Nettikiusaaminen
Pieni vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.
Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä, jotka voivat olla rangaistavia rikoksia. Asiattoman sisällön lähettäminen toiselle, kiristäminen, ryhmästä poisjättäminen tai ryhmään lisääminen ilman lupaa ovat myös nettikiusaamista tai -väkivaltaa.
Jos koet tai kohtaat kiusaamista netissä, sen lähde kannattaa selvittää ja estää
Häiriköt kannattaa poistaa omasta kaverilistasta tai seuraajista. Palvelun ylläpidolle on tärkeää ilmoittaa häiritsevästä käyttäytymisestä, jotta siihen voidaan puuttua.
Kirjoituksista, kuvista tai viesteistä kannattaa ottaa kuvakaappaus tai tulostaa ne itselleen todisteeksi. Poliisi voi löytää nimettöminä tai väärillä nimillä kirjoitettujen viestien lähettäjät.
Jatkuvasta kiusaamisesta ja häiriköinnistä kannattaa ilmoittaa poliisille sekä kertoa läheisille
Nettikiusaamista ei koskaan pidä hyväksyä, ja siihen on tärkeää pyytää apua esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta tai koulun henkilökunnalta.
Niin sanottuihin viharyhmiin liittyminen on lapsellista ja osoittaa, että niihin liittyvä ei osaa käyttää netin yhteisöpalveluja asiallisesti. Toisia ihmisiä tai ihmisryhmiä herjaava kirjoittelu saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.
Jos tulet kiusatuksi netissä
- Kerro vanhemmille, opettajalle tai tutulle aikuiselle, palvelun ylläpidolle ja tarvittaessa poliisille.
- Älä vastaa viesteihin.
- Tallenna kiusausviestit puhelimeen tai tietokoneelle, ota tarvittaessa kuvakaappaus. Ota muistiin myös päivämäärät ja kellonajat, sekä kiusaajan tiedot, kuten nimimerkki ja sähköposti.
- Estä kiusaajan viestien näkyminen.
- Tarvittaessa voit poistaa oman profiilisi palvelusta.
päivitetty 3.6.2024