Tulot ja menot

Taloudenhallinnassa on tärkeintä se, että menot ovat pienemmät kuin tulot.

Omia tuloja ja menoja kannattaa seurata. Kun tiedät paljonko sinulla on rahaa käytössäsi, voit suunnitella mihin ne riittävät. Budjetointitaitoa kannattaa alkaa harjoitella jo ennen omaan asuntoon muuttamista. Budjetoimalla voit varmistaa, että käytät rahaa niihin asioihin, jotka koet itsellesi tärkeäksi.

Kun tulosi ovat suurempia kuin menot, voit laittaa rahaa säästöön yllättävien menojen varalle tai vaikka lomareissua varten. Yllättäviä menoja voivat olla esimerkiksi pyykkikoneen rikkoutuminen tai lemmikin eläinlääkärikulut.

Tutustu säästövinkkeihin Vinkkejä säästämiseen -sivulla.

Tuloiksi lasketaan kaikki raha, jonka tienaat työnteolla tai saat etuutena esimerkiksi Kelalta

Alaikäisenä ei välttämättä ole vielä tuloja ollenkaan, sillä alle 18-vuotias kuuluu samaan talouteen vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat elatusvelvollisia lapsen täysi-ikäisyyteen asti. Lapsilisä maksetaan vanhemmille, mutta heidän kanssaan voi neuvotella, voiko lapsilisän tai osan siitä saada omaan käyttöön. Kelan lapsilisää maksetaan kuukausittain 17 ikävuoteen asti.

Lue Kelan tuista Kelan tuet -sivulta.

Suurin tulonlähde on useimmiten työstä saatu palkka

Alaikäisenä töitä voi tehdä tietyin rajoituksin koulujen loma-aikoina, iltaisin ja viikonloppuisin. Osa-aikaisesta työstä maksetaan palkkaa yleensä tehtyjen työtuntien mukaan, ja niistä sovitaan työnantajan kanssa tehtävässä työsopimuksessa. Useimpien töiden vähimmäispalkkauksesta on sovittu työehtosopimuksissa, joita työnantajien tulee noudattaa. Sinulla on oikeus hallita itse omalla työnteolla ansaitsemiasi rahoja. Kun olet suorittanut oppivelvollisuuden, sinun on mahdollista aloittaa kokopäivätöiden tekeminen.

Lue lisää työnteosta ja rahan tienaamisesta Rahan ansaitseminen alaikäisenä -sivulta.

15 vuotta täyttänyt saa avata omatoimisesti pankkitilin ja hallita itse ansaitsemiaan rahoja

Jos alaikäinen 15 vuotta täyttänyt tallettaa ja nostaa vain omia rahojaan, hän voi avata ja allekirjoittaa tilin itsenäisesti. Alle 18-vuotiaana et voi tehdä yksin ostoksia, joiden arvo on suuri. Vanhemmilla on oikeus puuttua lapsensa suurempiin ostoksiin sekä vaatia tehtyjen kauppojen purkamista. Velaksi voit ostaa itsenäisesti vasta 18 vuotta täytettyäsi.

Lue tärkeistä ikärajoista Laki nuorille -osiossa.

Opiskelijana pääsääntöisenä tulonlähteenä ovat usein Kelan tuet ja opintolaina

2. asteen ja korkeakouluopintojen aikana voit olla oikeutettu opintotukeen, johon kuuluu opintoraha ja asumislisä. Opintotukea voit saada niiltä kuukausilta, jolloin suoritat riittävästi opintoja. Voit hakea Kelalta myös opintolainan valtiontakausta samalla, kun haet opintotukea. Kun Kela on myöntänyt sinulle valtiontakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Opintolainaa kannattaa käyttää harkiten, sillä se on tarkoitettu opiskelujen aikaisen elämän rahoittamiseen. Opintolainan takaisinmaksu alkaa tavallisesti noin puolen vuoden – kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Tätä ennen sinulle tulee maksettavaksi opintolainan korkoja. Vaikka opintolainalla on valtion takaus, sinun pitää maksaa opintolaina takaisin pankille. Opiskelijana voit tehdä myös osa-aikatöitä, jolloin et välttämättä tarvitse opintolainaa. Kesätöistä saatava palkka on usein myös tärkeä tulonlähde opiskelijana.

Lue opiskelijan raha-asioista Koulutus ja opiskelu -osiossa.

Eniten rahaa menee välttämättömiin kuluihin

Suurimman menoerän muodostaa yleensä asuminen ja siihen liittyvät kulut. Välttämättömiä menoeriä ovat esimerkiksi vakuutukset, vaatteet, puhelin ja liikkuminen paikasta toiseen. Myös ruoka ja muut säännölliset menot lohkaisevat suuren osan tuloista. Omaan kotiin muuttaminen vaatii alkuun rahaa myös huonekaluihin ja kodinkoneisiin sekä mahdolliseen vuokravakuuteen.

Lue omillaan asumisesta ja asumisen kuluista Asuminen-osiosta.

Harvalla nuorella on rahaa tuhlattavaksi asti, joten euroja täytyy laskea, jotta ne riittävät. Melkein kaikissa menoissa on mahdollisuus valita erihintaisten vaihtoehtojen välillä. Sinun kannattaa vertailla hintoja ja pohtia, mitkä hankinnat ovat oikeasti tarpeellisia ja välttämättömiä. Raha-asioista ja hankinnoista kannattaa keskustella vanhempien kanssa. Raha-asioiden hallintaan on tarjolla erilaisia apuvälineitä, kuten verkkopankeissa toimivat tai puhelimeen ladattavat sovellukset.

Monet yritykset ja palvelut myöntävät alennuksia nuorille, opiskelijoille ja työttömille. Monet julkiset palvelut ovat täysin ilmaisia. Alennuksista ja muista etuuksista kannattaa ottaa selvää ja hyödyntää niitä.

 

Päivitetty 25.6.2025

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

Valitse alaspudotusvalikosta sopivin vaihtoehto.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.