Onko maailman rauha mahdollinen? – Nuoret rakentamassa toivoa

Julkaistu:

Yli tuhat kävijää, kymmeniä nuoria ja yksi iso kysymys: Onko maailmanrauha mahdollinen?

Valkean Nurkassa 25.3.–24.4.2025 järjestetty samanniminen kiertonäyttely sekä sen yhteydessä toteutetut työpajat kokosivat nuoria pohtimaan, keskustelemaan ja ennen kaikkea toimimaan rauhan puolesta.

Näyttelyn järjesti Oulun bahá’í-yhteisö yhteistyössä Oulun NMKY:n, Valkean Nurkan ohjaajien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena oli tarjota turvallinen tila yhteiselle pohdinnalle ja nuorten äänen esiin tuomiselle.

Näyttely kutsui kävijät tutkimaan aikamme kriisejä ja niiden taustalla olevia rakenteita – mutta ei jäämään siihen. Esillä oli konkreettisia ratkaisuja: millaisia muutoksia asenteissa, yhteistyössä ja arjen teoissa tarvitaan, jotta rauha voisi oikeasti toteutua. Näyttely korosti erityisesti ihmiskunnan ykseyttä – ei vain ajatuksena, vaan toimintatapana.

 

 

 

Jaakko Jalonen & Sepideh - Avajaistilaisuus

Avajaisissa asiantuntijat ja nuoret äänet

Näyttelyn avajaisia vietettiin 26.3. inspiroivassa hengessä. Puhujina esiintyivät Sami Mamoun Musa, rauhanasiantuntija ja entinen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation -säätiön neuvonantaja, ja Jaakko Jalonen, Oulun NMKY:n nuorisopäällikkö. Mamoun Musa korosti ihmiskunnan ykseyden merkitystä rauhan perustana ja kehotti nuoria jakamaan, mitä rauha tarkoittaa juuri heille. Jalonen puolestaan nosti esiin arjen pienet rauhanteot – kuten saunarauhan ja ruokarauhan – ja niiden vaikutuksen yhteisöön.

Työpajat: rauha tekoina, ei vain sanoina

Huhtikuun aikana järjestettiin kolme erilaista työpajaa, jotka auttoivat nuoria tutkimaan rauhaa eri näkökulmista – tunteiden, ajatusten, vuorovaikutuksen ja taiteen kautta. Näissä tilaisuuksissa rauha ei näyttäytynyt vain kaukaisena maailmanpoliittisena kysymyksenä, vaan ennen kaikkea henkilökohtaisena vastuuna ja mahdollisuutena kehittää
ympäröivää yhteisöä.

Keskustelutuokio: Mitä rauha merkitsee?

Ensimmäisessä työpajassa (5.4.) korkeakouluopettajat Sepideh ja Henrik Petäistö avasivat keskustelun, jossa nuoret toivat esiin rauhan arkisia yhteyksiä muun muassa kasvatukseen ja tunnesäätelyyn. Franklin teokseen Ihmisyyden rajalla pohjautunut keskustelu avasi tilaa rauhan pohdinnalle henkilökohtaisella ja yhteisöllisellä tasolla. Keskustelu antoi tilaa uteliaisuudelle – ei vaan toisiin, vaan myös omiin taustoihin ja ajatuksiin. Rauha vaatii
rohkeutta kuunnella ja kohdata, samalla avoimesti tutkimalla, miten voimme asennoitua eri tavalla vaativiin tilanteisiin.

Neuvotteluharjoitus: Point of Unity

Toisessa työpajassa (12.4.) vertaisoppimisen asiantuntija Mika Korhonen vieraili Jyväskylästä ja veti 22 osallistujalle neuvottelutaitoharjoituksen, jossa nuoret tarkkailivat pienryhmissä arvoihin pohjautuvia väittämiä. Neuvotteluharjoitus antoi konkreettisen mahdollisuuden kehittää kykyjä vuorovaikutukseen, jossa pyritään yhteiseen ymmärrykseen – ei vain kompromissiin. Rohkeasti tuomalla esiin omia ajatuksia ja avaamalla omia
käsityksiä, osallistujat löysivät yhteisen ymmärryksen arvoon pohjautuvista väittämistä.

Taidetyöpaja: Maalaa linnunpöntöstä rauhan pesä

Viimeisen työpajan (14.–15.4.) yhteydessä oululainen taiteilija Mary Gregory ohjasi rauhan liittyvää keskustelua nuorten kanssa luovan tekemisen kautta. Työpaja yhdisti pohdinnan ja kysymyksen rauhan symbolisesta arvosta konkreettiseksi palvelun teoksi. Taidetyöpajan tuotoksena syntyi värikkäitä linnunpönttöjä, jotka ripustetaan Ainolanpuistoon symboloimaan toivoa ja yhteisvastuuta.

 

Neuvottelutaidot ja uteliaisuus – rauhan rakentamisen ytimessä

Kautta näyttelyn nousi esiin erityisen tärkeä rauhanrakentamisen taito: neuvottelutaito. Nuorten yrittäjyys ja talous (NYT) -järjestön valmistama neuvottelutaitoihiin liittyvä video, jossa presidentti Martti Ahtisaari antaa tärkeitä vinkkejä konfliktin ratkaisuun oli myös esillä osana näyttelyä.

Katso video: Ahtisaaren vinkit neuvotteluihin(youtube)

Nuoren uteliaisuus on rauhan rakentamisen ytimessä. Se avaa mahdollisuuden nähdä itsensä ja muut uudella tavalla. Nuoret toimivat esimerkkinä – sillanrakentajina, jotka eivät pelkää moninaisuutta vaan näkevät sen voimavarana. Uteliaisuuden kautta voimme oppia keskustelemaan tavalla, jossa eri näkemykset eivät henkilöidy eikä vastakkainasettelu kärjisty – asiat pysyvät asioina. Uskaltamalla olla uteliaita toisiaamme kohtaan – kysyä ja
kuunnella – syntyy tilaa aidolle ymmärrykselle. Kun keskusteluun osallistuu useampi ääni, syntyy monitasoisempi ymmärrys, jossa opimme näkemään toisiamme. Juuri tässä on rauhan mahdollisuus – arvostamalla monia näkökulmia ja löytämällä yhteisiä ratkaisuja.

Valkean Nurkka – tila, jossa saa olla oma itsensä

Valkean Nurkka osoittautui nuorille aidosti turvalliseksi ja merkitykselliseksi ympäristöksi. Nurkan ohjaajat ovat tärkeässä roolissa – heidän tarjoama vertaistuki mahdollistaa avoimuutta kohdata ja rakentaa toivoa tulevaisuuteen.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa: