Joulu tulee – aika hakea kesätöitä!

Rantatuolit, -pallot ja päivänvarjo lumihangessa.

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Voi olla aika vaikeaa ajatella vielä ensi kesää ja kesätöitä, mutta nyt on oikea aika valmistautua kesätöiden hakemiseen. Tee tai päivitä CV, kartoita eri mahdollisuudet, aseta hakuvahdit ja nappaa unelmiesi kesätyö!

Työnhaun asiakirjat kuntoon

CV, eli ansioluettelo ja työhakemus ovat tärkeimmät työnhaun asiakirjat. Työn haussa pyörää ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen, vaan hyvä CV ja napakka, harkittu työhakemuspohja ovat helposti räätälöitävissä kutakin hakemaasi työpaikkaa varten.

CV, eli ansioluettelo on nimensä mukaisesti luettelo osaamisestasi ja kokemuksestasi. CV kertoo lyhyesti ja selkeästi

  • kuka olet ja miten sinut tavoittaa
  • olennaiset tiedot osaamisestasi ja onnistumisistasi konkreettisesti esitettynä

Listaa siis koulutuksesi, niin valmis, kuin meneillään olevakin sekä työkokemuksesi. CV:een voi lisätä myös listan muusta osaamisesta ja esimerkiksi harrastuksista.

CV on

  • selkeä ja helppolukuinen
  • kirjoitusvirheetön ja ajan tasalla
  • räätälöity vastaamaan haettavaa tehtävää
  • 1 sivun mittainen!

Duunikoutsi-sovellus työnhaun tueksi (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT)

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää työelämästä: vinkit työnhakuun, askeleet työnhakuprosessiin, välineet työhaastatteluun valmistautumiseen, kannustavia testejä, työelämän pelisääntöjä ja inspiroivia työelämävideoita.

Työhakemuksessa kerrot, miksi juuri sinut pitäisi palkata hakemaasi tehtävään. Hakemuksessa kuvailet itseäsi ja kerrot tarkemmin, minkälaista osaamista CV:ssä mainitsemasi koulutus- ja työkokemus ovat sinulle kartuttaneet. Kesätyörekrytointi on yrityksissä kiireistä aikaa ja hakemuksia voi saapua satoja yhtä paikkaa kohti. Herätä siis rekrytoijan huomio heti hakemuksesi alussa!

Jos lähetät CV:n ja työhakemuksen esimerkiksi sähköpostin liitteenä, kannattaa se muuttaa PDF-muotoon. Näin se säilyttää ulkoasunsa, eivätkä rivit ala hyppimään. Isoilla yrityksillä voi olla käytössä työhakemusalusta, johon täytät tietosi. Tällöinkin CV pyydetään usein liittämään hakemukseen. Joskus hakemuksen voi kirjoittaa suoraan sähköpostiin. Käytännöt vaihtelevat, joten lue tarkasti työpaikkailmoituksen ohjeet ja noudata niitä. Kysy tarvittaessa lisätietoja!

Mahdollisuuksien kartoitus

Kesätyöpaikkoja kannattaa etsiä monipuolisesti ja muistaa, että kaikista paikoista ei koskaan ilmoiteta missään. Aloita läheltä.

  • Onko vanhemmillasi, kaverisi vanhemmilla tai naapurillasi yritys, joka voisi hyötyä osaamisestasi?
  • Entäpä harrastatko jossakin seurassa tai oletko mukana jonkin järjestön toiminnassa?
  • Olitko TET-harjoittelussa tai viime kesänä kesätöissä kivassa paikassa?

Kysy kesätyömahdollisuuksista rohkeasti ja käytä verkostojasi! Jos jokin työpaikka kiinnostaa sinua, ota siitä selvää ja lähetä avoin hakemus.

Kesätöihin voi lähteä jo 14-vuotiaana. Tällöin kannattaa hyödyntää TTT, eli Tutustu työelämään ja tienaa -mallia. Lue lisää TTT:stä osoitteesta Nuortennyt.fi.

Jos olet 15–17-vuotias oululainen nuori, saat Oulun kaupungilta kesätyösetelin. Kesätyösetelin arvo on 330 euroa ja se on tukea työnantajalle sinun palkkaamiseksesi. Lisätietoja kesätyösetelistä ja avoimia kesätyösetelipaikkoja löydät BusinessOulun verkkosivuilta.

Jos olet yli 18-vuotias oululainen opiskelija, voit hakea Oulun kaupungin kesätyöharjoitteluun. Lisätietoa kesätyöharjoittelusta löydät Työmarkkinatori.fi:stä.

Kesätöitä voi etsiä myös muilta paikkakunnilta ja ulkomailta. Isoissa kaupungeissa on paljon kesätöitä tarjolla ja usein opiskelijalta voi vuokrata asunnon edullisesti kesän ajaksi, kun hän puolestaan lähtee kotipaikkakunnalleen. Ulkomaille voi lähteä esimerkiksi Nordjobbin kautta. Nordjobb auttaa asunnon löytämisessä ja muissa käytännön järjestelyissä.

Verkot vesille

Avoimilla hakemuksilla voi varmistaa, että on ensimmäisten hakijoiden joukossa. Avoimia hakemuksia tai kyselyitä voi lähettää kiinnostaviin työpaikkoihin, vaikka jo nyt joulukuussa!

Avointen hakemusten lisäksi kannattaa ottaa käyttöön hakuvahdit. Hakuvahteja voi asettaa useille eri sivustoille, joissa julkaistaan avoimia työpaikkoja. Mieti tarkkaan, millaiset hakuehdot vahdeille asetat, ettet tule vahingossa rajanneeksi mitään mielenkiintoista pois hakutuloksista!

Tietoa, käytännön vinkkejä ja apua

Tämän artikkelin vinkeillä pääset varmasti jo alkuun, mutta jos kaipaat vielä lisävinkkejä esimerkiksi CV:n tekoon, tule kuulolle Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelun ja BusinessOulun kesätyötiimin Summer Workout -kesätyöinfoon!

Summer Workout -kesätyöinfojen mainos.

Kaikissa infoissa kannustetaan kesätyönhakuun, käydään läpi työnhaun asiakirjoja ja työsuhteessa huomioon otettavia asioita. Infot järjestetään Teamsin välityksellä seuraavasti:

  • Ti 21.1. klo 13–14 alle 18-vuotiaat/kesätyöseteli
  • To 23.1. klo 13–14 yli 18-vuotiaat
  • Ti 4.2. klo 13–14 yli 18-vuotiaat
  • To 6.2. klo 13–14 alle 18-vuotiaat/kesätyöseteli
  • To 6.2. klo 17–18 alle 18-vuotiaat/kesätyöseteli

Mukaan pääset laittamalla sähköpostia osoitteeseen bystrom@ouka.fi. Kerro viestissäsi, mihin infoon haluat osallistua. Saat linkin infoon lähempänä ajankohtaa. Lisätietoja infoista voi kysellä numerosta 040 352 4896.

Kesätöissä saattaa tulla mutkia matkaan vielä myöhemmässäkin vaiheessa. Tuolloin kannattaa kääntyä Kesäduunari-infon puoleen. Kesäduunari-infon verkkosivuilta löydät myös paljon monipuolista ja hyödyllistä tieto kesätöistä.

Tietoa kesätöistä löydät myös täältä Nuorten Oulusta Tietoa Nuorille osioista. Täältä löydät perustietoa myös englanniksi, somaliksi, arabiaksi, venäjäksi ja persiaksi.

Kirjoittaja: Ohjaajat, nuorten tieto- ja neuvontapalvelu