Uni ja lepo
Unen aikana elimistö ja aivot toipuvat päivän rasituksista.
Unen aikana tapahtuu myös oppimista. Päivän aikana opitut tärkeät asiat siirtyvät lyhytmuistista pysyväismuistiin. Riittävien yöunien jälkeen uuden oppiminen on helpompaa, mieliala virkeämpi ja keho levännyt.
Unentarve on yksilöllistä
Lapsilla ja nuorilla unentarve on suuri, vähintään 9 tuntia yössä. Kasvava keho ja aivot tarvitsevat paljon unta. Aikuiset tarvitsevat unta keskimäärin 7–8 tuntia yössä, mutta unentarve voi vaihdella. Jotkut pärjäävät kuuden tunnin yöunilla, toiset tarvitsevat vähintään yhdeksän tuntia tunteakseen itsensä virkeäksi.
Juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata harrastaa raskasta liikuntaa tai muuta vireystasoa nostavaa toimintaa. Tietokoneet, televisiot ja älylaitteet aktivoivat aivoja ja olo voi tuntua ylivireältä, vaikka keho olisi jo levon tarpeessa.
Epäsäännöllinen unirytmi ja jatkuva unenpuute aiheuttavat levottomuutta, ärtyneisyyttä ja ovat terveysriski esimerkiksi sydämelle ja verenkiertoelimistölle.
Pitkittynyt univaje ja valvominen vaikuttavat keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen
Vuorokauden valvominen vastaa jopa yhden promillen humalatilaa. Esimerkiksi autolla ajamista kannattaa välttää väsyneenä ja varsinkin aamuyön tunteina, kun ihminen nukahtaa herkimmin.
Tilapäiset univaikeudet ovat yleisiä, eikä niistä tarvitse huolestua. Tilapäisistä univaikeuksista voidaan puhua, kun ne kestävät alle kuukauden. Univaikeuksia on esimerkiksi huono unensaanti illalla, toistuva heräily yön aikana tai nukahtamisen vaikeus yöllä heräilyn jälkeen. Unettomuutta ja univaikeuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi kouluun tai ihmissuhteisiin liittyvä stressi ja huolet.
Pitkäkestoisina, yli kuukauden kestävinä, univaikeudet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti terveyteen ja elämänlaatuun, joten niihin kannattaa puuttua ajoissa.
Hyvää unta haittaavia asioita ovat:
- valoisuus
- liian korkea huonelämpötila
- nälkä
- raskas ateria ennen nukkumaanmenoa
- rankka fyysinen rasitus ennen nukkumaanmenoa
- huono sänky, patja tai tyyny
- jotkin lääkkeet
- alkoholi, nikotiini ja kofeiini
- masentuneisuus
- ahdistuneisuus
- jännittäminen
Päivitetty 20.5.2024