Työ ja yrittäjyys ovat läsnä kaikkialla meidän jokaisen arjessa, olimmepa itse töissä tai emme. Työllä on monia merkityksiä. Yhdelle työn tekeminen voi olla keino hankkia rahaa jonkin muun elämässä tärkeän asian toteuttamiseen. Toiselle se voi olla intohimo ja jollekin tärkeä arjen rakenteiden ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäjä.
Töitä voit hakea heti samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Työnteolla, esimerkiksi kesätyöllä, saat lisää rahaa käytettäväksi ja arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijat voivat tehdä osa-aikatöitä opintojen ohella. Oppivelvollisuusikäisen päätehtävä on kuitenkin opiskelu, eikä työ saa hidastaa tai haitata opintoja.
Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa. Omista oikeuksistaan kannattaa pitää huolta. Verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista pitää myös ottaa selvää.
Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa.
Yrittäminen vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Yrittäjäksi voi alkaa vanhempien tai huoltajan suostumuksella jo alaikäisenä. Jos töitä tekee satunnaisesti ja toiminta on pienimuotoista, voi vaihtoehtona olla kevytyrittäjyys.
TE-palvelut ovat siirtyneet kunnille vuoden 2025 alussa. TE-toimistoja ei siis ole enää olemassa. TE-toimiston asiakkuudet ovat siirtyneet automaattisesti kotikunnille, joten asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään. NuortenOulun Työ ja yrittäjyys -sivujen päivittäminen muutosten osalta on vielä kesken!
Päivitetty 13.1.2025