Perhesuhteet

Perhe on enemmän kuin muutama ihminen saman katon alla.

Perhesuhteet ovat usein niitä, jotka kestävät koko elämän ja voivat olla suuri apu ja tuki eri elämänvaiheissa. Perheissä voi tapahtua myös muutoksia esimerkiksi vanhempien eron tai kuoleman seurauksena. Perheeseen voi tulla uusia jäseniä vanhempien uuden parisuhteen myötä.

Jos kokee perheessä epäreiluutta tai haluaisi viettää enemmän aikaa yhdessä, on siitä tärkeä puhua ääneen. Muutoksia asioihin ja yhteistä aikaa ei välttämättä tule, ellei niitä itse uskalla pyytää. Yhteinen aika ja avoimuus keskusteluissa tekevät jokaiselle perheenjäsenelle ja koko perheelle hyvää.

Välillä on hyvä miettiä omaa käytöstä ja suhtautumista perheeseensä:

  • Mitä perhe minulle merkitsee?
  • Millainen yhteinen tekeminen perheen kanssa on minulle tärkeää?
  • Kuinka käyttäydyn perhettäni kohtaan, tiuskinko toisille vai puhallanko yhteen hiileen?
  • Voinko itse toimia jotenkin toisin, että perhesuhteeni paranisivat?

Vanhempien vastuulla mahdollistaa lasten tasapainoinen kasvaminen ja kehittyminen

Vanhemmat asettavat lapsilleen rajoja, sääntöjä ja kotiintuloaikoja, joiden avulla huolehditaan lasten turvallisuudesta. Rajoista ja säännöistä voi neuvotella vanhempien kanssa yhdessä. Sääntöjen noudattamisella ja omalla käytöksellä voi osoittaa, että osaa huolehtia itsestään ja olevansa luottamuksen arvoinen. Silloin vanhemmat voivat iän myötä löysentää rajoituksia.

Vinkkejä vanhempien kanssa toimimiseen:

  • Juttele vanhempiesi kanssa. Kerro, mitä sinulle kuuluu ja kysele heidän päivästään. Yhteinen juttelu vahvistaa välejä ja auttaa vanhempia olemaan perillä siitä, millaista on olla juuri sinä.
  • Jos jutteleminen kasvokkain tuntuu hankalalta, voit myös kirjoittaa vanhemmillesi kirjeen tai viestin somessa.
  • Kaikki mokaavat joskus. Uskalla kertoa vanhemmille mokistasi. Näin osoitat heille, että uskallat ottaa vastuuta omista tekemisistäsi.
  • Myös vanhemmat mokaavat joskus. Opettele antamaan anteeksi.
  • Opettele pyytämään anteeksi, kun sitä tarvitaan.
  • Pidä kiinni sovituista asioista. Silloin vanhempasi huomaavat, että olet heidän luottamuksensa arvoinen.
Yksittäisiä ja ryhmittyneitä piirrettyjä pelinappuloita erivärisillä alustoilla.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Jokaisessa perheessä riidellään välillä

Vanhempien riitely ei ole koskaan lasten syy, eikä lasten tarvitse riidoissa valita, kumman vanhemman puolella ovat. Perheissä riidellään eri tavoilla: isoon ääneen puhumalla, olemalla hiljaa, kiukuttelemalla tai kiroilemalla. Riitelyssä ovien paiskominen ja kiroilu on tavallista, mutta ei hyväksyttävää.

Vinkkejä tilanteeseen, jossa vanhempien riitely huolestuttaa:

  • Kerro vanhemmille, että riitely aiheuttaa sinulle pahaa mieltä ja riitaisassa kodissa on ahdistavaa viettää aikaa.
  • Jos vanhemmat eivät kuuntele tässä asiassa mielipiteitäsi, kerro tuntemuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten sukulaiselle tai koulukuraattorille.
  • Jos vanhempien riidat painavat mieltäsi usein tai koko ajan, älä jää asian kanssa yksin. Pyydä apua ja tukea luotettavalta aikuiselta.

 

Lapset voivat alkaa murehtia vanhempiensa asioita ja kantaa huolta

Riitely vaikuttaa koko perheen kokemaan ilmapiiriin. Vanhempien riitely voi herättää häpeää, vihaa, surua, masennusta, ahdistusta, syyllisyyttä tai ihmetystä. Oma rooli perheessä voi muuttua puolustelevaksi tai riitaisia tilanteita peitteleväksi. Vanhempien riitely voi stressata ja tuoda turvattoman olon.

Vanhempien riitely voi pelottaa. Riidoissa käsitellään vaikeita, mieltä painavia asioita ja selvitetään erimielisyyksiä. Riitelyn ja kiukuttelun jälkeen on tärkeää, että asioista pystytään puhumaan rauhallisesti. Ilmapiiri voi puhdistua, kun mieltä painavista asioista saadaan sovittua.

Välillä siskon tai veljen naama voi ottaa päähän

Toisen jatkuva läsnäolo ja läheisyys voi ärsyttää. On tavallista, että asioiden, tavaroiden ja vaikka huoneen jakaminen sisaruksen kanssa ärsyttää välillä. Kuitenkin sisarussuhteet voivat olla pitkäkestoisimpia ja läheisimpiä ihmissuhteita elämässä. Sisarukset ymmärtävät perheen sisäisiä asioista paremmin kuin kaverit ja ystävät.

Kaikissa ihmissuhteissa on riitoja ja sisarusten kanssa otetaan joskus kovastikin yhteen. Sisarussuhteissa opetellaan ihmissuhdetaitoja, kuten riitelemistä, sopimista, neuvottelutaitoja, anteeksi antamista ja anteeksi saamista. Jos riitoja ja erimielisyyksiä ei ratkota ja puhuta läpi, kotona oleminen voi muuttua ahdistavaksi tai väsyttäväksi.

Sisarussuhteet voivat olla eri perheissä hyvin erilaisia. Joissakin perheissä sisarukset ovat parhaita ystäviä, toisessa perheessä välit ovat täysin erilaiset. Ikäero, sukupuoli, ikä ja syntymäjärjestys voivat vaikuttaa sisarusten välisiin suhteisiin. Vaikka sisarusten kanssa ei olisi ollut läheisiä lapsuudessa ja nuoruudessa, myöhemmin iän myötä välit voivat parantua.

 

Päivitetty 28.5.2024

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.