Kiertueella opiskelijat ja pajalaiset pääsevät osallistumaan asumisen luennoille sekä toiminnallisiin esittelypisteisiin. Kiertue tarjoaa tärkeää ja ajankohtaista tietoa itsenäistymiseen sekä omaan asuntoon muuttamiseen liittyen. Ekologisuus ja taloudellisuus ovat tärkeitä teemoja tapahtumassa. Kiertueen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja välttää asumiseen liittyviä sudenkuoppia, ja toisaalta antaa tietoa, kenen puoleen kannattaa kääntyä, jos vaikeuksia ilmenee.
Tänä vuonna kiertueteemana on asumisturvallisuus
Moneen omaan kotiin liittyvään yllättävään tilanteeseen voi varautua etukäteen. Miten pääset asuntoosi sisälle, jos unohdat avaimet? Kannattaako bileisiin kutsua tuntemattomia ihmisiä? Mitä voit tehdä, jos naapurista kuuluu usein häiritsevän kovaa meteliä? Miksi kannattaa olla kotivakuutus? Esimerkiksi nämä tilanneet liittyvät asumisturvallisuuteen ja niihin varautumiseen saat vinkkejä Pidä kämppäs! -kiertueella.
- Asunnon vara-avain kannattaa antaa lähellä asuvalle ystävälle tai vanhemmille säilytykseen, ja kiinteistöhuollon numero on hyvä tallentaa puhelimeen.
- Tuntemattomien vieraiden kutsumista omaan kotiin kannattaa harkita oman turvallisuuden vuoksi, mutta myös siksi, että olet vastuussa asunnolle mahdollisesti sattuvista vahingoista.
- Jos naapurisi metelöi jatkuvasti yöaikaan, siitä kannattaa ensin kohteliaasti huomauttaa hänelle. Jos muutosta ei tapahdu, ilmoita isännöitsijälle.
- Kotivakuutuksella voit suojata omaisuuttasi yllättävän vahingon, esimerkiksi varkauden tai vesivahingon sattuessa.
Oma tupa, oma lupa
Ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaminen voi olla pitkään odotettu unelman toteutuminen – nyt saat vihdoin päättää itse menoistasi, olla omassa rauhassa ja sisustaa mielesi mukaan. Toisaalta itsenäistyminen voi pelottaa. Miten pärjään? Tunnenko oloni yksinäiseksi? Entä jos rahat eivät riitä laskuihin? Osaanko siivota riittävän hyvin? Omilleen muuttamista kannattaa siis miettiä ja suunnitella etukäteen.
Suomessa nuoret itsenäistyvät nuorena, osa muuttaa omilleen jo 2. asteen opintojen alkaessa, osa korkeakouluopintojen alkaessa tai työpaikan saatuaan. Keskimäärin omilleen muutetaan suomessa noin 21-vuotiaana. Usein ensimmäinen asunto valitaan elämäntilanteesta riippuen sopivan kulkuyhteyden päästä koulusta tai työpaikasta.
Vuokralla asuminen on nuorten ja nuorten aikuisten yleinen asumismuoto. Vuokralaisena oleminen tarkoittaa, että sitoutuu noudattamaan vuokralaiselle kuuluvia velvollisuuksia ja pitämään asunnosta hyvää huolta. Toisaalta vuokralaisena on hyvä tietää myös oikeuksistaan, esimerkiksi ettei vuokranantaja voi käydä asunnossa ilman lupaasi. On hyvä myös olla kartalla siitä, mitkä asiat kuuluvat vuokranantajan vastuulle ja missä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi kiinteistöhuoltoon.
Omat rahat haltuun
Taloudenhallinta on tärkeä osa itsenäisen asumisen onnistumista. Taloudenhallintaan kuuluu esimerkiksi se, että tiedät etukäteen, mitä kuluja sinulla asumisesta tulee ja mitä tuloja sinulla on. Näin voit suunnitella rahankäyttöäsi niin, että rahat riittävät tärkeisiin kuluihin. Taloudenhallintaan kuuluu myös ennakointi. Jos huomaat, että sinulla on tulossa joku ylimääräinen tai poikkeuksellinen kulu, mieti etukäteen, miten saat sen hoidettua. Joskus taloudenhallintaan voi tarvita apua ja sitä voit saada läheisiltäsi, sekä esimerkiksi Byströmin Ohjaamosta ja Talousneuvolasta.
Pidä kämppäs! -kiertueen aikataulu
- Tiistai 1.10. OSAO Kaukovainio klo 9-11
- Keskiviikko 2.10. OSAO Kempele-Liminka klo 9-11
- Torstai 3.10. OSAO Haukipudas klo 9-11
- Perjantai 4.10. OSAO Muhos klo 9-11
- Perjantai 4.10. SDO klo 13-15
- Tiistai 8.10. Luovi klo 9-11
- Keskiviikko 9.10. Nuorten työpajat klo 9-11 ja 12-14
- Torstai 10.10. OSAO Kontinkangas klo 9-11
- Perjantai 11.10. OSAO Liminka klo 9-11
Joulukuussa 18.päivä kiertue jatkuu vielä Oulun Lyseon lukiolla ja helmikuussa 24.päivä Kastellin lukiolla.
Tervetuloa kuulemaan, miten saat pidettyä kämppäs!
Ennaltaehkäisevää asumisneuvontaa on tarjottu 2. asteen ammatillisissa oppilaitoksissa Pidä kämppäs! -kiertueen muodossa jo 10 vuoden ajan. Tänä vuonna kiertue toteutetaan Byströmin Ohjaamon, Sivakan, Osnan, Oulun kaupungin asumisneuvonnan, Talousneuvolan, Kiertokaaren ja OAMK:n sosionomikoulutuksen yhteistyönä. OSAO:n yksiköiden ja Luovin lisäksi kiertue jalkautuu Nuorten työpajoille, sekä Oulun Lyseon lukioon ja Kastellin lukioon. Kiertue alkaa tiistaina 1.10.