Yrittäjyys

Yrittäjyys vaatii oma-aloitteellisuutta ja ahkeruutta, mutta antaa myös vapauden päättää omasta työstä ja työpäivistä. Ennen yrityksen perustamista ota selvää erilaisista yritysmuodoista ja mieti, mikä olisi paras vaihtoehto omalle yrityksellesi. Tarkista myös yrityksen perustamiseen liittyvät velvoitteet – esimerkiksi yrityksen rekisteröitymiseen ja verotukseen liittyvät asiat. Ota selvää alan markkinatilanteesta, laadi liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelma.

Jos tarvitset apua yrityksen perustamisessa, varaa aika Oulun seudun uusyrityskeskukseen ja keskustele suunnitelmistasi asiantuntijan kanssa. Myös TE-toimiston järjestämät yrittäjyystapahtumat ja -koulutukset voivat olla hyödyllisiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Oululaisen Päivi Mäkelän polku yrittäjäksi

Päivi Mäkelä on Ouluuks-yrityksen omistaja. Hän kertoo alla olevalla videolla polustaan yrittäjäksi sekä siitä, mitä kaikkea yrityksensä pyörittäminen pitää sisällään.

Voit katsoa videon B Inspired: Päivi Mäkelä myös YouTubessa tästä linkistä.

Yrittäjäksi voi alkaa jo alaikäisenä

Yrittäjäksi voit alkaa jo alaikäisenä. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimiselle ei ole alaikärajaa. Alaikäisenä tarvitset kuitenkin aina huoltajan suostumuksen. Muuten alaikäisen yrittäjyyteen pätevät pitkälti samat säännöt, kuin täysi-ikäisenkin. Poikkeuksena alaikäiset hakevat Y-tunnusta paperilomakkeella. Apua kannattaa kysyä Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelusta.

Kun olet täyttänyt 13 vuotta, voit perustaa 4H-yrityksen. 4H-yrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla omia taitojaan yrittäjänä. Voit käydä myös 4H:n järjestämän yrityskoulutuksen ja saat käyttöösi oman yritysohjaajan. Saat lisätietoja ja neuvoja Oulun 4H-yhdistyksestä.

Yrittäjänä voi toimia myös sivutoimisesti

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä, mikäli ansaitset pääasiallisen toimeentulon muilla tavoin kuin yrittäjänä. Voit olla esimerkiksi palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen. Sivutoimisena yrittäjänä sinulla on mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä, saada pieniä lisätuloja ja sisältöä elämään. Sivutoimisen yrittäjyyden tuomien tulojen vaikutus saamiisi etuuksiin kannattaa tarkistaa etuuksien maksajalta (esimerkiksi Kela).

Sivutoimiset yrittäjät toimivat pääsääntöisesti yksin, jolloin toiminimi on sopiva yritysmuoto. Yrityksen perustamiseksi riittää ilmoitus yritystietojärjestelmään.

Ennen sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä on hyvä ottaa selvää velvollisuuksista. Tietyin ehdoin EYL-vakuutus (Yrittäjän eläkevakuutus) koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, samoin ALV-velvollisuus (arvonlisäverovelvollisuus).

Kevytyrittäjyys

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä laskutuspalveluiden kautta eli kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä et tarvitse aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. Kevytyrittäjänä sinulla ei ole virallista y-tunnusta, etkä voi hyötyä yritystä koskevista eduista verotuksessa. Toisaalta sinun ei tarvitse myöskään huolehtia yrityksen velvollisuuksista, kuten verotuksesta ja kirjanpidosta, tai laskujen lähettämisestä. Laskutuspalvelu tekee nämä työt puolestasi.

Kannattaa miettiä, kuinka rahallisesti kannattavaa yritystoimintasi on ja sen mukaan valita sopivin tapa alkaa yrittäjäksi. Vaikka aloittaisit kevytyrittäjänä, voit tarvittaessa helposti perustaa toiminimen. Ota huomioon, että sivutoimisena yrittäjänä toimiessasi et voi hakea starttirahaa, joten yrityksen perustamiseen liittyvät kulut kannattaa pitää maltillisina.

Työnhaun ohessakin voi toimia yrittäjänä

Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessa, ei yritystoiminnan vaikutusta työttömyysetuuteen tutkita ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Muista kuitenkin ilmoittaa, mikäli suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä tai heti yritystoiminnan käynnistyessä. Yritystoiminnan vaikutus työttömyysetuuteen tarkistetaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Mikäli aiot hakea starttirahaa, tulee hakemus jättää viimeistään kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut kolme kuukautta.

Jos suunnittelet yrittäjyyttä työttömänä työnhakijana ollessasi, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Starttiraha auttaa yrityksesi alkuun

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys. Voit hakea starttirahaa, mikäli olet työtön, siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi opiskelusta tai palkkatyöstä tai laajennat toimintaasi sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi. Starttirahaa on mahdollista saada 12 kk ajan ja sen avulla turvaat toimeentulosi, kun käynnistelet uutta yritystoimintaa. Starttirahaa haetaan TE-palveluiden Oma asiointi –palvelun kautta. Yritystoiminta ei saa muuttua päätoimiseksi ennen kuin starttirahasta on tehty päätös.

 

Päivitetty 16.10.2023

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.