse.

        Jo aiemmin mainittu Syömishäiriöliitto SYLI tarjoaa tukea syömiseen liittyvissä asioissa. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Heidän nettisivuiltaan löydät paljon tietoa terveellisestä syömisestä, mutta myös syömiseen liittyvistä ongelmakohdista. Sinun kannattaa katsoa nämä sivut läpi ja mahdollisesti ottaa yhteyttä SYLI:in, mikäli sinusta tuntuu, että se voisi olla hyödyllistä.

        Voit katsoa myös Nyyti Ry:n sivuilta tietoa eri elämän osa-alueilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Hyvinvointiin ja myös syömiseen sieltä löytyy erilliset osionsa.

        Omalle terveydenhoitajalle kannattaa myös varata aika, ellet ole jo varannut.
        Jos olet opiskelija, se onnistuu opiskelijaterveydenhuollon kautta. Jos olet työelämässä niin sinulle kuuluu työnantajasi tarjoamat työterveyshuollon palvelut ja sitä kautta saat ajan omalle terveydenhoitajallesi.

        Terveydenhoitaja pystyy käymään läpi kanssasi syömiseen, painoon ja yleisesti hyvinvointiisi liittyviä asioita ja saat tukea ja apua, mikäli koet tarvitsevasi.

    • Tiedustelija

      Oon pian 18v tyttö ja mun painoni on vaan noussut nousemistaan ja nykyään painan 160kg ja olen 170cm pitkä?.

      • Ohjaaja Tuula

        Hei Tiedustelija.

        Et oikeastaan kysy viestissäsi mitään. Jos olet sama kirjoittaja, kuin aikaisemmissa viesteissä, olemmekin vastanneet painoa ja painonnousua koskeviin kysymyksiisi. Jos et, voisit silti lukaista aiemmat vastauksemme.

        Jos painosi huolettaa sinua, rohkaisisin sinua ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Painosi on noussut korkeaksi ja jos et tiedä siihen syytä, se olisi hyvä selvittää. Toisaalta, vaikka tietäisitkin syyn, voisit yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa keskustella siitä, miten painon lisääntymisen voisi pysäyttää. Runsaasta ylipainosta on yleensä haittaa terveydelle, vaikka tuntisikin itsensä terveeksi. Terveysasemien ja hyvinvointikeskusten yhteystiedot löydät täältä: Terveyspalvelut – Oulun kaupunki (ouka.fi) (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Voit olla yhteydessä terveydenhuoltoon myös Oulunomahoidon kautta tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)  Pääset juttelemaan sairaanhoitajan kanssa chatissa kirjautumalla palveluun.

Osallistu keskusteluun