Peruskoulun jälkeen
Mitä peruskoulun jälkeen?
Kun peruskoulu loppuu, sinulla on mahdollisuus hakea opiskelemaan lukioon, ammatilliseen koulutukseen, oppisopimuskoulutukseen tai TUVA- eli tutkintoon valmentavaan koulutukseen. Koulutus koostuu erilaisista koulutuksen osista, joista voidaan koota joustavasti kunkin opiskelijan tarpeisiin parhaiten vastaava kokonaisuus. Siten edistetään opiskelijan siirtymistä toisen asteen opintoja kohti.
Nuorisotakuu takaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikan. Nuorisotakuu tarjoaa myös jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.
Byströmin Ohjaamon opinto-ohjaaja
Byströmin Ohjaamon opinto-ohjaaja auttaa sinua opintoihin, koulutukseen ja niihin hakeutumiseen liittyvissä asioissa. Erityisesti jos olet alle 18-vuotias, laajennetun oppivelvollisuuden opiskelija ja sinulla on opinnot keskeytyneet, opinto-ohjaaja auttaa sinua uuden opiskelupaikan hankkimisessa.
Tavoitat opinto-ohjaajan numerosta 050 316 6680 (myös WhatsApp toimii).
Ammatillinen koulutus
Ammatillisia perustutkintoja on tarjolla eri koulutusaloilla. Ammatillista peruskoulutusta voi suorittaa oppilaitoksessa tai oppisopimuskoulutuksena. Ammatilliseen perustutkintoon hakeutumiseen ei vaadita alan aiempaa osaamista. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä. Vastaava osaaminen on vähintään kolmen vuoden työkokemus.
Oppisopimuskoulutuksessa tehdään työtä työpaikalla ja suoritetaan teoriaopintoja oppilaitoksessa, jonka jälkeen saadaan samanlainen ammattitutkinto kuin kokonaan oppilaitoksessa järjestettävässä koulutuksessa. 15 vuotta täyttänyt voi solmia oppisopimuksen ja opiskelija on itse vastuussa sekä opinnoista ja tutkinnon tavoitteiden toteutumisesta.
Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on alan peruskoulutuksen jälkeen kehittänyt ammattitaitoaan ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta (vähintään viisi vuotta).
Lukiokoulutus antaa pohjan korkeakouluopintoihin
Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa valmiudet jatkaa opintoja yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukiossa opiskelija suorittaa vähintään 150 opintopistettä. Opinnot kestävät yleensä kolme vuotta, ja niiden päätteeksi voi suorittaa ylioppilastutkinnon. Lukion oppimäärän suorittaminen ilman ylioppilastutkintoa antaa kelpoisuuden hakeutua ammattikorkeakouluun tai ammatilliseen koulutukseen.
Lukiossa voit itse vaikuttaa opintojen sisältöön valitsemalla enemmän esimerkiksi luonnontieteiden kursseja, historiaa tai kieliopintoja. Jos tiedät, että haet lukion jälkeen korkeakouluopintoihin, sinun kannattaa kiinnittää huomiota kurssivalintoihin jo lukiossa. Tähän saat apua oman lukiosi opinto-ohjaajalta.
Jos opiskelupaikka ei ole vielä selvillä, voit hakea TUVA-koulutukseen
TUVA-koulutuksessa saat valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen ja selkeän suunnitelman jatko-opintoihin ja työelämään. TUVAn jälkeen sinulla on paremmat edellytykset suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä ja ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.
Voit hakea koulutukseen kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Koulutus kestää enintään vuoden ja sen laajuus on 38 viikkoa. Opiskelet omien tavoitteittesi ja osaamistarpeittesi mukaisesti. Opiskelijana sinulla on oikeus saada henkilökohtaista ja muuta tarpeellista koulutuksen suorittamiseen ja jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää opinto-ohjausta. Laadit yhdessä koulutuksen järjestäjän nimeämän opettajan tai opinto-ohjaajan kanssa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman.
Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa pohtimaan tulevaisuuden suunnitelmia
Etsivä nuorisotyöntekijä neuvoo ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia ja koulutuksen keskeyttäneitä 18–29-vuotiaita. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa ja tukee sinua löytämään mieluisia tavoitteita ja haaveita, joita kohti voit edetä pienin askelin. He kulkevat myös askelissa mukana ja auttavat miettimään ratkaisuja haastaviltakin tuntuviin tilanteisiin. Ole rohkeasti yhteydessä, älä jää yksin.
Etsivä nuorisotyö Byströmin Ohjaamossa
Voit katsoa videon Etsivä nuorisotyö Byströmin Ohjaamossa myös YouTubessa tästä linkistä.
Kansanopistoissa voit opiskella lyhyitä kursseja tai suorittaa ammatillisia opintoja
Kansanopistoissa on tarjolla laajasti erilaisia hyödyllisiä kursseja. Kansanopistoissa on mahdollisuus suorittaa myös lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen oppimäärä.
Oulua lähimpänä sijaitsevat kansanopistot:
- Vuolle-opisto
- Limingan Taidekoulu
- Haapaveden opisto
- Raudaskylän Kristillinen Opisto
- Peräpohjolan Opisto
- Pohjantähti-opisto
Oppilaitokset Oulussa:
- Oulun seudun ammattiopisto
- Ammattiopisto Luovi erityistukea tai kuntoutusta tarvitseville
- Oulun Palvelualan Opisto
- Suomen Diakoniaopisto
- Oulun konservatorio
- Oulun lukiot
- Maahanmuuttajaopetus
- Diakonia-ammattikorkeakoulu
- PSK-Aikuisopisto
- Vuolle-opisto
- Oulu-opisto tarjoaa harrastuskursseja
- Virpiniemen liikuntaopisto
- Rastor-instituutti
Hyödyllisiä linkkejä
- Lue tietoa nuorisotakuusta (Tyomarkkinatori.fi)
- Lue lisää TUVA-koulutuksesta (Opintopolku.fi)
- Lue lisää ammatillisista opinnoista (Osao.fi)
- Ohjausta hakijalle (Osao.fi)
- Lisää tietoa lukiokoulutuksesta (Opintopolku.fi)
- Lue lisää koulutuksesta Oulussa (Ouka.fi)
- Tutustu Reittiopas tulevaisuuteen - Mahdollisuuksia koulun loputtua 2024 -oppaaseen (Issuu.com)
- Lue lisää Oulun kaupungin etsivästä nuorisotyöstä (NuortenOulu.fi)