Oulussa kehitettiin nuorten yhdenvertaista vapaa-ajan toimintaa yhteistyössä järjestöjen kanssa

Julkaistu:

Keväällä 2024 Oulun kaupungin nuorisopalvelut kutsui järjestötoimijoita ja nuorten ryhmiä kehittämään vapaa-ajan ja loma-ajan toimintaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville 12–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.

Tavoitteena oli kannustaa järjestöjä ja nuorten ryhmiä tuottamaan vapaa-ajan toimintaa, jossa nuoret voisivat tavata muita, tuntea kuuluvansa joukkoon ja saada aikuisen tukea. Yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittämiseen oli jaossa yhteensä 12 000 €, josta yksittäiseen toimintaan oli saatavilla enintään 1 500 €. Vapaa-ajan toiminnan kehittäminen hankittiin ostopalveluna järjestötoimijoilta.

Toiminnan arviointiperusteet

Valintaperusteena ja -kriteereinä hankittaville yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittämisehdotuksille oli, että toiminta kohdennetaan 12–29-vuotiaille oululaisille haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. Toimijoiden oli kuitenkin mahdollista rajata kohderyhmää tämän ikärajan sisällä harkintansa mukaan. Toiminnan tuli olla myös ennaltaehkäisevää ja edistää nuorten yhdenvertaista osallistumista ja saavutettavuutta.

Tärkeässä asemassa oli se, että kehitettävä vapaa-ajan toiminta oli yhdenvertaista, esteetöntä ja saavutettavaa. Toiminnan toivottiin edistävän nuorten välistä joukkoon kuulumista, kaverisuhteista ja että sen avulla pyritään ehkäisemään syrjintää. Nuorten aktiivinen rooli tuli ottaa huomioon ja sen tuli toteutua toiminnoissa. Eduksi katsottiin, jos nuoria oli myös otettu mukaan jo toiminnan alkuvaiheessa toiminnan suunnitteluun. Lisäksi kaiken toiminnan tuli olla nuorille maksutonta.

Haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla tarkoitetaan muun muassa vieraskielisiä ja ulkomaalaistaustaisia, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, mielenterveys- tai päihdeongelmia kohdanneita, toimintarajoitteisia, neuropsykiatrisesti oireilevia, pitkäaikaisesti sairaita tai vammaisia, syntymäkodin ulkopuolelle sijoitettuja, saamelaisia, romaneja ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia nuoria.

Neljä yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittämisehdotusta toteutettiin

Yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittämisehdotuksia saatiin kesäkuun loppuun mennessä kuusi kappaletta, joista neljä ehdotusta täytti toiminnalle asetetut kriteerit ja jotka nuorisopalveluiden asiantuntijaryhmä valitsi toteutettavaksi syksyn aikana. Ehdotuksista toteutuivat Romano Missio ry:n Romaninuorten kerho, HDL Vamoksen toteuttama Luonto hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäjänä toimintakokonaisuus, Puolivälinkankaan asukasyhdistyksen nuoriso- ja perhetoiminnan Nuranin iltapäivä -toiminta sekä SPR Oulun osaston ryhmä Helping hands ylläpitämä Punaisen ristin kahvila, Red Cross Cafe.

Luonto hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäjänä, Vamos. Toiminta oli avointa Vamoksen toiminnassa mukana olleille nuorille. Toimintaan osallistuneet nuoret olivat opiskelun ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria, ja heillä oli muun muassa mielenterveyden haasteita ja/tai haasteita päihteiden kanssa. Tavoitteena oli tarjota nuorille ympäristö, jossa he saivat itse määrittää oman osallisuutensa rajat. Viikoittaiset ryhmätapaamiset tarjosivat nuorelle mahdollisuuden lähteä pois kotoa ilman pitkäaikaista sitoutumista. Nuoret osallistuivat luontoretkillä erilaisiin aktiviteetteihin, kuten nuotion sytyttämiseen, onkimiseen, kasvien tutkimiseen ja ajatusten jakamiseen. Toiminnassa nuoret tutustuivat omien voimavarojensa mukaan lähiluontoon ja saivat kokemuksia siitä, miten luonto voi edistää hyvinvointia.

Nuranin iltapäivä, Puolivälinkankaan asukasyhdistys, nuoriso- ja perhetoiminta. Nuranin iltapäivä -toiminnalla puututtiin 13–16-vuotiaiden nuorten yksinäisyyteen ja tarjottiin heille tilaisuuksia kohdata muita samassa tilanteessa olevia nuoria. Tavoitteena oli myös, että nuorella on saatavilla myös aikuinen, jonka kanssa on mahdollista keskustella tarvittaessa.  Nuorten ryhmätoimintaan mukaan tulleiden nuorten kanssa vietettiin aikaa erilaisten aktiviteettien äärellä kuten elokuvissa tai käytiin syömässä jne. Tapaamisista nuoret saivat vertaistukea toisistaan ja saivat tilaisuuden keskustella vaikeista asioista turvallisen aikuisen kanssa. Toiminta-aikana tavoitettiin noin sata nuorta.

Punaisen ristin kahvila – Red Cross Cafe, ryhmä Helping hands, SPR Oulun osasto. Punaisen ristin kahvilatoiminnalla tavoitettiin vasta Ouluun muuttaneita tukea tarvitsevia alle 29-vuotiaita nuoria, joiden oli esimerkiksi kielivaikeuksien vuoksi vaikea selviytyä arjen toiminnoissa. Kahvilatoiminnassa oli mukana nuoria vapaaehtoisia eri kansallisuuksista, taustoista ja kielialueilta. Red Cross Cafe tarjosi nuorille vaihtelevaa vapaa-ajan toimintaa, kuten ruoanlaittoa ja työpajoja, ja ohjasi osallistujia Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan. Toiminta antoi nuorille yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia sekä auttoi voittamaan yksinäisyyttä. Haavoittuvassa asemassa olevat nuoret kohdattiin yksilöllisesti, ja monet heistä halusivat auttaa muita ja kuulua tukiyhteisöihin. Asiakkaita toiminta-aikana oli noin 100–120.

Romaninuorten kerho, Romano Missio ry. Toiminnan lähtökohtana olivat nuorten toiveet ja tarpeet. Nuoret olivat heti alusta pitäen mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa itse toimintaa ja aikuiset olivat tukena tarvittaessa. Syksyn aikana romaninuorten kerhotoiminnassa toteutettiin monipuolisia aktiviteetteja, kuten pelejä, liikuntaa ja yhteisiä illan viettoja. Tapaamiset saivat runsaasti positiivista palautetta osallistujilta.​ Osallistujien määrä vaihteli 13 nuoresta yli 20 nuoreen kerrallaan ja mukana oli kaikilla kerroilla yhteensä 119 nuorta.​ Kerhotoiminnalla tavoitettiin myös niitä nuoria, jotka eivät olleet aikaisemmin aktiivisia ja mukana romaniyhteisön toiminnassa. Kerhotoiminta vahvisti nuorten yhteisöllisyyttä ja syksynä aikana saatiin uusia nuoria mukaan toimintaan. Toiveeksi jäikin, että vastaavaa toimintaa voisi kehittää myös jatkossa.

  • Saatujen hyvien kokemusten myötä, avataan järjestöille ja nuorten ryhmille myös tänä vuonna mahdollisuus hakea mukaan kehittämään ja tuottamaan yhdenvertaista vapaa-ajan toimintaa haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. Haku avautuu 17.3.2025, jonka jälkeen tarkemmat hakuohjeet päivitetään NuortenOulu-sivuille.

Jaa sosiaalisessa mediassa: