Turvallinen netinkäyttö
Tietoturva alkaa laitteen käynnistämisestä.
Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Entä muut käyttämäsi ohjelmat? Millainen nettiyhteys sinulla on, entä käyttöjärjestelmä? Kun tunnet oman koneesi toiminnan, estät parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pääsyn.
Nettisivustojen tietoturvaan ja tietojen käyttämiseen on hyvä perehtyä, kun siitä ilmoitetaan, ja esimerkiksi silloin, kun täytät yhteystietoja erilaisiin lomakkeisiin. Suojattua yhteyttä kannattaa käyttää aina, kun hoidat omia henkilökohtaisia asioita, kuten raha- ja pankkiasioita. Sivustoa ei kannata käyttää, jos sen turvallisuus epäilyttää vähääkään.
Kuva- ja viestintäpalveluissa sekä sosiaalisen median palveluissa, kuten Instagramissa ja Snapchatissa, kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, joka ei loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia. Huolehdi myös omat yksityisyysasetukset kuntoon. Näin voit huolehtia, ettet kohtaa ikävää ja epäasiallista kommentointia tai saa yhteydenottoja tuntemattomilta. Omien julkaisujen kohderyhmä voi olla hyvä rajata vain omiin ystäviin.
Hyvä salasana sisältää numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä, jotka eivät tarkoita mitään
Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa. Kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa ainakin muutaman kerran vuodessa. Salasanasi eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille.
On riskialtista antaa toisen kirjautua palveluihin lainatunnuksilla. Toisen henkilön tunnuksien luvaton käyttäminen on laiton tietomurto. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele, eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi.
Monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto on tehokas tapa suojata käyttäjätilejäsi
Lisätunnistautumisella voit vahvistaa huomattavasti omaa turvallisuuttasi eri palveluissa. Henkilö- tai maksutietoja sisältävissä palveluissa kannattaa aina käyttää monivaiheista tunnistautumista. Tunnistautuminen pohjautuu erilaisiin todennustekijöiden ja palvelu voi tarjota useita vaihtoehtoja, joista voit valita sinulle sopivan. Lisätunnistautumisen käyttöönotto voi aluksi vaikuttaa työläältä, mutta siihenkin tottuu nopeasti.
Nettituttuihin on hyvä suhtautua varauksella
Netissä on helppo valehdella tai vääristellä totuutta. Netissä voi helposti myös tekeytyä aivan eri henkilöksi ja vääristää omaa ikää, sukupuolta tai jopa ulkonäköä.
Lue lisää nettikavereista Ihmissuhteet ja seurustelu -sivulta.
Kannattaa olla varovainen, mitä tietoja itsestään jakaa
Tarkkoja tietoja ei kannata jakaa profiileissaan. Tietoja ovat esimerkiksi osoite, puhelinnumero tai henkilötunnus. Omien nettiprofiilien yksityisasetuksiin kannattaa kiinnittää huomiota ja säätää niitä mahdollisimman tiukaksi.
Statuspäivitysten ja kommenttien suhteen kannattaa olla varovainen. Juorut lähtevät helposti liikkeelle, jos itsestään paljastaa liikaa tai joku ymmärtää statuspäivityksen merkityksen väärin.
Päivitysten sisältöä kannattaa harkita, jos kaverilistalla on ihmisiä, joille itsestään ja omasta elämästään ei halua paljastaa kaikkea. Päivityksillä ei kannata myöskään paljastaa, milloin oma koti on tyhjillään, esimerkiksi matkustelujen ajan.
Kaikilla on oikeus loukkaamattomuuteen ja yksityisyyteen myös netissä. Netissä ja kuvapalveluissa ei saa jakaa mitään materiaalia toisista ilman lupaa.
Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Etkö tiedä miten toimia?
- Löydä apua Laki nuorille -sivulta.
- Lisää neuvontaa tietoturvalliseen netinkäyttöön tarjoaa myös Suomen Kyberturvallisuuskeskus.
Päivitetty 28.2.2025