Ongelmallinen netinkäyttö
Netin tai sosiaalisen median käyttäminen on ongelmallista, jos se on pakonomaista ja hallitsematonta.
Internetistä on paljon hyötyä. Esimerkiksi tietoa löytyy nopeasti ja omia ajatuksiaan voi tuoda julki. Netin käyttö on ongelmallista, kun siitä tulee pakonomaista ja hallitsematonta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita.
Onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Esimerkiksi päänsärky ja ärtymys voivat johtua tietokoneen tai älypuhelimen pitkään jatkuneesta käytöstä.
Netin ja sosiaalisen median käyttöä kannattaa vähentää, jos niistä tulee tärkeämpiä kuin läheisistä ihmisistä
Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, mobiili- ja nettipelit, YouTube, TikTok sekä muut sosiaalisen median palvelut voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä. Jopa syöminen voi jäädä väliin. Silloin on hyvä miettiä, kannattaisiko käyttöä vähentää.
Koukuttavaa netissä ja sosiaalisen median palveluissa on itse sisältö, esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.
Laitteiden käyttäminen illalla heikentää unta
Voi olla hyvä kokeilla, että esimerkiksi klo 23 jälkeen ei käytä mitään laitteita ja menee sänkyyn vain makoilemaan hämärään. Aivot tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta mieli pysyy toimintakykyisenä ja virkeänä.
Netistä, sosiaalisesta mediasta ja viihteestä on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.
Lue lisää nettiriippuvuudesta täältä!
Päivitetty 3.6.2024
Hyödyllisiä linkkejä
- Testaa oma netinkäyttösi (Nuortenlinkki.fi)
- Testaa someriippuvuutesi (Nuortenlinkki.fi)
- DIDIFIT: tää ei oo kuuri, tää on treeni (Nuortennetti.fi)
- Mitä on nettiriippuvuus? (Nuortenlinkki.fi)
- Nettiriippivuudenhoito (Nuortenlinkki.fi)
- Testaa nettiriippuvuutesi (Paihdelinkki.fi)
- Tasapainoisen digiarjen -opas (Mediakasvatusseura.fi)