Liikunta
Liikunta edistää terveyttä ja hyvinvointia.
Liikunta virkistää, parantaa jaksamista ja unta, tehostaa oppimista, auttaa painonhallinnassa sekä ehkäisee sairauksia ja loukkaantumisia.
Nuorille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunnin verran päivässä. Koulun liikuntatunneille osallistuminen tai liikuntaharrastus pari kertaa viikossa ei vielä takaa liikuntasuosituksen täyttymistä. Lisäksi tarvitaan arkiliikuntaa.
Päivittäisen liikunnan voi kerätä kokoon pienistä palasista
Päivittäistä liikuntaa voi lisätä pienillä valinnoilla. Kävele tai pyöräile kouluun tai töihin ja harrastuksiin mahdollisuuksien mukaan. Käytä portaita hissin sijasta. Myös kotityöt ovat hyvää hyötyliikuntaa.
Jokainen pienikin liikuntajakso kerryttää päivittäistä liikuntasaldoa. Liikunnassa on hyvä muistaa kohtuus. Rankkojen treenipäivien jälkeen on tärkeää pitää lepopäivä. Keho tarvitsee myös palautumisaikaa.
Liikunnassa on hyvä muistaa säännöllisyys ja monipuolisuus
Säännöllisyyttä on se, että liikutaan joka päivä jollakin tavalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että sairaana ei saa harrastaa liikuntaa. Monipuolisuudella tarkoitetaan erilaisten liikuntamuotojen vaihtelua. Yksipuolinen liikunta voi johtaa kehon epätasapainoiseen kehitykseen tai altistaa helpommin urheiluvammoille tai -venähdyksille.
On tärkeää harrastaa kestävyysliikuntaa, kuten pitkiä pyöräily-, kävely- ja ulkoilulenkkejä. Samoin on tärkeää harjoittaa nopeutta, voimaa, tasapainoa sekä notkeutta.
Omaa kehoa kannattaa pitää kunnossa myös tekemällä lihashuoltoa. Lihashuoltoa ovat esimerkiksi venyttely ja jooga, sekä tarvittaessa hierojalla käynti. Kun liikunta on riittävän monipuolista ja tasapainoista, se ei kuormita kehoa liikaa ja sitä on myös mukava harrastaa kyllästymättä.
On tärkeää liikkua itselleen mieleisillä tavoilla
Kaikkien ei tarvitse harrastaa samoja suosittuja lajeja tai tehdä samanlaisia treenejä. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva ja innostava liikuntamuoto. Oman mieluisan liikuntatavan löytäminen ei välttämättä käy hetkessä, joten kannattaa rohkeasti kokeilla eri lajeja.
Jotkut ovat yksilöliikkujia, toiset taas haluavat liikkua joukkueessa tai porukassa. Uuden lajin kanssa ei kannata luovuttaa liian nopeasti, sillä vie aikaa tottua ja opetella uuteen liikuntamuotoon.
Runsas liikunta ei välttämättä tuota hyvinvointia
Liikunnan lisäksi on pidettävä huolta monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä levosta. Liikunnasta palautumiseen tarvitaan energiaa ja palautuminen tapahtuu levon aikana. Liikunnan, ravinnon ja levon välinen tasapaino on tärkeää kunnon kehittymiseksi ja jaksamisen varmistamiseksi. Palautuminen ehkäisee ylikuormittumista ja liikuntavammoja.
Lue hyvästä ruokavaliosta Ravinto-sivulta.
Lue riittävästä levosta Uni ja lepo -sivulta.
Päivitetty 20.5.2024
Hyödyllisiä linkkejä
- Katso 7–17-vuotiaiden liikuntasuositus (Ukkinstituutti.fi)
- Oulun kaupunki tarjoaa maksutonta Action -liikuntaa 13–19-vuotiaille (Ouka.fi)
- Ota yhteyttä nuorten liikuntaneuvontaan (Ouka.fi)
- Lainaa liikuntavälineitä maksutta (Lainaamo.ouka.fi)
- Kouluille lainattavat liikuntavälineet (Ouka.fi)
- Sinulle sopiva liikunta (Nyyti.fi)