Opiskelijan hyvinvointi
On hyvä opetella tunnistamaan, mitä sinä tarvitset ja haluat ollaksesi tyytyväinen elämääsi ja voidaksesi hyvin. Silloin voit suunnitella ja toteuttaa niitä asioita, jotka tukevat hyvinvointiasi. Elämä on silloin enemmän itsesi näköistä ja olet myös aktiivinen toimija elämässäsi.
Mitä kuuluu? -kysymyksen voi esittää myös itselleen. Kaiken tekemisen keskellä on hyvä silloin tällöin pysähtyä kysymään itseltään, miten minulla meneekään, millaista oma jaksaminen on. Voit varata tähän vaikka erillisen tsekkaushetken.
Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä
Opiskelukyky vaikuttaa siihen, miten opintosi sujuvat ja miten jaksat. Kun opiskelukyky on riittävä, opiskelu sujuu, opinnot etenevät ja jaksamista riittää.
Opiskelutaidot ovat osa opiskelukykyä. Opiskelutaitoja voi kehittää harjoittelemalla. Opiskelutaitoihin kuuluu opiskelutekniikka ja -orientaatio sekä oppimisen lähestymistavat. Myös vuorovaikutustaidot ja ongelmanratkaisukyvyt kuuluvat opiskelutaitoihin. Lue lisää Opiskelutaidot ja opiskelijaelämä -sivulta.
Jaksaminen ja opiskelukyky voivat joutua koetukselle opiskeluun liittyvien tai elämän mukanaan tuomien vaikeuksien, muutosten tai kriisien vuoksi. Omaa opiskelukykyä voi kuitenkin vahvistaa huolehtimalla omasta hyvinvoinnista. Lue lisää opiskelukyvystä Nyyti ry:n sivuilta.
Kyvykkäitä opiskelijoita? Opiskelukyky korkeakouluyhteisössä
Voit katsoa videon Kyvykkäitä opiskelijoita? Opiskelu korkeakouluyhteisössä myös YouTubessa tästä linkistä. Video on tuotettu osana Kyky-projektia (2011–2014).
Jos olet korkeakouluopiskelija ja opiskelukykysi on alentunut terveydellisen syyn takia, on hyvä keskustella opiskelijan, korkeakoulun ja YTHS:n edustajien kesken sopivista toimista opiskelukyvyn tukemiseksi. Tällaista keskustelua kutsutaan opiskeluterveysneuvotteluksi. Opiskeluterveysneuvottelua voit pyytää ottamalla yhteyttä YTHS:ään. Lue lisää opiskeluterveysneuvottelusta ja sen ajankohtaisuudesta YTHS:n sivuilta.
Perusasiat kuntoon
Tuttu kolmikko uni, ruokailu ja liikunta luovat perustaa päivittäiselle hyvinvoinnille. Kun nukkuminen, syöminen ja liikkuminen ovat tasapainossa, jaksat epämukaviakin asioita paremmin ja energiaa riittää myös haasteiden ratkaisemiseen. Voit lukea lisää syömisestä, unesta ja liikkumisesta Nyyti ry:n sivuilta.
Mukavat hetket ovat pieniä asioita arjessa, jotka ilahduttavat ja tuovat hyvää mieltä. Musiikin kuuntelu, kiireetön aamu tai vaikkapa puhelinkeskustelu kaverin kanssa ovat esimerkkejä arjen ilahduttavista hetkistä.
Mukavien hetkien huomaaminen mahdollistaa keskittämään ajatukset siihen, mikä arjessa on hyvää. Ne myös rentouttavat. Voit järjestää ilahduttavia hetkiä myös tietoisesti. Kirjaa kalenteriisi ylös vaikkapa huomiselle päivälle hetki, jonka aiot toteuttaa.
Voimavaroista puhtia arkeen
Pyri lähestymään asioita voimavarojesi kautta ja itseäsi kannustamalla. Kun kohtaat vastoinkäymisiä, keskity ennemminkin ratkaisuihin kuin ongelmiin. Ja uskalla unelmoida– unelmat antavat arkeesi voimia.
Kun tunnistat mitkä ovat vahvuuksiasi ja voimavarojasi, voit paremmin myös hyödyntää niitä ja jaksat enemmän. Voimavarat voivat olla omia ominaisuuksiasi tai ympäristöön liittyviä asioita, jotka antavat virtaa ja vievät asioita hyvään suuntaan.
Voimavaroja voivat olla esimerkiksi:
- hyvät ihmissuhteet
- lemmikin kanssa vietetty aika
- järjestelmällinen luonne
- kyky suunnitella tulevaa
- tuttu lähikauppias, joka myy viimeistä myyntipäivää lähestyvät leivät alehinnalla
Stressi voi olla hyvää ja haitallista
Arkeen ja opiskeluun kuuluu välillä stressiä. Se on ihan normaalia ja jopa välttämätöntä. Opiskelijalle stressi on myös hyödyllistä, sillä sopiva määrä vauhdittaa ja auttaa tekemään opiskelutehtäviä tehokkaasti. On hyvä oppia tunnistamaan, mikä on itselle siedettävä määrä stressiä ja milloin stressiä on liikaa. Tee stressitesti Nyyti ry:n sivuilla. Lue lisää stressistä Mielen hyvinvointi -sivulta.
Stressin vaikutuksia voi vähentää lisäämällä omia voimavaroja. Voimavarat toimivat puskurina stressin ja sinun välissä. Esimerkiksi nämä teot voivat lisätä voimavarojasi ja vähentää stressiä:
- hengittäminen ja pysähtyminen
- huolien jakaminen
- ystävyyssuhteiden vaaliminen
- liikkuminen
- luonnossa liikkuminen
- jonkin mieluisan asian tekeminen
- taide ja kulttuuri
- huumori
- lepo
- lempeän suhtautumisen harjoittelu itseä kohtaan
- ole itsesi paras ystävä, hoivaa, helli ja rakasta!
Voit katsoa videon Stressi myös YouTubessa tästä linkistä.
Rentoutuminen palauttaa kehoa ja mieltä
Rentoutuminen aika ajoin on tärkeää, jotta jaksat opiskella, tehdä töitä ja huolehtia arjesta. Rentoutus vähentää stressiä sekä parantaa unta, keskittymiskykyä ja tuotteliaisuutta.
Rentoutumisen tuomia etuja on paljon:
- auttaa rauhoittamaan mieltä ja kehoa
- lisää stressinhallintaa
- parantaa itseluottamusta
- lisää luovuutta ja auttaa ongelmanratkaisussa
- lisää oppimis- ja keskittymiskykyä
- nopeuttaa fyysistä palautumista
- tukee oman itsen ymmärtämistä
- helpottaa tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista
- parantaa unta
- voi vähentää psykosomaattista oireilua
Vinkkejä rentoutumiseen
- Mieluisa harrastus, jossa pääsee kehittymään: on motivoivaa nähdä oma kehittymisensä ja voi keskittyä muihin kuin stressiä aiheuttaviin asioihin.
- Tee paljon muita juttuja kuin opiskellessasi: jos luet opiskelujesi takia paljon, tee jotakin ihan muuta vapaa-ajallasi.
- Älä lykkää päätöksiäsi: liika pohtiminen painaa mieltä.
- Paikallista stressin syyt: onko elämässä raskaita asioita/ihmisiä, suhtaudunko asioihin liian vakavasti.
- Liikunta voi auttaa.
- Tietoisuustaito- ja rentoutumisharjoitukset, joita löydät esimerkiksi Mieli ry:n sivuilta
- Ja tosi monet muutkin keinot! Kokeile ja muokkaa juuri sinulle sopivaksi
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuollon palveluihin sisältyy opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn tukeminen, perusterveydenhuollon terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistäminen ja suun terveydenhuolto. Opiskeluterveydenhuollon palvelut on jaettu 2. asteen opiskeluterveydenhuoltoon ja YTHS:n korkeakouluopiskelijoille suunnattuihin palveluihin.
2. asteen opiskelijoiden terveydenhuolto
Oulussa sijaitsevien ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja ammatillista aikuiskoulutusta tarjoavien oppilaitosten opiskelijat voivat asioida Oulun kaupungin opiskeluterveydenhuollossa. Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat käytössä myös työssäoppimisen ja työharjoittelun aikana. Palvelut ovat maksuttomia. Voit olla yhteydessä opiskeluhuollon terveydenhoitajaasi myös mielenterveys-, päihde- ja seksuaaliterveysasioissa. Tavoitat terveydenhoitajan helpoiten puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta.
YTHS tarjoaa terveydenhuoltopalveluita korkeakouluopiskelijoille
Perustutkintoa suorittavat läsnä olevaksi ilmoittautuneet yliopisto- ja korkeakouluopiskelijat saavat opiskeluterveydenhuollon palvelut YTHS:n kautta. Ajanvaraus YTHS:n palveluihin tapahtuu aina hoidontarpeen arvioinnin kautta. Hoidontarpeen arvioinnissa terveydenhuollon ammattilainen kartoittaa tilanteesi, arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä antaa itsehoito-ohjeita. Hoidontarpeen arviointi tehdään YTHS:n Self -verkkopalvelun SelfChatissä tai puhelimitse.
Päivitetty 6.6.2023. Osa sisällöistä on lainattu Nyyti ry:n sivuilta (lupa saatu).
Hyödyllisiä linkkejä
- Nyyti ry edistää opiskelijoiden hyvinvointia tarjoamalla tietoa ja toimintaa (Nyyti.fi)
- Opiskelijan opas elämäntaidoista, pdf (Nyyti.fi)
- Löydä voimavarasi (Mielenterveystalo.fi)
- Rentoutusharjoituksia (Nyyti.fi)
- Apua yksinäisyyteen opiskeluarjessa (Apuayksinaisyyteen.fi)
- Opiskeluterveydenhuollon palvelut Oulussa (Pohde.fi)
- YTHS, korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon palvelut (Yths.fi)