Asumismuodot
Asumismuodot
Itsenäiseen asumiseen on useita vaihtoehtoja, kuten vuokra-asunto, opiskelija-asunto, omistusasunto ja osaomistusasunto.
Vuokra-asunto on huoleton vaihtoehto asunnon omistamiselle. Opiskelija-asunnot ovat usein edullisempia, kuin muut vuokra-asunnot. Oulussa PSOAS ja Otokylä ry tarjoavat opiskelijoille soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja.
Asunnon omistamisesta tulee lisää vastuita, kun remonteista ja ylläpidosta pitää huolehtia itse. Omistusasunto kerryttää kiinteää omaisuutta, kun vuokraa ei tarvitse maksaa jollekin muulle. Yleisin tapa hankkia omistusasunto on säästää käsiraha ja ottaa asuntoa vastaan asuntolaina pankista.
Vuokra-asunnot
Vuokralla asuminen on huoleton asumisen muoto. Remonttien kustannuksia ei tarvitse miettiä ja muuttaminen toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille on helppoa. Vuokra-asunto on helpompi saada keskeiseltä paikalta ja hyvien yhteyksien varrelta kuin omistusasunto.
-
- Sivakka-yhtymä (sivakka.fi)
- Sato Oyj (sato.fi)
- Lumo (lumo.fi)
- M2-Kodit (m2kodit.fi)
- Joo-Kodit (joo-kodit.fi)
- Avara Oy (avara.fi)
- KAS vuokra-asunnot (kas.fI)
- Walo-asunnot (waloasunnot.fi)
- TA-yhtymä Oy (ta.fi)
- KEVA Kodit (keva.fi)
- Kiinteistötahkola (kiinteistötahkola.fi)
- Oulun seudun nuorisoasuntoyhdistys OsNa ry (osna.fi)
Opiskelija-asunnot
Oulussa asuu paljon opiskelijoita ja syksyisin kaupunkiin muuttaa paljon uusia asukkaita. Asunnoista on syksyisin kova kysyntä, ja joskus vuokra-asuntoa voi olla vaikea löytää.
Asuntoa kannattaa hakea pian opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen, koska jonot opiskelija-asuntoihin ovat syksyllä pitkät.
- Oulun seudun ammattiopistolla on opiskelija-asuntoloita, joissa on soluasuntoja ja yksiöitä (osao.fi)
- Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS vuokraa soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville (psoas.fi)
- Otokylä ry vuokraa asuntoja Oulun ammattikorkeakoulun ja muiden korkeakoulujen opiskelijoille (otokyla.fi)
Soluasunnot ja kimppakämpät
Soluasunnoissa asuu useampi vuokralainen samassa asunnossa. Jokaisella vuokralaisella on oma huone, jossa usein on lukko. Keittiö ja kylpyhuone ovat asukkaiden yhteisessä käytössä. Soluasunnoissa asukkaat eivät useinkaan tunne toisiaan entuudestaan.
Kimppakämppään voi muuttaa vaikkapa kavereiden kanssa. Kimppakämppään voi olla mahdollista tehdä jokaiselle omat vuokrasopimukset. Vuokranantajat eivät tähän kuitenkaan usein suostu. Yleisempää onkin, että yksi vuokralaisista ottaa vuokrasopimuksen omiin nimiinsä ja tekee alivuokrasopimukset muiden asukkaiden kanssa.
Osaomistusasunnot
Osaomistusasunnosta ostetaan yleensä 10–15 prosentin omistusosuus. Asumisaikana käyttövastikkeen lisäksi maksetaan rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asuntokohtaista lainaa.
Tietyn määräajan kuluttua asukkaan tulee suorittaa loppuosuus asunnon hinnasta, jonka jälkeen asunto on kokonaan oma. Asunnon lunastushinta vaihtelee sen mukaan, paljonko lainaa on lyhennetty vuokralla asumisen aikana. Asunnon kokonaishinta määrätään sen valmistuessa.
Asunnon ostajan on asuttava osaomistusasunnossa itse, eikä hän voi vuokrata sitä eteenpäin kuin väliaikaisesti pätevän syyn perusteella. Asunnon osaomistusosuuden voi koska tahansa myydä sellaiselle henkilölle, joka ei ylitä vaadittuja tulorajoja.
Osaomistusasunnot voivat olla vapaarahoitteisia tai valtion korkotukemia. Valtion korkotukemien asuntojen hankkijoille on asetettu tulorajat, joita ostaja ei saa ylittää. Vapaarahoitteisilla osaomistusasunnoilla ei ole tällaisia rajoja.
Omistusasunnot
Rivi- tai kerrostalosta ostetaan osakkeita asunto-osakeyhtiöstä, joiden avulla omistaja hallitsee asuntoa rakennuksessa. Omakotitaloa ostettaessa ostetaan yleensä koko kiinteistö, jolloin siitä on kokonaisuudessa vastuussa.
Omakotitalossa voi kaikesta päättää itse. Asunto-osakeyhtiössä, esimerkiksi rivi- tai kerrostalossa, päätökset tehdään taloyhtiökokouksissa yhdessä osakkaiden kesken.
Omistusasunnon hankkiminen keskustasta tai rautatieaseman läheltä voi olla vaikeaa, koska ne ovat hyvin arvokkaita ja usein myös haluttuja.
Asunnon tai talon omistaminen lisää varallisuutta. Asunnon tai talon voi vuokrata eteenpäin, jos muuttaa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille.
Ensimmäiseen asuntoon säästäminen
15–44-vuotiaat voivat säästää ensimmäiseen asuntoonsa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP:n avulla. Pankin kanssa tehdään sopimus, jossa pankki myöntää asuntolainan, kun ASP-säästäjä on säästänyt kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.
Päivitetty 13.5.2024