Sosiaalinen media vie aikaamme päivittäin. Viihdytämme itseämme ja kulutamme aikaa selailemalla Tiktokia, Instagramia tai Facebookia. Kommunikoimme tykkäyksillä, kommenteilla ja videoita jakamalla. Viihteen ja ajankäytön lisäksi, sosiaalisesta mediasta saatetaan etsiä tietoa tai tietoa tulee ”vahingossa” vastaan. Ota haltuun vinkit, miten tarkistaa, onko sosiaalisen median tieto totta vai valetta!
Digitaalinen informaatiolukutaito
Kun kehität omaa digitaalista informaatiolukutaitoasi, et tule vahingossa levittäneeksi valesisältöjä tai väärää informaatiota. Hyvällä digitaalisella informaatiolukutaidolla suojaat myös itseäsi harhaanjohtavalta tiedolta!
Digitaalinen informaatiolukutaito
Digitaalinen informaatiolukutaito on kykyä muun muassa löytää, tulkita, ymmärtää, luoda ja levittää informaatiota turvallisesti sosiaalisessa mediassa.
Nykypäivänä tietoa on tarjolla paljon ja sitä on helposti saatavilla. Tärkeää on suhtautua kriittisesti kaikkeen tarjottuun tietoon. Aloita tiedon tulkinta tutkimalla useampia tietolähteitä, sekä tarkistamalla lähteet ja kanavat, mistä tieto on peräisin. Luotettavat kanavat kertovat esimerkiksi mistä tutkimustieto on peräisin. Sosiaalisessa mediassa kannattaa tarkistaa myös kommentit, epäileekö joku muu tiedon todenperäisyyttä?
Huolehdi myös siitä, että et itse levitä virheellistä tietoa. Jos vahingossa kuitenkin jaat tietoa, joka paljastuu virheelliseksi, korjaa asia. Poista virheellinen tieto ja kerro, mikä on totta.
Alla olevassa Faktabaarin videossa on hyviä vinkkejä, miten tarkistaa sosiaalisessa mediassa vastaan tulleen tiedon todenperäisyys!
Testaa taitosi!
Tunnistatko aidon kuvan tekoälyllä luotujen kuvien joukosta?
Tekoäly
Tekoälyn avulla on mahdollista luoda mielikuvituksellisia ja taiteellisia kuvia. Toisaalta taas tekoälyn avulla voidaan luoda uskottavia väärennöksiä. Väärennösten avulla sosiaalisessa mediassa levitetään väärää tietoa. Tekoälyn avulla on mahdollista muuttaa esimerkiksi ihmisen ääntä siten, että hänet saadaan sanomaan asioita, joita hän ei ole koskaan sanonut.
Tekoäly
Tekoälyllä tarkoitetaan koneen kykyä käyttää samankaltaisia taitoja, kuin ihmisen äly. Näitä taitoja ovat esimerkiksi päättely, oppiminen, suunnittelu ja luominen.
Miten tunnistaa tekoälyllä luotu sisältö aidosta? Jos sosiaalisessa mediassa kohtaamasi kuva, video tai teksti aiheuttaa voimakkaan tunnereaktion, pysähdy hetkeksi. Tarkista aiemman videon ohjeilla, voiko asia pitää paikkaansa: pysähdy, harkitse, tarkista. Tutki, ovatko luotettavammat lähteet tai isoimmat mediat uutisoineet asiasta. Luotettavina lähteinä voidaan pitää esimerkiksi Ylen uutisia. Nopea haku internetissä voi avata sisällön todenperäisyyttä!
Tekoälyllä tuotetuissa ja muokatuissa kuvissa tai videoissa saattaa olla havaittavissa virheitä. Ovatko videolla olevan ihmisen suun liikkeet ja ääni yhtäaikaisia? Liikkuvatko puhujan silmät, räpsyttääkö hän? Katsovatko silmät samaan suuntaan? Kuvien osalta tutki käsiä, silmiä, hampaita ja vartalon mittasuhteita. Näissä on usein virheitä tekoälyllä tuotetuissa kuvissa.
Kirjoittaja: Ohjaajat, nuorten tieto- ja neuvontapalvelu