Nuorten yhdenvertaista vapaa-ajan toimintaa

Hei järjestötoimija tai nuorten ryhmä – tule mukaan kehittämään yhdenvertaista vapaa-ajan toimintaa haavoittuvassa asemassa oleville oululaisille nuorille!

Oulun kaupungin nuorisopalvelut etsii järjestöjä ja nuorten ryhmiä kehittämään ja tuottamaan vapaa- ja loma-ajan toimintaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville 12–29-vuotilaille nuorille ja nuorille aikuisille vuoden 2025 aikana.

Useilla nuorilla on vapaa- ja loma-aikoina tarve maksuttomalle vapaa-ajan toiminnalle, jossa voi tavata muita nuoria, kokea kuuluvansa joukkoon ja saada myös turvallisen aikuisen tukea omaan elämäänsä liittyvissä asioissa.

Olemme varanneet vapaa-ajan toimintojen kehittämisen ja tuottamisen hankintaan vuonna 2025 yhteensä 10 500 € mistä yhden kehitysidean ja vapaa-ajan toimintakokonaisuuden toteuttamiseen on varattu korkeintaan 1 500 €. Yksi toimija voi ehdottaa toteutettavaksi useampaa eri toimintakokonaisuutta. Kyseessä ei ole toiminta-avustus, vaan nuorisopalvelut hankkii toiminnan ostopalveluna (toimeksiantona) yhdenvertaista vapaa-aikaa tuottavalta toimijalta.

  • vaihe 1: Haku aukeaa 14.3.2025

    vaihe 2: Jätä ostopalveluehdotus 13.4.2025 mennessä. Jatkoon valituille lähetetään tieto 17.4.2025 mennessä.

    vaihe 3: Nuorisopalveluiden asiantuntijaryhmä arvioi ja valitsee jatkoon ehdotukset hankinnalle asetettujen kriteerien ja arviointiperusteiden mukaisesti.

    Asiantuntijaryhmä koostuu nuorisopalveluiden Yhdenvertaisen nuorisotyön kehittäjät -tiimin jäsenistä. Jäseniä ovat koordinaattorit Pirjo Kovalainen, yhdenvertaisuustyö, Tarja Rönkkö, kulttuurinen nuorisotyö, Anu Puolanne, nuorten omaehtoinen toiminta ja osallisuus, Teemu Vähä, keskisen alueen alueellisen nuorisotyön palveluvastaava sekä Minna Nikula, kauppakeskusnuorisotyö

    vaihe 4: Jatkoon päässeiden ostopalveluehdotusten esittely ja jatkoideointi yhteisessä Teams-työpajassa 23.4.2025 klo 15.00–17.00.

    vaihe 5: Asiantuntijaryhmä tekee päätöksen hankittavista yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnoista. Päätös valinnoista tehdään 25.4.2025 ja hankintasopimukset viikolla 20, jonka jälkeen toiminta voi alkaa. Toiminta-aikaa vapaa-ajan palveluiden kehittämiselle ja tuottamiselle on 15.11.2025 saakka.

    vaihe 6: Toiminnan raportointi tulee tehdä 30.11.2025 mennessä ja laskutus 10.12.2025 mennessä. Edellytämme, että palvelun tuottaja esittelee toteuttamansa toiminnon asiantuntijaryhmälle erikseen sovittuna aikana joulukuussa 2025.

     

    Aikataulu pähkinänkuoressa

    1. Haku aukeaa 14.3.2025
    2. Ostopalveluehdotus palautettava 13.4.2025 mennessä
    3. Jatkoon valituille kutsu esittelyyn lähetetään 17.4.2025
    4. Jatkoon valittujen toimintaehdotusten esittely 23.4.2025 klo 15–17
    5. Päätökset valituista ehdotuksista annetaan 25.4.2025
    6. Sopimukset hankinnasta tehdään viikolla 20, jonka jälkeen toiminta voi alkaa.
    7. Toiminta-aikaa on 6 kuukautta, 15.11.2025 saakka.
    8. Raportti nuorisopalveluille tulee jättää 30.11.2025 mennessä
    9. Toiminnan esittely asiantuntijaryhmälle erikseen sovittuna aikana.
    10. Laskutus tulee olla tehty 10.12.2025.
  • Pyydämme ostopalveluehdotukset 13.4.2025 mennessä sähköpostitse osoitteeseen pirjo.kovalainen(a)ouka.fi joko oheisella lomakkeella tai avoimella hakemuksella, josta käyvät ilmi seuraavat asiat:

    Ostopalvelu, Oulun kaupungin nuorisopalvelut, nuorten yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittäminen 2025

    1. Idean/ehdotuksen työnimi
    2. Vastuuhenkilön nimi, järjestö/toimijaryhmä, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja Y-tunnus.
    3. Mahdolliset yhteistyökumppanit.
    4. Mitä muita tahoja on pyydetty tai tarvitaan mukaan kehittämistoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Mitkä ovat eri osallistujien roolit?
    5. Kohderyhmä. Määrittele kohderyhmä ja sen laajuus. Miten nuoria tavoitetaan?
    6. Mihin nuorten kohtaamiin epäkohtiin toiminnalla pyritään vaikuttamaan?
    7. Toiminnan yleiset tavoitteet ja toimenpiteet. Miten toiminnalla pyritään vaikuttamaan edellä mainittuihin epäkohtiin ja edistämään nuorten yhdenvertaisuutta?
    8. Miten nuoret ovat mukana suunnittelemassa toimintaa ja miten nuorten aktiivista osallistumista pyritään tukemaan?
    9. Alustava aikataulu: suunnittelu- ja toteutusaika.
    10. Tarvittavat resurssit ja alustava arviointi kehittämistoimenpiteiden kustannuksista.
    11. Suunnitelma toiminnan pysyvyydestä tai juurruttamisesta

    Kirjoita sähköpostin aihekenttään ”Positiivisen erityiskohtelun määräraha – ostopalvelu”.

  • Huomioi hakemusta tehdessäsi toimintaan vaadittavat kriteerit.

    1. Toiminta tulee kohdentaa 12–29-vuotiaille oululaisille, haavoittuvassa asemassa oleville nuorille 12.5.- 15.11.2025 välisenä aikana. Toiminnan ikärajaa voi tämän ikäryhmän sisällä rajata oman harkinnan mukaan, mutta siinä tulee ottaa huomioon toiminnan sopivuus valitulle ikäryhmälle.
    2. Toiminnan tulee olla ennaltaehkäisevää ja kohdistua haavoittuvassa asemassa oleviin nuoriin. Sen tulee edistää nuorten yhdenvertaista osallistumista ja sen tulee olla saavutettavaa. Hakemuksessa tulee kuvata, mitä ovat ne haavoittuvassa asemassa olevien nuorten kohtaamat epäkohdat ja eriarvoistavat tekijät, mihin toiminta kohdistuu sekä miten suunnitellulla toiminnalla pyritään niihin vaikuttamaan.
      Toiminnan tavoitteena on

      • Tukea nuorten välistä joukkoon kuulumista, kaverisuhteita ja ehkäistä syrjintää
      • Saavutettavuus, esteettömyys ja muut taustatekijät huomioidaan erityisesti toiminnan kohderyhmän kannalta (kerro miten). Näihin toiminnan esteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.
      • Vahvistaa nuorten aktiivista roolia
      • Tarjota nuorelle maksutonta vapaa-ajan toimintaa.
    3. Toimijan tulee sitoutua yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen
      • Jokaisen arvostava ja oikeudenmukainen kohtaaminen
      • Ei hyväksy syrjintää ja rasismia
    4. Toiminta tavoittaa kohderyhmän nuoria ja edistää yhdenvertaisuuden toteutumista
    5. Toimija vastaa siitä, että toiminta on turvallista kaikille ja että alaikäisten kanssa työskenteleviltä tarkistetaan rikosrekisteriote
    6. Toiminnan suunnittelussa tulee osallistaa kohderyhmän nuoria mahdollisuuksien mukaan.
    7. Toiminnan tulee olla avointa toimintaa kaikille nuorille.
    8. Eduksi katsotaan
      • osaaminen ja kokemus haavoittuvassa asemassa olevien nuorten kanssa työskentelystä viimeisten viiden vuoden aikana.
      • toiminnassa työllistetään kohderyhmään kuuluvia nuoria.
      • vapaa-ajantoiminta on myös alueellisesti yhdenvertaista ja vahvistaa palvelujen saatavuutta eri alueilla.
  • Valituista vapaa-ajan toimintaehdotuksista tehdään hankintasopimus.

    • Sopimuksen osapuolena olevalla järjestöllä tulee olla Y-tunnus ja sen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Nuorten ryhmällä tulee olla Y-tunnuksen omaava taustaorganisaatio.
    • Määrärahalla voi palkata työntekijöitä, hankkia toimintaa tarvittavaa materiaalia, elintarvikkeita, välineitä, laitteistoa, vuokrata tiloja, tilata esiintyjiä tai muuta, joka tukee toiminnan toteuttamista.
    • Oulun kaupunki hankkii yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminnan kehittämisen ja toteutuksen ostopalveluna. Valittu palvelun tuottaja (toimija) laskuttaa syntyneet kustannukset hankintasopimuksessa määritellyn kustannusarvion mukaisesti kaupungin sähköisen järjestelmän kautta. Toimija vastaa itse omista vakuutus-, vero- ja työnantajamaksuistaan.
    • Toimija voi laskuttaa koko myönnetyn summan toiminnan toteutuksen jälkeen tai kun kustannuksia toiminnasta on syntynyt. Laskun liitteenä tulee olla kirjallinen raportti toteutuksesta.
    • Mikäli hakija tarvitsee korvauksen toiminnan järjestämisestä jo ennen toteutuksen aloittamista, asiasta voidaan, ja tulee sopia erikseen.
    • Maksatuksen edellytyksenä on, että toiminta toteutetaan suunnitelman mukaisesti, raportti jätetään määräaikaan mennessä ja toiminta esitellään erikseen sovittuna aikana asiantuntijaryhmälle.
    • Ostopalveluhankinnan ehtona on, että toimija huolehtii lasten ja nuorten kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteen tarkistamisesta.
    • Toimeksiantona tehtävä Yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminta tulee tuottaa omana toimintana, eikä sitä voi tuottaa alihankintana.
    • Vapaa-ajan toiminta on mahdollista tuottaa yhteistyössä toisen toimijan kanssa, siten, että toinen yhteistyökumppaneista on toiminnan hallinnoija.
  • Toteutettu yhdenvertaisen vapaa-ajan toiminta tulee raportoida sekä esitellä asiantuntijaryhmälle. Lyhyen raportin lisäksi toiminnasta kannustetaan ottamaan valokuvia, kirjoittamaan blogia sekä tekemään esittelyvideon.  Raportoinnissa ja esittelyssä tulee tuoda esille, mitä hyötyä järjestetystä vapaa-ajan toiminnasta oli kohderyhmälle ja miten nuorisopalveluissa tulisi jatkossa vastaavaa toimintaa kehittää. Raportti voi olla vapaamuotoinen tai siihen voi käyttää raportointilomaketta.

    Hakijan tulee palauttaa loppuraportti viimeistään 30.11.2025 mennessä sähköpostilla osoitteeseen sari.lahdenpera(a)ouka.fi.

Haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla tarkoitetaan muun muassa vieraskielisiä ja ulkomaalaistaustaisia, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, mielenterveys- tai päihdeongelmia kohdanneita, toimintarajoitteisia, neuropsykiatrisesti oireilevia, pitkäaikaisesti sairaista tai vammaisia, syntymäkodin ulkopuolelle sijoitettuja, saamelaisia ja romaneja, uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia nuoria.

Lisätietoja

Pirjo Kovalainen

Koordinaattori

Anu Puolanne

Koordinaattori

Tarja Rönkkö

Koordinaattori