Arjen valinnat
Pienilläkin valinnoilla ja toiminnalla on merkitystä ympäristölle. Omaa arkea ja kulutusta voi arvioida monelta kannalta:
- Kuinka paljon elämäntapani ja valintani kuormittavat ympäristöä?
- Kuinka voisin vähentää tuottamaani jätemäärää?
- Missä ostamani tuote on valmistettu ja kuka sen on tehnyt?
- Mitä lautasellani on?
Arjen pienet valinnat voivat tuntua turhilta, mutta omalla esimerkillä voi saada muitakin mukaan, ja pienistä puroista syntyy isompi virta. Suosimalla kestäviä tuotteita, ja esimerkiksi kierrätystä, jokainen on mukana luomassa puhtaampaa huomista.
Kertakulutus ja jokaisen muotivaatteen ostaminen kuluttaa ympäristöä
Vaateostoksissa kannattaa aina suosia kirpputoreja, kierrätystä ja ostaa vain tarpeeseen laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Ympäristön lisäksi samalla tulee säästäneeksi myös kukkaroaan.
Liikenne kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa
Liikkumiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kävely, pyöräily, ja joukkoliikenteen käyttäminen ovat ympäristöystävällisiä valintoja. Liikenne on ympäristön kannalta yksi merkittävistä kulutuksen osa-alueista. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, aiheuttaa melua, heikentää ilmanlaatua ja tuottaa jätteitä. Työ- ja harrastusmatkojen osalta voit selvittää, onko muilla sama matka, ja kulkea yhteiskyydillä. Kimppakyyti vähentää liikenteen ympäristölle aiheuttamaa rasitusta.
Roskat eivät kuulu luontoon
Roskat kuuluvat roskakoriin eivätkä maahan tai luontoon. Purukumin tai tupakantumpin paikka on niille varatussa jäteastiassa. Autoillessa kyydin aikana syntyneet roskat kerätään pussiin ja hävitetään asianmukaisesti. Lajittelu, esimerkiksi bio-ja sekajätteisiin, kartonkipakkauksiin, pienmetalliin ja muoviin on hyvä keino vähentää ilmastokuormaa.
Oikeanlainen kasvissyönti on ympäristölle hyväksi
Worldwatch-instituutin ja Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan kasvisruoan tuotantoon tarvitaan merkittävästi vähemmän energiaa kuin lihan. Lihantuotanto aiheuttaa myös runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Ruokavaliossa kannattaa painottaa kasviksia, juureksia, palkokasveja, kestävästi kalastettua kalaa, viljatuotteita, marjoja ja hedelmiä.
Jos kasvispainotteinen syöminen tuntuu vieraalta, kannattaa kasvisten määrää lisätä vähitellen. Erilaisia kasvispohjaisia tuotteita on tarjolla laaja valikoima ja kokeilemalla erilaisia löydät varmasti sinulle sopivat tuotteet.
Ruokailussa kannattaa suosia kotimaisia tuotteita. Suomessa valmistettu tuote työllistää suomalaisia. Myös tuotteen kuljetukseen on kulunut vähemmän energiaa kuin esimerkiksi ulkomaisen tuotteen kuljetukseen.
Suomessa ei ole pulaa vedestä, mutta kuuman veden tuottaminen kuluttaa runsaasti energiaa
Suihkussa ei siis kannata läträtä turhan kauan. Helppo keino pitää suihkuttelu sopivan mittaisena on valita alle neljän minuutin mittainen suosikkikappale ja laittaa se soimaan suihkuun mennessä. Kun kappale loppuu, oma suihkuvuoro on käytetty. On myös hyvä totutella peseytymään hieman viileämmällä vedellä ja sammuttaa vesi aina saippuoinnin ajaksi.
Viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön luominen ja siitä huolehtiminen on kaikkien vastuulla
Todennäköisesti jokainen meistä haluaa asua siistissä ja viihtyisässä ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Osaat arvostaa omaa asuinaluettasi todennäköisesti enemmän, kun löydät asioita, joiden vuoksi juuri se on kaikista mukavin.
Mitä kotitalon paikalla oli viisikymmentä tai sata vuotta sitten? Onko kadun nimi aina ollut sama, kuka sen keksi ja mitä se tarkoittaa? Miltä kotikulmat nyt näyttävät, ja millaisen jäljen me nykyihmiset olemme jättämässä sen historiaan? Tällaisiin kysymyksiin voit saada vastauksia iäkkäiltä tutuilta, maakunta-arkistosta tai esimerkiksi kirjastosta.
Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaupunkiympäristöstä, aina grillauspaikkojen sijainnista viimeisimpien lakiuudistusten vaikutuksiin. Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy ympäristötietoa Suomen eri alueista Hangosta Nuorgamiin.
Turvallisuus ja siisteys ovat asioita, joita useat arvostavat asuinpaikasta riippumatta
Hyvä asuinalue tukee kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvointia. Jos oman asuinalueen kunnossa on parantamisen varaa, voi Oulussa ottaa yhteyttä suoraan omalla alueella toimivaan urakoitsijaan.
Roska-astioiden vähyys, rikkinäiset puistonpenkit tai puutteellinen valaistus lisäävät epämukavuuden ja levottomuuden tuntua. Roskainen ympäristö lisää roskaamista, kun taas puhdas ympäristö vähentää sitä.
Omat ideat kotikulmien parantamiseksi kannattaa viedä eteenpäin. Useissa kunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä ja netissä on erilaisia vaikuttamisen kanavia. Näitä kanavia kannattaa hyödyntää omien ideoiden viemisessä eteenpäin.
Joitakin ideoita voi toteuttaa itse
Roskien kerääminen vaikkapa iltalenkillä on yksinkertainen tapa saada ympäristöä siistimmäksi. Omalla esimerkillä voit kannustaa mukaan myös muita.
Naapuruston ihmisiä voi kysellä talkoisiin, joiden tarkoituksena on tehdä asuinalueesta viihtyisämpi. Heiltä voi myös kysellä mielipiteitä asuinalueesta. Mukavaan asuinympäristöön kuuluu, että ihmiset siellä tulevat toimeen keskenään.
Omalla alueella asuvia voi kerätä yhteen myös sosiaalisissa medioissa. Esimerkiksi Facebookista voit etsiä omalla alueellasi toimivia ryhmiä tai perustaa oman ryhmän.
Hyödyllisiä linkkejä
- Tutustu 100 fiksuun arjen tekoon (Sitra.fi)
- Lue lisää vastuullisesta kuluttamisesta (Kuluttajaliitto.fi)
- Lue lisää ruoan ympäristövaikutuksista (Wwf.fi)
- Kestävät ruokavalinnat lautasella (Ruokavirasto.fi)
- Lue lisää, miten voi aloittaa kasvissyönnin (Vegaanihaaste.fi)
- Tutustu tarkemmin Vegaaniliiton toimintaan (vegaaniliitto.fi)
- Tutustu asumiseen ja ympäristöön Oulussa (Ouka.fi)
- Lue lisää ympäristötietoa Ympäristöhallinnon sivuilta (Ympäristö.fi)
- Urakoitsijoiden yhteystiedot (Ouka.fi)
- Oulun kaupungin alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät
- 100 ILMASTOTEKOA - Opas nuorille ilmastonmuuttajille (pdf)