Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Ehkäisy on jokaisen vastuu ja velvollisuus.

Ehkäisyasiat voivat aluksi tuntua hankalilta ja ujostuttavilta, mutta niistä huolehtiminen on osa jokaisen elämää ja hyvinvointia.

Jokaisella on oikeus päättää itse, kenen kanssa haluaa jakaa seksuaalisuuttaan ja harrastaa seksiä. Turvalliseen seksielämään kuuluu myös se, että kumppani on luotettava ja molemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja arvostavasti.

Omasta ja toisten terveydestä pitää huolehtia ehkäisyllä

Ehkäisyn avulla suojaudutaan seksi- eli sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Omasta seksuaaliterveydestä tulee myös huolehtia käymällä tarvittaessa lääkärintarkastuksissa. Nuorten naisten kannattaa käydä seksielämän aloittamisen jälkeen säännöllisin väliajoin, yleensä 2–3 vuoden välein gynekologisissa lääkärintarkastuksissa. Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Mikäli havaitset normaalista poikkeavia gynekologisia oireita tai alavatsakipuja, sinun kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle.

Ehkäisyä kannattaa käyttää aina, kun ei halua tulla yhdynnässä raskaaksi tai saattaa naista raskaaksi. Lyhytkestoinen tai keskeytetty yhdyntä voi johtaa raskauteen. Ehkäisyn laiminlyönti, välinpitämättömyys tai turhien riskien ottaminen voi johtaa raskauteen tai seksitaudin tarttumiseen.

Jos epäilet saaneesi seksitaudin, käy testeissä

Seksitautitesteihin menemistä ei tarvitse häpeillä, päinvastoin: testauttamalla itsesi, huolehdit omasta ja kumppanisi terveydestä. Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalla voit käydä teettämässä seksitautitestin ilman lähetettä. Älä harrasta suojaamatonta seksiä, jotta et tartuta kumppaniasi.

Oululaisten nuorten ilmainen ehkäisy

16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada ehkäisyvälineitä maksuttomasti. Ehkäisyn aloitus tehdään kouluterveydenhoitajalla tai ehkäisyneuvolassa. Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo sinulle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä kanssasi löytämään juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta

Kondomeja voit ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista ja verkkokaupoista. Niiden ostamisella ei ole ikärajaa. Omaa ja kumppanin terveyttä ja hyvinvointia pitää kunnioittaa huolehtimalla ehkäisystä.

Voit katsoa videon Kondomikioski.fi: Näin käytät kondomia myös YouTubessa tästä linkistä.

Vakiintuneessa seurustelussa ehkäisyn voi halutessaan vaihtaa kondomista muihin menetelmiin, jos suhteeseen kuuluu seksiä, jossa raskaus on mahdollinen. Ennen sitä on molempien kuitenkin hyvä käydä varmistamassa seksitautitesteissä, ettei kanna tietämättään mitään seksitautia. Monet seksitaudit voivat olla oireettomia.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta

Ennen hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamista on hyvä ottaa selvää eri vaihtoehdoista, sekä käydä tapaamassa lääkäriä. Lääkärin kanssa voi keskustella, millainen ehkäisy on sopiva. Hormonaalinen ehkäisy on luotettava ehkäisymenetelmä, kun sitä käytetään säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti.

Jälkiehkäisypilleri on vain hätätapauksia varten

Jälkiehkäisypilleri estää raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisyä käytetään suojaamattoman yhdynnän jälkeen tai jos ehkäisy on yhdynnässä pettänyt (kondomi on voinut rikkoutua tai luiskahtaa pois paikaltaan). Jälkiehkäisytabletin voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien ostaminen edellyttää lääkärin määräämän reseptin.

Seksitaudit ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamia tartuntatauteja

Seksitaudit tarttuvat useimmiten suojaamattomassa seksissä, kun kondomia ei käytetä. Seksitaudit ja bakteerit siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa. Myös suuseksissä voi saada tai tartuttaa seksitaudin. Seksitaudit eivät tartu normaalissa ihokosketuksessa, kuten suutelussa, eivätkä esimerkiksi saunan lauteiden, yhteisten wc-tilojen tai ruokailuvälineiden kautta.

Jotkin seksitaudit voivat olla pitkään oireettomia. Seksitautia voi sairastaa tietämättä siitä itse. Pahimmassa tapauksessa hoitamaton seksitauti voi aiheuttaa esimerkiksi lapsettomuutta. Jos pelkää sairastavansa seksitautia tai havaitsee outoja oireita intiimialueilla, kannattaa varata aika seksitautitesteihin omalta terveysasemalta tai lähimmästä sairaalasta.

Ehkäisyyn, raskauteen ja seksitauteihin liittyvää terveydenhuoltoa saat oman asuinalueesi terveysasemalta

Ammattiopistossa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa opiskeluterveysasemalla.

Lukiossa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa kouluterveydenhuollossa.

Yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa YTHS:llä.

Nuoren naisen kannattaa käydä gynekologisessa tutkimuksessa viimeistään seksielämän alkaessa

Perusterveydenhuollossa gynekologille pääsee yleensä vain terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Yleislääkäri arvioi, tarvitseeko gynekologin vastaanotolla asioida. Yleislääkäri voi kirjoittaa ehkäisyvalmistereseptin ja tehdä gynekologisia perustarkastuksia.

Ajan gynekologille voi varata suoraan myös yksityiseltä lääkäriasemalta, jolloin ei tarvita lähetettä. Yksityislääkärillä käynti on maksullista, mutta lääkärinpalkkioista ja hoitomaksuista vähennetään Kelan korvausosuus. Yksityisiltä lääkäriasemilta voi kysyä hinta-arvion etukäteen.

Peruskoululaiset ja lukiolaiset voivat asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueensa terveysasemalla.

Ammattiopistoissa opiskelevat voivat asioida gynekologisissa asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevat voivat tiedustella gynekologiaikaa YTHS:ltä.

Jos et ole opiskelija, voit asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueesi terveysasemalla.

 

Päivitetty 24.5.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.