Työllistymistä edistävät palvelut

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa, voit osallistua erilaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Voit saada kulukorvausta työllistymistä edistävään palveluun osallistumisesta. Kulukorvauksia ovat esimerkiksi matkakulut. Kulukorvaus on 9 euroa päivältä. Palvelun ajalta voit saada työttömyysetuutta, vaikka et muutoin voisi sitä saada.

Työllistämistä edistäviä palveluita on paljon ja voi olla haastavaa selvittää yksin, mikä niistä sopisi juuri itselle. Jos jokin palveluista herättää kiinnostuksesi ja haluat selvittää mahdollisuutesi osallistua siihen, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai ohjaajaasi. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa.

Esimerkiksi Oulun kaupungin nuorten työpajoille voi hakeutua työkokeiluun tai töihin palkkatuella.

Voit katsoa videon #KannattaiskoHakeaPajalle myös YouTubessa tästä linkistä.

Oulussa on yhdeksän työpajaa Intiössä ja kolme Haukiputaalla. Työpajat on tarkoitettu kaikille oululaisille työttömille 17–29-vuotiaille. Pajoilla pääset oppimaan taitoja samanhenkisten ihmisten parissa ammattilaisten ohjauksessa.

Lue lisää työpajoille hakeutumisesta ja katso työpajojen esittelyt työpajojen kotisivulta.

 

Tutustu työllistymistä edistäviin palveluihin

  • Jos vielä mietit, mitä töitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä tai mitä lähtisit opiskelemaan, voi työkokeilu olla hyvä tapa selvittää näitä asioita. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluuta työelämään. Työkokeilussa saat arvokasta työkokemusta. Voit hakeutua työkokeiluun yrityksiin, järjestöihin, kunnan tai kaupungin työpaikkoihin tai työpajoille. Työkokeiluun on mahdollista osallistua enintään 12 kuukauden ajan, mutta samalla työnantajalla voit olla enintään 6 kuukautta. Usein 1–3 kuukauden työkokeilu on riittävä. Työkokeilua voi olla enintään viitenä päivänä viikossa ja 4–8 tuntia päivässä.

    Työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja työkokeilusta tehdään sopimus työllisyyspalveluiden, työkokeilun järjestäjän ja asiakkaan kesken. On tärkeää, että et aloita työkokeilua ennen kuin sopimuksesi on vahvistettu työllisyyspalveluissa. Työkokeilun ajalta saat kulukorvausta 9 euroa/päivä. Kysy mahdollisuudestasi työkokeiluun omavalmentajaltasi tai jätä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa.

    Lue lisää työkokeilusta:

  • Koulutuskokeilun kautta voit selvittää soveltuvuuttasi ja motivaatiotasi opiskella tietyssä oppilaitoksessa.

    Koulutuskokeilu  tapahtuu oppilaitoksessa ja kestää enintään 5 päivää. Tutustuessa kahteen tai useampaan koulutusalaan koulutuskokeilu voi kestää enintään 7 päivää. Kokeilu sisältää esimerkiksi keskusteluja opettajien kanssa sekä oppituntien seuraamista.

    Tietoa koulutuskokeiluista eri oppilaitoksissa:

  • Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua. Se on tarkoitettu sinulle, jolla on työ- ja toimintakyvyssä sellaisia rajoitteita, jotka estävät sinua osallistumista julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttavalla työtoiminnalla pyritään lisäämään mahdollisuuksiasi työllistyä tai hakeutua koulutukseen.

    Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään palvelutarpeen mukaisesti 1-4 päivänä viikossa, yleensä 3-24 kuukauden ajan. Kuntouttava työtoiminta edellyttää aktivointisuunnitelman laatimista. Aktivointisuunnitelma laaditaan sinun, työllisyyspalveluiden edustajan ja kunnan sosiaalihuollon viranomaisen kesken.

    Lue lisää kuntouttavasta työtoiminnasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

  • Työvoimakoulutuksina järjestetään eri alojen koulutuksia, joiden työntekijöistä on pulaa. Niinpä työvoimakoulutuksen suorittaminen voi olla hyvä väylä kohti työllistymistä. Työvoimakoulutuksen kautta voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Voit hakea työvoimakoulutukseen, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi ja olet työtön, tai työttömyysuhan alainen.

    Lue lisää työvoimakoulutuksesta:

    Työvoimakoulutus – Tyomarkkinatori.fi
    Miten työvoimakoulutukseen haetaan? – Tyomarkkinatori.fi
    Etsi haussa olevia työvoimakoulutuksia täältä – TE-palvelut

  • Uravalmennuksessa saat ohjausta ja tukea pohtiessasi ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojasi. Valmennus tapahtuu ryhmässä tai yksilövalmennuksena. Se voi myös sisältää lyhyitä ammattikorttikoulutuksia, esimerkiksi työturvallisuus- tai tulityökortti ja hygienia- ja anniskelupassi. Valmennukseen voidaan tarvittaessa yhdistää työkokeilu.

    Uravalmennus – Työmarkkinatori.fi

  • Työnhakuvalmennuksessa saat ohjausta työnhakutaitojesi parantamiseksi ja vinkkejä itsenäiseen työnhakuun. Saat yksilöllistä ohjausta esimerkiksi ansioluettelon ja työpaikkahakemuksen kirjoittamiseen. Valmennuspaikka on usein joustavasti sovittavissa ja valmennuksen kesto on 1-10 päivää.

    Työnhakuvalmennuksia voit etsiä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston tapahtumakalenterista.

  • Työnhaun ohessa on mahdollista opiskella. Opiskelemalla voit parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä. Vaihtoehtoja on useita, joista omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, lyhytkestoiset omaehtoiset opinnot ja työvoimakoulutukset on esitelty omissa välilehdissään.

    Näiden lisäksi opiskella voi myös sivutoimisesti. Sivutoimiset opinnot ovat sellaisia, jotka eivät estä sinua hakemasta ja ottamasta vastaan kokoaikatyötä. Sivutoimisen opiskelun ajalta voi saada työttömyysetuutta vain, jos etuuteen olisi oikeutettu muutenkin. Keskustele asiasta oman työntekijäsi kanssa ennen sivutoimisten opintojen alkamista. Alla olevasta linkistä löydät tietoa siitä, minkälaisia ehtoja opintojen sivutoimisuudelle on asetettu.

    Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella – Tyomarkkinatori.fi

  • Jos olet yli 25-vuotias työtön työnhakija, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella niin, että saat opintojen ajalta työttömyysetuutta. Päätös opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna tehdään aina hakemuksen perusteella. Työttömyysetuudella tuettujen opintojen tulee olla päätoimisia ja tutkintoon johtavia opintoja. Työttömyysetuutta voi saada opintoja varten enintään 24 kuukautta. Opinnoista sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja opintojen etenemistä seurataan.

    Perustelut koulutustarpeelle -lomakkeella perustelet, miksi kouluttautumistasi pitäisi tukea työttömyysetuudella. Lomakkeen ja ohjeet sen lähettämiseen löydät Oulun seudun kuntakokeilun verkkosivuilta Palveluja varten täytettävät lomakkeet -kohdasta.

    Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta Työmarkkinatorilta.

  • Alle 25-vuotiaana työttömänä työnhakijana voit opiskella lyhytkestoisia omaehtoisia opintoja, jotka kestävät maksimissaan 3 kuukautta. Tällaisia opintoja voivat olla esimerkiksi hygieniapassin suorittaminen tai vartijakurssi, jotka mahdollistavat työskentelyn erilaisissa tehtävissä, mutta eivät kuitenkaan johda ammatilliseen tutkintoon.

    Yli 25-vuotiaana työttömänä työnhakijana voit opiskella 6 kuukautta ilman, että opinnoilla on vaikutusta työttömyysetuuteesi. Tällöin opintojen sivu- tai päätoimisuutta ei tutkita. On tärkeää huomata, että niin kutsuttaja lyhytkestoisia opintoja voi hyödyntää vain yhdesti saman työttömyysjakson aikana. Voidaksesi suorittaa uudelleen lyhytkestoisia opintoja, tulee sinun olla välissä töissä 18h/vko 21 kalenteriviikon ajan. Harkitse siis tarkoin, minkälaiset opinnot edistävät työllistymistäsi.

    Tärkeää huomioida, ennen kuin aloitat lyhytkestoiset opinnot:

    • Ota yhteyttä omavalmentajaasi tai ohjaajaasi jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet opintoja.
    • Opintojen perusteella et voi kieltäytyä sinulle tarjotusta kokoaikatyöstä.
    • Opintojen tarkan alkamis- ja päättymispäivän pitää olla tiedossa, kun ilmoitat opinnoista. Opintoja ei voi aloittaa ennen kuin olet tehnyt ilmoituksen.
    • Ennen seuraavien opintojen aloittamista työssäoloehdon pitää täyttyä.
  • Jos olet ollut pitempään työttömänä ja/tai osaamisessasi on puutteita, sinulla voi olla mahdollisuus palkkatukeen. Palkkatuki myönnetään sinut palkkaavalle työnantajalle. Työnantaja maksaa sinulle normaalin alan työehtosopimuksen mukaisen palkan, mutta hakee sitten palkkatukiprosenttisi mukaista avustusta palkkauskustannuksiisi. Palkkatukiprosenttisi voi olla 50, 70 tai 100 %, riippuen tilanteestasi. Palkkatuen määrä ja kesto tarkistetaan ja kirjataan työllistymissuunnitelmaasi ennen kuin palkkatuettu työsuhde voi alkaa.

    Tärkeää huomioida:

    • Saadaksesi palkkatukea sinun täytyy olla työtön työnhakija.
    • Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin palkkatuesta on tehty päätös hakemuksen perusteella.
    • Työnantaja jättää hakemuksen työnantajan TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.
    • Palkkatukihakemuksen käsittelyaika on 10 arkipäivää.

     

    Palkkatuki työnhaun apuna – Tyomarkkinatori.fi
    Lounasravintola Makoisa työllistää ravitsemusalan ammatillisen koulutuksen omaavia nuoria palkkatuella

Päivitetty 13.1.2025

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.