Ravinto
Terveellinen ja monipuolinen ravinto parantaa hyvinvointia ja jaksamista.
Ruokailussa kannattaa noudattaa säännöllistä rytmiä. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala on yksi esimerkki säännöllisestä ruokailurytmistä. Aterioiden sopiva väli on noin 2–4 tuntia. Säännöllisessä ruokailurytmissä verensokeri ei pääse laskemaan liian alas ja elimistö saa tasaisesti energiaa.
Aterioita ei kannata jättää väliin, sillä syömättömyys laskee verensokeria ja voi aiheuttaa esimerkiksi ärtymystä, huimausta, keskittymisvaikeuksia ja palelemista.
Jos nälkä yllättää ennen seuraavaa ateriaa, kannattaa nauttia pieni välipala. Hyvä välipala voi olla esimerkiksi rahkaa, hedelmiä, kasviksia tai pähkinöitä. Säännöllisellä ruokailulla ja terveellisillä välipaloilla vatsa tottuu säännölliseen ruokailuun, toimii paremmin ja käyttää saadun ruoan kehon toiminnan ja vireystilan ylläpitoon.
Keho saa kaiken tarvitsemansa monipuolisesta ruokavaliosta
Monipuolisessa ruokavaliossa on sopiva määrä kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, viljatuotteita, lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Myös kasvisruokavaliossa kannattaa syödä monipuolisesti. Pimeään talviaikaan voi olla hyvä syödä vitamiinilisiä. D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan kaikille. Hyviä neuvoja vitamiinilisistä saa esimerkiksi apteekin tai luontaistuotekauppojen työntekijöiltä.
Lautanen on hyvä täyttää yleisen lautasmallin mukaan. Voit täyttää puolet lautasesta kasviksilla, neljäsosan lihalla, kalalla tai muulla proteiinilla ja neljäsosan perunalla, täysjyväriisillä tai -pastalla.
Syömisen jälkeen on hyvä odottaa noin kymmenen minuuttia ennen kuin haet lisää ruokaa, koska kylläisyyden tunne tulee pienellä viiveellä. Jos urheilet tai treenaat kovasti, huolehdi myös riittävästä ravinnonsaannista. Näin palaudut paremmin ja jaksat pitää treeni-intoa yllä.
Kasvisruokavaliota noudattavan on tärkeää huolehtia, että saat kaikki tarvittavat ravintoaineet
Kasvisruokavaliota noudattavan on hyvä varmistaa etenkin riittävä B12-vitamiinin, D-vitamiinin, jodin, kalsiumin, raudan ja sinkin saanti ruokavaliossaan. Kasvisruokavalion tärkeitä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi soija, pavut ja pähkinät. Erilaisia kasviproteiinituotteita on tarjolla runsaasti. Viljavalmisteita ja palkokasveja yhdistelemällä voit saada hyvälaatuista proteiinia. Terveellisestä ja riittävästä kasvisruokavaliosta kannattaa keskustella terveydenhoitajan tai muun asiantuntijan kanssa.
Kohtuullinen herkuttelu ei ole haitaksi terveydelle
Kerran viikossa tai harvemmin tapahtuva kohtuullinen herkuttelu ei ole haitaksi terveydelle, jos ruokavalio on monipuolinen ja riittävä. Elimistö ei tarvitse herkkuja ja makeaa toimiakseen. Usein toistuva herkuttelu voi olla haitallista terveydelle suoraan ja välillisesti.
Mistä makeanhimo johtuu?
Makeanhimo voi tulla, jos energiaa ei saa ravinnosta tarpeeksi. Säännöllinen ateriarytmi, riittävät ateriat ja sopivat välipalat pitävät makeanhimon poissa. Jano voi tuntua joskus makeanhimona. Riittävä veden juominen, noin 1-1,5 litraa vuorokaudessa, voi auttaa pitämään makean nälän poissa.
Hyviä vinkkejä herkuttelun lopettamiseen tai vähentämiseen:
- Syö aterioilla itsesi kylläiseksi ja muista syödä riittävästi kasviksia.
- Pidä herkkupäivä esimerkiksi kerran viikossa, älä herkuttele päivittäin.
- Kun herkkuhimo iskee, keksi itsellesi muuta tekemistä. Käy vaikka kävelyllä tai soita kaverille.
- Muista juoda tarpeeksi vettä, jano voi tuntua herkkuhimona.
- Kun herkuttelet, älä ahmi. Tunnustele oloasi ja lopeta, kun olet kylläinen. Herkut kyllä odottavat kaapissa tai kaupassa.
- Mieti itsellesi jokin terveellinen herkku, kuten hedelmät, rahka tai marjat, jota varaat kaappiin herkuttelua varten.
- Kun herkuttelet, keskity syömiseen, eri makuihin ja hajuihin. Videoita, sarjoja tai elokuvia katsoessa herkkuja uppoaa helposti enemmän kuin edes tekee oikeasti mieli.
- Herkuttelu on helppo perustella itselleen sillä, että ”ansaitsen herkutella, koska tänään oli raskas päivä”. Perusteluja alkaa keksiä itselleen pian joka päivä.
- Ole armollinen itsellesi! Herkuttelu silloin tällöin ei ole haitaksi.
Päivitetty 31.5.2024