Nuorilla on monia vaikutusmahdollisuuksia

Nuoret voivat vaikuttaa moniin asioihin erilaisilla tavoilla. Tälle sivulle on koottu vinkkejä erilaisista vaikut­ta­mis­tavoista ja –paikoista, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan ja luontevan tavan vaikuttaa.

  • Näin voit vaikuttaa

    • Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen lehteen. Lehti voi olla esim. valtakunnallinen tai paikallislehti tai myös oman koulusi tai asuinalueesi oma julkaisu. Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen myös some- tai muuhun digijulkaisuun.
    • Somessa: Tykkää, jaa tai kommentoi. Sosiaalisessa mediassa helpoin tapa osallistua on tykätä jonkun toisen julkaisusta. Jos haluaa asialle enemmän näkyvyyttä, voi jakaa sen kavereille tai jollekin ryhmälle omien kommenttien saattelemana. Jakamisella voi pyrkiä lisäämään muiden tietoisuutta asiasta tai siksi, että se herätti itsessä tunteita. Muistathan kuitenkin aina perustella näkökantasi ja tarkistaa faktat.
    • Nosta epäkohtia esiin sosiaalisen median kautta. Mieti etukäteen, miten asian saa kerrottua rakentavasti.
    • Kirjoita kantaaottava laulu tai runo. Jos haluat, voit julkaista sen myös somessa tai muussa mediassa.
    • Voit osallistua koulusi oppilas- tai opiskelijakuntatoimintaan. Kysy opettajaltasi, miten sinä voisit liittyä oman koulusi toimintaan.
    • Voit hakea mukaan nuorisovaltuuston toimintaan. Oulussa nuorisovaltuustoon voivat hakea kaikki oululaiset ja Oulussa opiskelevat 14-19-vuotiaat nuoret ja nuorisovaltuuston  toimintakausi on kaksivuotinen.
    • Voit äänestää nuorisovaaleissa, joilla valitaan kuntasi nuorisovaltuusto. Oulun nuorisovaltuuston vaaleissa äänioikeus on kaikilla oululaisilla ja Oulussa opiskelevilla 13-19-vuotiailla nuorilla.
    • Monissa seurakunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmä, joka esimerkiksi kehittää seurakunnan toimintaa.
    • Vaikuttamista on myös kansalaistoiminta sinua kiinnostavissa ja arvojasi vastaavissa järjestöissä ja yhdistyksissä.
    • Voit vaikuttaa myös oman harrastuksesi kautta. Tuo mielipiteesi esille ja osallistu harrastuksesi toimintaan myös esim. talkoissa tai kokouksissa.
    • Osallistuminen alueelliseen toimintaan, esimerkiksi oman asuinalueesi tai kaupunginosan alueella järjestettävään asukasiltaan tai muuhun toimintaan.
    • Sinun omat valintasi kuluttajana sekä ostoboikotit ovat vaikuttamista. Mitä, millaisia, ja mistä ostat tavaroita, vaatteita tai palveluja. Ostoboikotti tarkoittaa sitä, että kieltäydyt ostamasta tiettyä tuotetta tai käyttämästä jotakin tiettyä palvelua esimerkiksi eettisistä syistä.
    • Mielenosoitukseen osallistuminen tai sen järjestäminen on vaikuttamista.
    • Voit pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin joko suoraan tapaamalla heitä tai lähettämällä heille sähköpostia. Voit seurata heidän some-tilejään ja olla myös niiden kautta yhteydessä.
    • Vetoomus on asiakirja, jolla pyritään vetoamaan johonkuhun tai joihinkin.
    • Äänestäminen eri vaaleissa. Usein äänestämiseen vaaditaan täysi-ikäisyys, kuten esimerkiksi kuntavaalit tai presidentinvaalit. Esimerkiksi nuorisovaaleissa kuitenkin myös nuoret alle 18-vuotiaat voivat äänestää.
    • Voit tehdä aloitteen. Tavallisen kuntalaisaloitteen tehdäksesi sinun tulee olla jäsen kunnassa, jolle teet aloitteen. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteen. Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat tehdä kunnalle aloitteita. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.
    • Tässä listassa on varmasti vain osa tavoista vaikuttaa. Mitä muuta tähän voisi lisätä?
    • Voit vinkata niistä meille vaikka Nuorten Oulun idealaatikon kautta.
    Kaniskuva Näin voi vaikuttaa -oppaasta

    Näin voi vaikuttaa -oppaan kansikuva

    Lukuvinkki: Näin voi vaikuttaa -oppaaseen on koottu erilaisia tapoja vaikuttaa. Oppaan voit lukea tai ladata itsellesi linkin kautta: Näin voi vaikuttaa -opas (pdf).

  • Osallistu ja vaikuta Oulussa

    Alueelliset lasten ja nuorten osalli­suus­ryhmät

    Oulun kaikilla suuralueilla toimii lasten ja nuorten osallisuusryhmä, joka tuo heidän äänensä kuuluville alueen asioissa. Osallisuusryhmässä on edustus alueen kouluista sekä nuorisotilalta.

    Lue lisää alueellisista osallisuusryhmistä

    Oulun nuoriso­val­tuusto ONE

    ONE on nuorista koostuva Oulun nuorisovaltuusto, joka toiminnallaan pyrkii ajamaan jokaisen oululaisen ja Oulussa opiskelevan nuoren hyvinvointia kaupungin päätöksenteossa. Nuorisovaltuusto edistää ja kehittää nuorison (alle 29-vuotiaiden) asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia. Nuorisovaltuuston jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi.

    Lue lisää Oulun nuorisovaltuustosta.

    Oulun nuoriso­vaalit

    Oulun nuorisovaltuusto ONEn jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi.

    Lue lisää nuorisovaaleista.

    Lasten ja nuorten kaupun­ki­kokous

    Kaupunkikokouksessa lapset ja nuoret kokoontuvat päättämään yhdessä kouluilla, oppilaskunnan hallituksissa ja osallisuusryhmissä mietittyjä parannus- ja kehittämisehdotuksia. Kaupunkikokouksella on jaettavana määräraha parhaimmille ideoille.

    Lue lisää kaupunkikokouksista.

    Nuorten foorumi

    Nuorille suunnatun vaikuttamisteemaisen tapahtuman kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia.

    Lue lisää Nuorten foorumista.

    Oppilaskunta- ja opiske­li­ja­kun­ta­foorumit

    Oppilaskuntafoorumeissa oppilaskunnan hallituksen ohjaavat opettajat ja oppilaat kokoontuvat kuulemaan asiantuntijoilta, mitä Oulussa parhaillaan tapahtuu lasten ja nuorten osallisuuden saralla. Foorumeista tiedotetaan koulujen ja oppilaitosten kautta.

    Osallistu ja vaikuta Oulun kaupungissa

    Oulussa tavoitteena on, että kaikki kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi ja kaikilla on samat mahdollisuudet toimia, osallistua ja vaikuttaa asuinalueellaan sekä koko kaupungissa. Täysi-ikäisenä voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Lisäksi on monia muita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, sekä täysi-ikäisille että alle 18-vuotiaille nuorille.

    Lue lisää osallistumisen ja vaikuttaminen mahdollisuuksista Oulun kaupungissa! (ouka.fi)

    Ev.-lut. seurakuntien nuorten vaikut­ta­ja­ryhmät

    Eri seurakunnissa on nuorille erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Ryhmät on koottu seurakunnan toiminnassa mukana olevista nuorista, jotka haluavat olla vaikuttamassa seurakunnan toimintaan. Ole yhteydessä oman seurakuntasi nuorisotyönohjaajiin ja kysy toiminnasta.

  • Näin voi vaikuttaa valtakun­nal­lisesti

    Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.

    Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. (Nuva ry.) on nuorten osallisuuden asiantuntija, joka edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja toimijuutta yhteiskunnassa. Nuva ry. tekee työtä nuorten hyväksi ajamalla nuorten etua päätöksenteossa ja kouluttamalla nuoria vaikuttajia. Tärkein arvo heidän työssään on nuorten kyky toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Siksi järjestöä johtaakin nuorista jäsenistä koostuva liittohallitus.

    Lue lisää Suomen nuorisovaltuustojen liitosta (nuva.fi)

    Nuorten parlamentti

    Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Toimintaan osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.

    Lue lisää nuorten parlamentista (opinkirjo.fi)

  • Sähköiset aloitepalvelut ja vaikuttamiskanavat

    Demokratia.fi-sivusto

    Demokratia.fi-sivustolta saat ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa ja Euroopan unionissa. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Löydä omat vaikuttamisen kanavasi. Demokratia.fi on oikeusministeriön verkkopalvelu.

    Demokratia.fi

    Digiraati

    Digiraati on verkkopalvelu, jossa voit osallistua keskusteluun erilaisista ajankohtaisista aiheista. Palvelun tarkoituksena on tarjota kaikille alle 29-vuotiaille nuorille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Digiraadissa osallistujat keskustelevat ennalta sovitusta aiheesta 2-3 viikon ajan. Keskustelu käydään kirjallisesti nimimerkeillä palvelun omalla, suljetulla keskustelupalstalla. Digiraati on oikeusministeriön verkkopalvelu.

    Digiraati.fi

    Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelu

    Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voit tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Oulu on mukana. Tavallisen kuntalaisaloitteen tehdäksesi sinun tulee olla jäsen kunnassa, jolle teet aloitteen. Aloiteoikeus ei ole sidottu äänioikeuteen kunnallisvaaleissa. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteen.
    kuntalaisaloite.fi

    Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelu

    Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloite on Suomen kansalaisille suora tapa vaikuttaa lainsäädäntöön. Kansalaisilla on oikeus vaikuttaa lainvalmisteluun ja tulla kuulluiksi. Kansalaisaloitteella voit ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai olemassa olevan lain kumoamista. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden kuluessa siitä, kun aloite on rekisteröity kansalaisaloite.fi-palveluun.
    kansalaisaloite.fi

    Otakantaa.fi

    Otakantaa.fi on kansalaisten, järjestöjen ja viranomaisten keskinäistä vuoropuhelua ja osallistumista tehostava verkkopalvelu. Palvelu helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia sekä lisää päätösten valmistelun ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja parantaa niiden laatua.
    otakantaa.fi

    Lausuntopalvelu.fi

    Lausuntopalvelu.fi tarjoaa mahdollisuuden pyytää ja antaa lausuntoja sähköisesti. Kaikki julkishallinnon viranomaiset voivat julkaista lausuntopyyntöjä palvelussa. Lausuntoja saavat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset.
    lausuntopalvelu.fi

    Vaalit.fi

    Vaalit.fi-sivustolta löytyy laajasti yleistietoa vaaleista, äänestämisestä ja puolueista.
    Vaalit.fi

    Eurooppalainen kansalaisaloite

    Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen.
    Eurooppalainen kansalaisaloite

    Vetoomus Euroopan parlamentille

    Vetoomus Euroopan parlamentille on Euroopan unionin kansalaisen perusoikeus. Jokaisella kansalaisella on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 227 artiklan nojalla oikeus esittää yksin tai yhdessä muiden kanssa vetoomus Euroopan parlamentille.
    Vetoomukset Euroopan parlamentille

Osallisuuspolku

Osallisuuspolkuun on koottu kouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille Oulun kaupungin tarjoamia erilaisia tapoja ja paikkoja osallistua ja vaikuttaa.

Osallisuuspolku

Osallisuuspolku