Päihteet ja laki
Laki määrittää ikärajat laillisille päihteille, alkoholille ja tupakalle
Alkoholia tai tupakkatuotteita ostavan täytyy olla 18 vuotta täyttänyt. Vahvoja alkoholijuomia ostavan alaikäraja on 20 vuotta. Näiden tuotteiden luovuttaminen tai myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä lain mukaan. Täysi-ikäinen voi ulkomailta tullessaan tuoda nuuskaa yhden kilon, mutta vain omaan käyttöönsä. Nuuskan myyminen tai lahjoittaminen on kielletty. Päihteitä koskevat lait vaihtelevat eri maissa. Suomen rajojen ulkopuolella voi olla laillisesti myytävänä muitakin nikotiinituotteita tai kannabista sisältäviä tuotteita, joita ei lain mukaan saa tuoda Suomeen. Laittomasta maahantuonnista voi seurata rangaistus.
Päihteiden välittäminen alaikäiselle on laitonta
Täysi-ikäinen voi ostaa tupakkaa ja alkoholia laillisesti omaan käyttöönsä. Näitä tuotteita ei kuitenkaan saa lain mukaan myydä tai luovuttaa eteenpäin alaikäiselle. Päihteet luovuttanut täysi-ikäinen on vastuussa, jos päihteitä käyttävälle alaikäiselle aiheutuu tilanteesta vahinkoa, esimerkiksi tapaturma tai myrkytys. Alaikäisellä ei saa lain mukaan olla hallussaan päihteitä. Jos alaikäisellä on hallussaan alkoholia, siitä voi seurata rikesakko. Poliisi voi ottaa alaikäiseltä alkoholijuomat pois ja hävittää ne. Myös tupakkatuotteiden hallussapito on kiellettyä.
Tositarinoita päihteiden käytöstä: Päihteiden välittäminen
Päihteiden ostaminen pimeiltä markkinoilta on riski
Laittomilta markkinoilta pimeästi ostetulla tuotteella ei ole lain tarjoamaa tuotesuojaa. Ostaja ei voi olla varma tuotteen sisällöstä tai siihen liittyvistä riskeistä, esimerkiksi kuinka vahvaa tai myrkyllistä tuote on.
Miten päihteiden käyttö voi vaikuttaa ajo-oikeuteen?
Alkoholin, huumeiden tai muiden päihdyttävien aineiden käyttö voi vaikuttaa ajo-oikeuteen. Ajokorttia ei saa antaa henkilölle, joka käyttää säännöllisesti keskushermostoon vaikuttavia aineita. Poliisi voi määrätä toimittamaan päihdelääkärin antaman lausunnon ja pitempiaikaisen seurannan ennen ajo-oikeuden myöntämistä tai palauttamista.
Mitä voi seurata laittomasta nuuskan maahantuonnista ja välittämisestä?
Videolla poliisi kertoo nuuskaan liittyvästä lainsäädännöstä. Täysi-ikäinen saa tuoda ulkomailta nuuskaa vain yhden kilon omaan käyttöönsä. Liian suuren määrän tuomisesta tai nuuskan välittämisestä eteenpäin voi seurata rangaistus. Ylimääräisen nuuskan tuomisesta voi joutua maksamaan huomattaviakin jälkiveroja, riippuen tuodusta määrästä.
Nuuskan laittoman maahantuonnin ja välittämisen seuraukset
Voit katsoa videon Nuuska ja lainsäädäntö myös YouTubessa tästä linkistä.
Mitä tapahtuu, jos nuorella on hallussaan tai hän on käyttänyt kannabista?
Videolla haastateltava poliisi kertoo kannabikseen liittyvästä lainsäädännöstä sekä miten poliisi toimii kohdatessaan kannabista hallussaan pitävän nuoren. Kannabiksen hallussapito ja käyttö ovat kiellettyjä, ja niistä voi seurata rangaistus. Alaikäisen ensikertalaisen kohdalla voi seuraamuksena olla puhuttelu ilman syytettä, jos kannabiksen määrä on vähäinen. Myös käytön lopettamiseen tarjotaan apua.
Mitä voi seurata kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta?
Voit katsoa videon BUDIN JÄLJILLÄ – Mihin käyttörikos vaikuttaa? myös YouTubessa tästä linkistä.
Kaikki huumeet ovat Suomessa laittomia
Lain mukaan huumausaineen tuotanto, valmistus, tuonti, vienti, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty.
Käyttörikos on lievin huumausainerikos, joka voi olla esimerkiksi kannabiksen käyttöä tai pienen määrän hallussapitoa. Yleisesti siitä seuraa sakkorangaistus. Enimmillään siitä voi saada kuusi kuukautta vankeutta, mutta niin tapahtuu harvoin.
Huumausainerikos voi seurata kannabiksen kasvattamisesta, maahantuonnista tai antamisesta ilmaiseksi kaverille. Yleisesti siitä seuraa hieman kovempi sakkorangaistus, kuin käyttörikoksesta. Enimmillään siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta, mutta niin tapahtuu harvoin.
Huumerikoksesta tulee merkintä poliisin rekisteriin
- Poliisiasiain tietojärjestelmään (PATJA) jää merkintä kaikista huumerikoksista.
- Tiedot poistuvat 2–20 vuodessa, riippuen teon vakavuudesta.
- Esimerkiksi kannabiksen käyttörikos näkyy noin viisi vuotta.
- Merkintä näkyy asioidessa poliisin palveluissa, esimerkiksi lupa-asioissa.
- Lisäksi merkintä näkyy suojelupoliisin turvallisuusselvityksissä.
Rikostaustaote voidaan vaatia työpaikkaa varten
Rikosrekisteriin tulee merkintä, jos henkilö tuomitaan muuhun rangaistukseen kuin sakkoon. Esimerkiksi ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitseminen johtaa rikosrekisterimerkintään. Merkintä näkyy rikostaustaotteessa, jos sellaisen joutuu hankkimaan. Hakiessa työhön esimerkiksi päiväkotiin, vartijaksi tai vaikka logistiikka-alalle, työnantaja voi vaatia työntekijää toimittamaan rikostaustaotteen. Siinä näkyy huumausainemerkintä, jos henkilö on saanut huumerikoksesta ehdotonta tai ehdollista vankeutta. Sakot eivät siinä näy.
Puhuttelutilaisuus huumeiden käytöstä kiinni jääneelle ensikertalaiselle
Poliisi voi järjestää puhuttelutilaisuuden huumeiden käytöstä ensi kertaa kiinni jääneelle alaikäiselle. Tilaisuuteen kutsutaan aina mukaan myös huoltaja ja sosiaalitoimen edustaja. Puhuttelun jälkeen tutkinnanjohtaja voi tehdä päätöksen olla saattamatta asiaa syyteharkintaan ja syytettä ei silloin tule. PATJAan merkintä kuitenkin tulee.
Päivitetty 1.11.2023