Opiskelu ulkomailla

Opiskelu ulkomailla kehittää kielitaitoa ja opettaa toimimaan itsenäisesti vieraassa kulttuurissa.

Ulkomailla tutustuu uusiin kulttuureihin, ihmisiin ja asioihin. Ennen kaikkea ulkomailla oppii uusia asioita itsestään ja voi nähdä oman kulttuurin ja maan asiat hieman uudella tavalla. Ulkomaille voi olla mahdollista lähteä lyhyelle ulkomaanjaksolle jo peruskoulussa ystävyyskoulutoiminnan tai kansainvälisten hankkeiden kautta.

Kielimatkoille voi osallistua myös alaikäisenä

Kielikurssi ulkomailla on kätevä tapa oppia sekä kieltä, että paikallisia tapoja ja kulttuuria. Kursseja järjestetään eri ikäisille ja tasoisille ryhmille. Mukaan voi päästä jo alaikäisenäkin koulujen kesäloma-aikaan. Kurssit kestävät yleensä kahdesta viikosta kuukauteen.

Lue lisää kielimatkoista Kielikurssit-sivulta.

Lukiossa ja ammattioppilaitoksessa voi lähteä vaihto-oppilaaksi

Yleisin ikäraja vaihto-oppilaaksi lähtemiselle on 14 vuotta. Vaihto-oppilaana pääsee tutustumaan vieraaseen maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin aivan uudella tavalla.

Asuminen tapahtuu yleensä paikallisessa perheessä, jolloin kohdemaan kulttuurista ja tavoista saa aidon kokemuksen osana arkipäivää. Perheen lisäksi tutuksi tulevat uusi koulu, uudet luokkakaverit ja kokonaan uudenlainen ympäristö ja maailma.

Moni vuoden aikana solmittu ystävyys jatkuu, vaikka vaihtoaika lopulta päättyykin. Kokemukset ovat ainutlaatuisia, ja usein niistä on hyötyä myös työelämässä.

Osa vaihtojen järjestäjistä ovat kaupallisia ja osa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä

Sopivan järjestäjän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja esimerkiksi ikärajojen, hintojen ja kohdemaiden suhteen. Lähtöä suunnittelevan kannattaakin selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mitä nähdä?

Mikäli vuoden mittainen vaihto tuntuu liian pitkältä, on mahdollista hakeutua kesävaihtoon. Kesävaihdossa asutaan yleensä noin kuukausi paikallisen perheen luona tutustuen alueen elämänmenoon ja opiskellen kieltä.

Korkeakouluopiskelijat – Opiskelu ulkomailla ja opiskelijavaihto-ohjelmat

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijat voivat lähteä ulkomaille opiskelemaan joko opiskelijavaihto-ohjelman kautta tai omatoimisesti. Vaihto-ohjelmaan osallistuminen on helpoin ja suosituin tapa lähteä ulkomaille opiskeluaikana.

Monilla oppilaitoksilla on omat vaihto-ohjelmansa, ja useiden korkeakoulujen koulutusohjelmat kannustavatkin opintoihin ulkomailla. Useat oppilaitokset tarjoavat myös mahdollisuuden suorittaa työharjoittelun ulkomailla.

Kokonaisen tutkinnon voi suorittaa ulkomailla

Tämä vaatii aktiivisuutta ja perehtymistä asiaan jopa vuosia ennen suunniteltua lähtöä. Sopivan oppilaitoksen ja opiskelupaikan, asunnon ja rahoituksen tulee olla järjestettynä hyvissä ajoin. Ennen lähtöä kannattaa myös selvittää, tunnustetaanko tutkinto myös Suomessa.

Opiskelu ulkomailla saattaa yllättää kustannuksillaan

Lukukausimaksut vaihtelevat maittain, ja esimerkiksi ilmainen kirjaston käyttö ei ole joka maassa itsestään selvää. Joissakin kouluissa ulkomailla maksuja voidaan periä myös tenttiin osallistumisesta.

Kaikki nämä kannattaa selvittää ennen matkalle lähtöä ja tutustua kohdemaan koulutuskäytäntöihin huolella.

Stipendit ja apurahat

Omalta oppilaitokselta voi saada apurahan vaihto-opiskelun ajalle. Myös erilaiset säätiöt ja rahastot myöntävät apurahoja opiskelijoille. Omat mahdollisuudet saada stipendi tai apuraha ulkomailla opiskelun ajalle kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Ulkomaiset korkeakoulut myöntävät apurahoja myös ulkomailta tuleville opiskelijoille. Oppilaitoksesta kannattaa kysyä, onko myös jotain paikallisia tahoja, joilta apurahaa kannattaisi hakea.

Jotkut maat vaativat ulkomaisilta opiskelijoilta oleskeluluvan

Oleskeluluvan saa paikallisilta viranomaisilta. Kannattaa myös selvittää, tarvitseeko kohdemaahan hankkia viisumia. Viisumi hankitaan ennen lähtöä kohdemaan Suomen lähetystöltä tai konsulaatista.

 

Päivitetty 23.5.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.