Ehyt ry:n kevään kampanjat kannustavat kiinnittämään huomiota päihteiden käyttöön ja turvallisuuteen, ja muistuttavat myös aikuisia tekemään oikeita valintoja.
Selvänä liikenteessä – kampanja muistuttaa nuoria siitä, että liikenteessä kannattaa toimia selvin päin. Päihteiden vaikutuksen alaisena autolla, sähköpotkulaudalla tai muulla ajoneuvolla liikkumisesta voi tulla vakavia seurauksia. Kippistä kohtuudella -kampanja rohkaisee aikuisia miettimään omaa alkoholin käyttöä ja muistuttaa turvallisen juhlimisen tärkeydestä. Kampanjassa on mukana myös Aivovammaliitto. Hakematta paras -kampanjalla muistutetaan, ettei alkoholia tulisi välittää alaikäisille. Sen lisäksi, että alkoholi on vaarallista lasten ja nuorten terveydelle sen välittäminen alaikäisille on rangaistava teko.
Päihteet vaikuttavat pieninäkin määrinä keskushermostoon ja haittaavat toimintaa
Päihteiden vaikutuksesta aistien toiminta sumentuu, tiedonkäsittely hidastuu ja motoriikka heikentyy. Päihtyneenä tehdään harkitsemattomia päätöksiä ja riskinottaminen lisääntyy. Päihtyneenä ajetaan ylinopeutta helpommin, ei muisteta käyttää turvavyötä eikä noudattaa liikennesääntöjä. Päihtyneenä saatetaan myös ajaa kilpaa toisen kuskin kanssa. Huomioon otettavaa on myös se, että päihteiden käyttö vaikuttaa ajokuntoon vielä käytön jälkeenkin. Se aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, hermostuneisuutta ja mielialojen vaihtelua.
Tulevaisuus uhattuna?
Päihtyneenä ajoneuvolla liikkuminen on rikos. Kiinni jäämisestä seuraavat sakot ja korvaukset saattavat johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. Lisäksi päihtyneenä ajoneuvolla liikkumisesta kiinni jääminen voi olla esteenä esimerkiksi joillain aloilla opiskelulle, varusmiespalveluksen suorittamiselle tai työpaikan saamiselle. Myös ajokortin voi menettää tai sen korottaminen uusiin ajoneuvoluokkiin voi viivästyä.
Ole tukena kaverille, kannusta hyviin valintoihin.
Kavereilla on iso merkitys nuorten elämässä. Huolehtimalla toisista ja puuttumalla epäasialliseen toimintaan, kuten painostukseen ajaa päihtyneenä, voidaan välttää riski- ja vaaratilanteita.

Kevään ja kesän juhlat kirkkain ajatuksin?
Aivovammaliiton ja Ehyt ry:n yhteistyönä toteutetussa Kippistä kohtuudella -kampanjassa keskitytään miettimään omia juomistottumuksia. Erilaisiin juhliin, kuten vappuun, valmistujaisiin ja juhannukseen liittyy usein runsasta alkoholinkäyttöä. Juhliminen toki kannattaa, sehän tuo iloa elämään ja vahvistaa sosiaalisia suhteita, mutta juhlia voi myös ilman humalaa. Päihtymys vaikuttaa arviointikykyyn, aiheuttaa usein noloja tilanteita sekä lisää tapaturmien ja vaaratilanteiden riskejä. Aikuiset ovat esimerkkeinä alaikäisille myös juhlatilanteissa.
Tässä muutama hyvä kysymys oman alkoholin käytön pohtimiseen:
- Onko juominen hallinnassasi vai olisiko sittenkin tarpeen vähentää?
- Miten läheiset suhtautuvat päihteidenkäyttöösi?
- Mitä vaikutuksia alkoholilla on elämääsi?
Vinkkejä oman juomisen vähentämiseen:
- Suosi mietoja alkoholijuomia ja pieniä annoskokoja. Jos juot yhtä useamman annoksen, juo välissä aina lasi vettä tai muu alkoholiton juoma.
- Älä juo tyhjään vatsaan. Veren alkoholipitoisuus nousee hitaammin, kun olet syönyt hyvin.
- Pidä taukoa. Päätä esimerkiksi, että et juo enempää kuin yhden annoksen tunnissa ja pidä päätöksestäsi kiinni.
- Tunnista vaikutukset. Tapaturmariski kohoaa jo kahdesta alkoholiannoksesta, sillä alkoholi vaikuttaa mm. tasapainoon ja reaktioaikoihin.
- Ilmaise tahtosi. Kerro haluavasi pysyä kohtuudessa ja pyydä, etteivät muut pyri vaikuttamaan päätökseesi. Valmistaudu sanomaan myös ei. Reilu lähipiiri auttaa pysymään päätöksessä.
Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäiselle!
Hakematta paras -kampanja muistuttaa, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäisille. Myös täysi-ikäisten nuorten kanssa on hyvä keskustella alkoholin välittämisestä alaikäisille, alkoholin käytön vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin, sekä välittämisen mahdollisista seuraamuksista.
