Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus ei ole mielipide, vaan perustuu lakiin.

Suomen perustuslaissa säädetään, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Yhdenvertaisuus kuuluu jokaisen perusoikeuksiin. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

  • sukupuolen,
  • iän,
  • alkuperän,
  • kielen,
  • uskonnon,
  • vakaumuksen,
  • mielipiteen,
  • terveydentilan,
  • vammaisuuden
  • tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ihmisten yhdenvertaisuudesta säädetään myös yhdenvertaisuuslaissa ja rikoslaissa, sekä eri elämänalueita koskevassa lainsäädännössä. Sukupuolten tasa-arvosta ja sukupuolen moninaisuudesta säädetään tasa-arvolaissa.

Myös erilaiset kansainväliset sopimukset, joihin Suomikin on sitoutunut, takaavat kaikille oikeuden yhdenvertaisuuteen. Tällaisia sopimuksia ovat muun muassa YK:n ihmisoikeuksien julistus, rotusyrjinnän vastainen yleissopimus ja taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus.

Syrjintä

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän. Kaikki huono kohtelu ei kuitenkaan ole lain tarkoittamaa syrjintää. Suomessa yhdenvertaisuusvaltuutettu auttaa syrjintään liittyvissä asioissa. Jos havaitset tai itse koet syrjintää, voit ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto arvioi tilannetta, sekä neuvoo ja opastaa sinua.

Rasismi ja antirasismi

Rasismi

Rasismi tarkoittaa ihmisen ihonväriin tai oletettuun etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää. Usein kuulee puhuttavan myös esimerkiksi ikärasismista, vaikka tarkoitetaankin ikäsyrjintää. Kaikki syrjintä ei ole rasismia.

Rasismi on moniulotteinen asia. Sitä on ennakkoluuloissa, katseissa, puheissa, teoissa ja kokonaisissa järjestelmissä ja rakenteissa. Rasismia voi olla vaikea tunnistaa tai ymmärtää etenkin, jos ei itse ole sitä joutunut kokemaan.

Rasistisella rikoksella tarkoitetaan sellaista rikosta, jonka motiivi eli vaikutin on rasistinen. Jos rikoksen motiivi perustuu rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, voidaan sitä rikoslain perusteella käyttää rangaistuksen koventamisperusteena.

Antirasismi

Jokainen voi toimia antirasistisesti. Antirasistinen toiminta voi olla oman ymmärryksen lisäämistä, asioista selvää ottamista ja niihin perehtymistä. Esimerkiksi rakenteellista rasismia voi olla vaikea ymmärtää, ellei siitä ota itse selvää.

On helpompi tunnistaa rasistisia tilanteita, tekoja ja rakenteita, kun niistä on tietoinen. Silloin voi myös puuttua tilanteisiin, joissa rasismia ilmenee ja puolustaa rasismin kohteeksi joutunutta. Esimerkiksi rasistisiin vitseihin ja muuhun puheeseen kannattaa puuttua, vaikka siitä tulisikin itselle epämukava olo. Tuen tarjoaminen onkin yksi hyvä tapa toimia antirasistisesti.

Rakenteelliseen rasismiin vaikuttaminen voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, eikä arkipäivän rasistisiin tilanteisiinkaan puuttuminen ole helppoa. Pienilläkin teoilla voi kuitenkin olla suuri merkitys rasismin kohteeksi joutuvalle. Tarjoamalla tukea tai puuttumalla rasistisiin puheisiin olet mukana luomassa turvallista ympäristöä meille kaikille.

Voit katsoa videon Olen antirasisti myös YouTubessa tästä linkistä.

Mitä voit tehdä, jos kohtaat rasismia

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.