Jos jäät työttömäksi
Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi
Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös aikaisemmin, jos tiedät jääväsi työttömäksi esimerkiksi valmistuessasi tai määräaikaisen työsuhteen päättyessä. Voit saada työttömyysetuutta aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.
Työttömänä työnhakijana saat palveluita työllisyyspalveluista
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, kotikuntasi työllisyyspalveluista ollaan sinuun yhteydessä noin 5 vuorokauden kuluessa. Työllisyyspalveluiden työntekijä tarkistaa, voitko saada työttömyysetuutta ja laatii kanssasi työllistymissuunnitelman.
Mitä tapahtuu TE-toimiston alkuhaastattelussa?
Voit katsoa videon Mitä tapahtuu TE-toimiston alkuhaastattelussa? myös YouTubessa tästä linkistä.
Työllistymissuunnitelma auttaa sinua työllistymään nopeammin
Työllistymissuunnitelmaasi kirjataan lähitulevaisuutesi tavoitteet, muun muassa miten ja minkälaisia töitä ja/tai koulutusta haet. Työttömänä työnhakijana sinulla on velvollisuus hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Työnhakuvelvoitteen asettamista voidaan tarpeen vaatiessa arvioida yksilökohtaisesti.
Työllistymissuunnitelmaan voidaan sisällyttää myös erilaisia työllistymistä edistäviä palveluita. Työllistymissuunnitelma on siis sinun suunnitelmasi, jonka laadit yhdessä oman työntekijäsi kanssa.
Mikä on työllistymissuunnitelma?
Voit katsoa videon Mikä on työllistymissuunnitelma? myös YouTubessa tästä linkistä.
Kotikuntasi työllisyyspalvelut vai TE-toimisto?
Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Oma-asiointi –verkkopalvelussa sinusta tulee todennäköisimmin oman kuntasi työllisyyspalveluiden asiakas. Nämä kaksi palvelua voivat mennä arkikielessä helposti sekaisin, mutta se ei haittaa. Esimerkiksi, vaikka yllä olevissa videoissa puhutaan TE-palveluista, saat juuri samanlaisen palvelun kotikuntasi työllisyyspalveluista.
TE-toimisto on työttömyysturvalakia valvova viranomainen. TE-toimisto päättää työttömyysturvaoikeudesta erityistä tulkintaa vaativissa tilanteissa. Esimerkiksi tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos alle 25-vuotias, jolla on velvollisuus hakea koulutuspaikkaa, jättää sen tekemättä.
Suomi-työllisyyspalvelut-suomi -sanakirja
Erilaisten palveluiden kieli on usein mutkikasta ja vilisee outoja käsitteitä. Olemme koonneet alle muutamia suomennoksia.
- Työllisyyden kuntakokeilu: Kotikuntasi työllisyyspalvelut palvelee sinua maaliskuusta 2021 alkaen työllisyyteen ja työllisyyspalveluihin liittyvissä asioissa TE-toimiston sijasta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan edelleen TE-toimistoon, josta asiakkaat siirretään kuntakokeiluun. Osa asiakkaista jää TE-toimiston asiakkuuteen.
- Työmarkkinatorin asiointi -palvelu: Työmarkkinatorin henkilöasiakkaiden asiointi. Palvelun kautta voit ilmoittautua työttömäksi ja lähettää viestejä myös kuntakokeiluun. Palvelussa voit mm. tarkastella omia tietojasi ja ilmoittaa mahdollisia tehtäviä suoritetuiksi.
- Työttömyysuhan alainen: Saatat olla työttömyysuhan alainen esimerkiksi osa-aikatyössä, määräaikaisen työsuhteen päättymisen lähentyessä tai jos työskentelemässäsi yrityksessä on käynnissä YT-neuvottelut.
- Työllistymissuunnitelma: Työllistymissuunnitelman on tarkoitus antaa sinulle itsellesi sekä TE-toimistolle selkeä kuva tilanteestasi, tavoitteistasi sekä mahdollisista työnhaun rajoitteista. Suunnitelmassa sovitaan työnhakusi tavoitteista, siitä miten edistät itse työllistymistäsi, mitä palveluja tarvitset ja miten asioit jatkossa TE-toimiston kanssa.
- Omavalmentajat ja ohjaajat: Kuntakokeilussa saat omavalmentajan tai ohjaajan, joka tukee sinun työllistymistäsi. Yhdessä sinun kanssasi mietitään sinulle oma polkusi.
Päivitetty 27.11.2023
Hyödyllisiä linkkejä
- Työmarkkinatorin Asiointi (Tyomarkkinatori.fi)
- Etsi avoimia työpaikkoja (Tyomarkkinatori.fi)
- Lue lisää BusinessOulun palveluista (Businessoulu.com)
- Lue lisää TE-palveluista Oulussa (Toimistot.te-palvelut.fi)
- Katso videoita TE-toimistossa asioinnista (YouTube.com)
- Vapaaehtoistyöstä saat arvokasta kokemusta (NuortenOulu.fi)