Nepsy

Nepsy, eli neuropoikkeava

Meistä jokaisella on yksilölliset, erilaiset aivot ja hermosto, jotka muokkaavat ajatteluamme, tunteiden kokemista ja käyttäytymistämme.

Voimme puhua nenteistä, eli neurotyypillisistä ihmisistä ja nepsyistä, eli neuropoikkeavista ihmisistä, joilla on erilaisia neuropsykiatrisia oireita, piirteitä tai ominaisuuksia. Neuropsykiatriset piirteet kertovat aivojen erilaisesta tavasta ottaa vastaan ja käsitellä ympäristöstä saamaamme informaatiota. Nepsypiirteet ja -häiriöt ovat kuin sateenvarjo, jonka alle mahtuu monenlaisia piirteitä.

Neuropsykiatrisia häiriöitä ovat autismikirjon häiriöt, ADHD, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeudet ja kehityksellinen kielihäiriö. ​Yhdellä henkilöllä voi olla useita diagnooseja tai piirteitä. Monet niistä eivät näy mitenkään ulospäin.

Neuropsykiatrisia piirteitä ovat esimerkiksi:

  • Poikkeavuudet aistihavainnoissa (aistien ali- tai yliherkkyydet)
  • Keskittymisen, toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteet
  • Tic – eli nykimisoireet
  • Erilainen tapa hahmottaa sosiaalisia tilanteita ja olla vuorovaikutuksessa
  • Syy- seuraussuhteen hahmottamisen haasteet
  • Ajattelun joustavuuden haasteet

 

Meillä kaikilla voi olla joitakin nepsypiirteitä. Nepsypiirteet ovat hyvin tavanomaisia ja niitä ilmenee väestössä laajasti. Toisilla piirteitä on kuitenkin enemmän kuin toisilla. Olennaista on, miten kukin meistä voi oppia elämään omaa elämää ja arkea omat ominaisuudet ja piirteet huomioiden. Neuropsykiatriset tutkimukset voivat olla tarpeellisia, jos nepsy-oireet tai –piirteet vaikeuttavat merkittävästi arkea, opiskelua, ihmissuhteita tai elämää yleisemmin.

Vehreää luontoa, jossa pieni silta ja puro.

Mistä voin tunnistaa nepsyn?

Jotkut ihmiset ovat herkempiä ympäristön ärsykkeille, mikä aiheuttaa tavanomaista enemmän kuormittuneisuutta. Taustalla voi olla ihmisen neuropsykiatriset ominaisuudet, jotka vaikuttavat keskeisesti ympäröivässä maailmassa selviytymiseen. Nepsy-piirteisenä eläminen on vähemmistönä elämistä enemmistölle suunnitellussa maailmassa. On siis tärkeää, että ympäristöstä ja lähipiiristä löytyy ymmärrystä nepsypiirteiden tuomista haasteista.​

Nepsypiirteiset ihmiset kuormittuvat muita helpommin, mikä vaikuttaa tunteiden säätelyyn. Kun tunteet kuohahtavat, voi olla vaikea säädellä omaa käyttäytymistä. Tämä voi näkyä ulospäin haastavana käytöksenä, sulkeutuneisuutena ja tunnepurkauksina. Todellisuudessa taustalla voi olla henkilön tarve purkaa ylikuormitusta, joka haittaa hänen toimintakykyään. ​

Neurokirjon henkilölle voi olla vaikeaa:

  • sopeutua yllättäviin muutoksiin.
  • sietää pettymyksiä, yllätyksiä ja mukaviakin kohtaamisia ihmisten kanssa.
  • hyväksyä muutoksia tuttuihin päivärutiineihin tai muuhun arkiseen elämäänsä.
  • ohjata toimintaansa, esimerkiksi toiminnan suunnittelun ja aloittamisen vaikeus, työmuistin haasteet sekä intensiivisen tekemisen ja läpiviennin vaikeus.
  • säädellä aistikokemusten tuottamia reaktioita; liialliset virikkeet ja sosiaalinen kanssakäyminen kuormittavat.
  • tunnistaa omia ja toisten tunnetiloja tai eleitä.​

 

Ulospäin näkyviä nepsypiirteitä ovat mm. levottomuus, impulsiivisuus ja itsehillinnän haasteet. Myös hahmottamisen ja sanallisen kertomisen, sekä ymmärtämisen vaikeudet voivat näkyä ulospäin.

Tarkkaavuuden pulmat eivät aina näy muille. Niin kutsutut haaveilijat uppoavat omiin ajatuksiin olematta juuri häiriöksi vaikkapa luokkahuoneessa. Havainnoinnin ja keskittymisen puuttuessa oppiminen on kuitenkin hankalampaa. Tutut säännöt eivät toistu joka tilanteessa, ja tämä voi nepsypiirteiselle tuntua epäloogiselta. Tätä voi kuitenkin harjoitella eri tilanteissa.

Nepsykirjolla olevien toimintakyky saattaa heiketä erityisesti stressitilanteissa ja palautua hitaammin, kuin nenteillä. Stressin merkkejä voi opetella tunnistamaan ennakoivasti. Silloin omaa kokonaiskuormitusta ja ympäristön tuomaa aistikuormaa voi vähentää. Vireystila ja mieliala voivat muuttua päivittäin useasti, mikä voi näkyä myös ympärillä oleville.

Jokainen nepsyihminen on yksilö, joten haasteet voivat näkyä hyvin eri tavoin. Ne voivat vaihdella ajan ja ympäristön myötä. On myös tärkeää ymmärtää, että vaikka haasteet eivät välttämättä näy päällepäin, ne ovat todellisia. Päivittäisistä toiminnoissa ja arkielämässä selviäminen vaativat ponnisteluja.​

Vinkkejä nepsypiirteiden kanssa toimimiseen:

  • Suunnittele päiväsi sinulle sopivaksi, jolloin voit säädellä kuormitustasi.
  • Varaa päivittäin aikaa palautua sinulle sopivalla tavalla.
  • Kirjaa tärkeät asiat ylös.
  • Anna itsellesi riittävästi aikaa valmistautua muutoksiin ja uusiin tilanteisiin.
  • Tutustu omiin tunteisiisi, ne ovat tärkeitä ja niiden kanssa oppii pärjäämään.
  • Harjoittele sinulle sopivia rauhoittumisen keinoja.
  • Ja lopuksi vielä: nepsy-piirteitä ei ole tarkoitus poistaa. Tavoite on etsiä keinoja, joiden avulla selviydyt hankalissa tilanteissa.

 

Nepsypiirteisenä toimiminen nenttien maailmassa voi vaatia tavallista enemmän erilaisten taitojen harjoittelua. Myös itsetuntemuksen sekä oman kuormituksen tunnistamista voi harjoitella. Haasteiden kääntöpuolena neuropoikkeavuus tuo mukanaan myös paljon vahvuuksia. Nepsypiirteiset saattavat olla muun muassa erityisen tarkkoja, kekseliäitä, oikeudenmukaisia, innostuvaisia, rehellisiä ja pohdiskelevia. Ole siis rohkeasti oma itsesi!

 

Päivitetty 5.6.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.