Eka kerta
Ei ole olemassa tiettyä ikää sille, milloin ekan kerran pitäisi tapahtua.
Eka kerta mietityttää, puhututtaa ja kummastuttaa paljon niin omissa ajatuksissa kuin kaveripiirien puheenaiheissakin. Jos kaveripiirissä kerrotaan jo ensimmäisistä seksikokemuksista, voi tulla tunne, että se pitää omalla kohdallakin “saada pois alta”. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaveripiirissä omia kokemuksia saatetaan liioitella ja kehuskella olevansa kokeneempia, kuin todellisuudessa ollaankaan.
Jos ajatus omasta neitsyydestä tuntuu kiusalliselta ja sen haluaa äkkiä menettää, ei ole vielä valmis seksiin
Olisi tärkeää ajatella, että neitsyyttä ei menetetä, vaan se annetaan jollekin ihmiselle, joka on luotettava, turvallinen ja tärkeä. Eka kerta koetaan vain kerran, eikä seksin aloittamiseen ole kiire.
Voit katsoa videon Eka kerta myös YouTubessa tästä linkistä.
Seksiin kuuluu aina luottamus toiseen ihmiseen ja molemminpuolinen kunnioitus
Seksi kannattaa aloittaa luotettavan kumppanin kanssa sitten, kun itse kokee olevansa valmis ja molemmat sitä haluavat. Toista tulee kohdella siten, miten itse haluaa tulla kohdelluksi. Toisen kunnioittamista on myös se, että ei juoruile yhteisistä seksikokemuksista ulkopuolisille. Seksiin ei kuulu minkäänlainen painostaminen tai pakottaminen. Ilman seksiäkin voi seurustella ja olla yhdessä.
Molemmat osapuolet ovat vastuussa ehkäisystä huolehtimisesta
Yhdyntään kuuluu jokaisella kerralla vastuullisuus. Ehkäisyllä suojaudutaan seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Kypsyyttä yhdyntään osoittaa se, että tietää, miten pitää toimia, jos saa seksitaudin tai itse tai kumppani tulee tahattomasti raskaaksi.
Lue raskaudesta Raskaana?-sivulta.
Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä seksitaudeilta että raskaaksi tulemiselta. Ei kannata luottaa siihen, ettei kumppanilla tai hänen aikaisemmilla seksikumppaneillaan ole ollut koskaan seksitautia. Jotkin taudit voivat olla täysin oireettomia, ja moni sairastaa niitä tietämättään.
Lue miten suojautua seksitaudeilta Seksuaaliterveys ja ehkäisy -sivulta.
Tiedät olevasi valmis yhdyntään, kun:
- kehosi on riittävän kehittynyt, sillä muuten yhdyntä ei onnistu
- sinulla ei ole enää seksiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta
- huolehdit ehkäisystä
- olet tarpeeksi kypsä ja tiedät, miten sinun tulisi toimia, jos sinä itse tai kumppanisi saisi seksitaudin tai tulisi raskaaksi
- sinulla on turvallinen ja luotettava kumppani, jolle uskallat kertoa tunteistasi ja toiveistasi
- ajatus seksistä ja yhdynnästä ei pelota tai ahdista sinua
- sinä ja kumppanisi olette voineet puhua asiasta yhdessä etukäteen ja olette molemmat siihen valmiita
Päivitetty 24.5.2024