Tyttötyypillinen keho
Murrosikä alkaa tyttötyypillisissä kehoissa yleensä noin 8–13-vuotiaana.
Alkavan murrosiän merkkejä tyttötyypillisissä kehoissa ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.
Tyttöjen murrosikä
Voit katsoa videon Tyttöjen murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä.
Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tyttötyypillisissä kehoissa on rintojen kasvu
Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa rinnat saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.
Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hieman suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Rinnat voivat olla kehittyä myös eri tahtiin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.
Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti
Usein tyttötyypillisen kehon ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa biologista naiseutta ja luonnollinen osa naistyypillisen kehon toimintaa.
Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti
Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamista edeltävään päivään saakka. Kuukautiskierron pituus on naisilla keskimäärin 23-35 päivää. Puhelimeen voi halutessaan ladata sovelluksen kuukautiskierron seuraamista varten. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.
Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja
Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.
Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla
Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.
Gynekologiset tarkastukset ovat osa elämää
Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyden takia ja se on todella tarpeen.
Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta. Oulussa alle 20 -vuotiaat saavat raskauden ehkäisyn maksuttomasti hyvinvointikeskuksista.
Kaikki vulvat ovat erilaisia
Tubeäidin ja Väestöliiton video: Kaikki gynekologilla käymisestä!
Voit katsoa videon Kaikki gynekologilla käymisestä! myös YouTubessa tästä linkistä.
Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä
Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.
Päivitetty 27.11.2024
Hyödyllisiä linkkejä
- Millaiset ovat hyvät rintaliivit? (Hyväkysymys.fi)
- Lue lisää kuukautiskierrosta (Hyväkysymys.fi)
- Lue lisää terveyssiteistä, tamponeista ja muista kuukautissuojista (Hyväkysymys.fi)
- Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Tyttöjen talolla (Likka.fi)
- Tytön keho (Nuortennetti.fi)
- Kuinka murrosikä muuttaa kehoa? (Hyvakysymys.fi)