Asumisen kulut
Mistä asumisen kulut koostuvat?
Vuokra-asunnossa merkittävä osa kuluista tulee vuokrasta. Omistusasunnossa yhtiövastike ja mahdolliset asuntolainan lyhennykset sekä lainaan liittyvät kulut muodostavat usein suuren osan asumisen menoista. Omat tulot ja menot vaikuttavat paljon siihen, millä alueella ja minkä kokoisessa asunnossa voi asua. Asumisen kuluihin voi vaikuttaa asunnon valinnalla sekä esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen.
Lue tuloista ja menoista Raha-asiat-osiosta.
Lue erilaisista asumismuodoista Asumismuodot-sivulta.
Ennen vuokra-asunnon avainten luovuttamista tehdään vuokrasopimus ja usein vuokranantaja vaatii vuokravakuuden. Vuokravakuutta voidaan käyttää maksamattomiin vuokriin tai vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Jos vuokrat on maksettu oikein ja asunto on asianmukaisessa kunnossa, vuokravakuuden saa takaisin vuokasopimuksen päätyttyä.
Vuokra ja yhtiövastike
Vuokran suuruus on riippuvainen asunnon sijainnista, koosta ja kunnosta. Keskeisillä paikoilla olevat asunnot ovat haluttuja ja vuokra on korkeampi. Yhteyksistä ja keskuksista kauempana olevat asunnot ovat usein edullisempia. Edullisimpia asumismuotoja ovat usein soluasunnot ja kimppakämpät, koska niissä kustannuksia jakaa useampi ihminen.
Lue millaista tukea voit saada asumiseen Asumisen tuet -sivulta.
Lue mitä tehdä, jos et pysty maksamaan vuokraa ajallaan Raha-asiat-osiosta.
Yhtiövastiketta käytetään taloyhtiön huollosta ja ylläpidosta aiheutuviin kuluihin. Taloyhtiön kuluja ovat esimerkiksi lämmitys, sähkö, jätehuolto, yhteisten tilojen siivous, talvikunnossapito ja isännöinti.
Vesimaksu
Vesimaksu maksetaan kulutuksen mukaan tai kiinteänä summana. Kulutuksen mukaan laskutettava vesimaksu lasketaan asunnon vedenkulutusta mittaavan vesimittarin lukemien mukaan. Kiinteän vesimaksun määrän päättää taloyhtiö. Maksun määrä ilmoitetaan henkilöä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että vesimaksu pitää kertoa asukkaiden määrällä.
Esimerkki:
Jos asunnossa asuu kaksi henkilöä, vesimaksu voi olla 15 euroa x 2 = 30 euroa kuukaudessa
Sähkölasku
Sähkön käytöstä ja sähkön siirrosta pitää maksaa. Sähköyhtiön kanssa tehdään sähkösopimus, joka kannattaa kilpailuttaa. Sähkönsiirtosopimus tehdään aina paikallisen verkonhaltijan kanssa. Sähkönsiirtosopimusta ei voi kilpailuttaa. Oulussa verkonhaltija on Oulun Energia.
Yleensä sähköyhtiö laskuttaa myös sähkönsiirron samassa laskussa sähkönkulutuksen kanssa. Erillistä sopimusta sähkönsiirrosta ei silloin tarvitse itse tehdä.
Sähköstä maksetaan yleensä arviolaskuilla kulutusarvion mukaan. Kerran vuodessa arviolaskut tasataan sähkömittarin todellisen lukeman mukaisesti. Jos sähköä on kuluttanut vähemmän kuin on arvioitu, rahaa voi saada takaisin.
Lue, mitä tukia voit saada kelalta Raha-asiat-osiosta.
Kotivakuutus
Kotivakuutuksella vakuutetaan oma asunto ja tavarat, esimerkiksi huonekalut, televisio ja polkupyörä. Kotivakuutus korvaa, jos esimerkiksi polkupyörä tai puhelin varastetaan. Vakuutuksessa on yleensä jonkinlainen omavastuu, joka vähennetään korvaussummasta.
Kotivakuutuksessa on usein vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa muille aiheutetut vahingot. Tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi asunnossa sattuva äkillinen ja odottamaton vahinko tai rikkoutuminen tai tulipalo.
Päivitetty 13.5.2024